Η μνήμη Ερντογάν και οι «οκτώ»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

​«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που τήρησαν στάση χωρίς αρχές και άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πραξικοπηματίες που διέφυγαν από τη χώρα μας», προειδοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε χιλιάδες κόσμου στην επέτειο των δύο ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο. Το διαπίστωσα ο ίδιος γιατί ήμουν στην ομιλία, δίπλα στη σκηνή, και έβλεπα το πρόσωπο του ίδιου τον Ερντογάν, αλλά και τις αντιδράσεις του πλήθους που τον άκουγε. Ηταν φορτισμένο για λόγους ανθρώπινους, λόγω των θυμάτων, αλλά και επικοινωνιακούς, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέπει αυτή την ημέρα μνήμης σε ημέρα εορτασμού της «νέας τουρκικής Δημοκρατίας».

«Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του κινήματος του Γκιουλέν», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Κάποιες χώρες δεν θέλουν τον Ερντογάν και εκείνο το βράδυ όντως επιθυμούσαν την ανατροπή του.

Αλλά αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα. Γιατί να μη θέλει η Ελλάδα τον Ερντογάν, σε βαθμό που να υποστηρίζει ένα εις βάρος του πραξικόπημα; Μήπως οι κεμαλιστές αντίπαλοί του ή η «λύκαινα» Ακσενέρ, είναι πιο φιλικοί προς τη χώρα μας; Ολοι αυτοί δεν κατηγορούσαν τον Ερντογάν ότι έχει παραχωρήσει νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα και τον καλούσαν να τα πάρει πίσω;

Οχι, η Ελλάδα δεν υποστήριξε το πραξικόπημα, και δεν άνοιξε καμία «αγκαλιά» στους Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν. Και, αν θέλει κανείς να πει δημόσια την αλήθεια, από στενοχωρημένοι έως οργισμένοι ήταν στην Αθήνα για την άφιξή τους…

«Το λέω ξεκάθαρα, ξέρουμε ποιος, πότε και τι στάση τήρησε», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της γείτονος. Εάν πραγματικά ξέρει, τότε ξέρει και ποια στάση τήρησε η Ελλάδα. Και εάν ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε τις πρώτες ημέρες ότι οι πραξικοπηματίες θα επιστραφούν, ήταν λάθος του, γιατί δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας δημοκρατικής χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές αρχές και το διεθνές δίκαιο και να αλλάξει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ακόμη και αν το ήθελε.

Εχει πολλά και πραγματικά προβλήματα ο κ. Ερντογάν. Από την οικονομία που κινδυνεύει να εκραγεί, μέχρι το Κουρδικό, και την τρομοκρατία. Κάνει λάθος όταν ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα, που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ειλικρινά υποστηρίζει τη στενότερη δυνατή σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας. Θα έπρεπε να κατανοήσει ότι η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, και να συμπεριφερθεί ανάλογα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT