Ιδού οι βουλευτές, ιδού και οι φοιτητές

Ιδού οι βουλευτές, ιδού και οι φοιτητές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 43 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, με πρόθεση να στριμώξουν πολιτικά τον υπουργό Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, επειδή δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα πρωτοετών φοιτητών για μετεγγραφή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τις 13.921 αιτήσεις μετεγγραφής που υπεβλήθησαν από δικαιούχους φοιτητές την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, μετεγγράφηκαν 5.463 φοιτητές. «Διαπιστώνουμε ότι στους σχεδόν 8.500 δικαιούχους φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση αλλά τελικά δεν μετεγγράφηκαν (ποσοστό 61% επί των συνολικών αιτήσεων), περιλαμβάνονται πολυάριθμες περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι, αν και συγκέντρωσαν πολύ υψηλή μοριοδότηση σύμφωνα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που τίθενται, δεν κατάφεραν να μετεγγραφούν», λένε οι βουλευτές.

Τα στοιχεία των γραφείων φοιτητικής μέριμνας πανεπιστημίων και ΤΕΙ δείχνουν ότι οι αιτήσεις για μία θέση στις φοιτητικές εστίες έχουν αυξηθεί από 20% έως και 50% σε σχέση με τα χρόνια πριν από την κρίση. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή τους στέγη, ενώ υπάρχουν μόλις 14.000 θέσεις σε εστίες.

Από την άλλη, η κοινοβουλευτική ερώτηση αναδεικνύει πολιτική αμηχανία εκ μέρους των βουλευτών. Οι 43 δεν δηλώνουν εάν θεωρούν πως άμεσα η κυβέρνηση οφείλει να επιχορηγήσει τη στέγαση των «μεταναστών» φοιτητών ή αν κρίνουν πως πρέπει να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις για μετεγγραφή. Την ίδια στιγμή, οι 43 δείχνουν πως αγνοούν την ύπαρξη, εκ του νόμου, ορίου –στο 15% των «κανονικών» εισακτέων– πάνω από το οποίο τα ΑΕΙ αδυνατούν να δεχθούν μετεγγραφές, διότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν επαρκώς τόσο πολλούς φοιτητές. Το ίδιο είχε συμβεί το 2014.

Βέβαια, οι 43 θα μπορούσαν να προτείνουν εξορθολογισμό των περιφερειακών ΑΕΙ, από τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι φοιτητές που ζητούν να τα εγκαταλείψουν μέσω μετεγγραφής. Αντέχουν να το υποστηρίξουν στις εκλογικές περιφέρειες; Εκτός και εάν θεωρούν ότι τώρα που η πλειονότητα των γονιών αδυνατεί να… στηρίξει τις τοπικές οικονομίες μέσω των παιδιών τους (δυάρια, καφετέριες, σουβλατζίδικα) –σε αυτό τον στόχο βασίσθηκε η διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης– πρέπει να αναλάβει το κράτος να το κάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή