Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Η αποχή και το «Οχι»

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Η αποχή και το «Οχι»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι ενδείξεις από την ΠΓΔΜ συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής το στοίχημα για τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και των υποστηρικτών του «Ναι» δεν είναι μόνο η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και, κυρίως, το ποσοστό συμμετοχής. Πόσοι πολίτες θα επιλέξουν να πάνε στις κάλπες, νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα.

Δεν είναι απλό το ζήτημα, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν επικαιροποιηθεί και περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα ονόματα πολιτών από αυτούς που δύνανται να ψηφίσουν. Και αυτό δυσχεραίνει τη μάχη του κ. Ζάεφ στη μάχη κατά της αποχής.

Ενδεικτικές του σκηνικού που έχει διαμορφωθεί είναι οι δημοσκοπήσεις. Επιβεβαιώνουν πως το διακύβευμα είναι η νομιμοποιητική συμμετοχή του λαού, καθώς φαίνεται να επικρατεί μεν το «Ναι», ωστόσο εκτός από αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «Οχι», υπάρχει και ένα ποσοστό γύρω στο 40% που είτε εμφανίζεται απρόθυμο να πάει να ψηφίσει είτε επιλέγει ως πολιτική στάση να μποϊκοτάρει τη διαδικασία.

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στους κόλπους αυτών που αντιτίθενται στη συμφωνία. «Αν υπάρξει πλειοψηφία που θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών –έστω και κατά μία ψήφο– τότε αυτό σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο κι εγώ θα ακυρώσουμε τη συμφωνία», τόνισε πρόσφατα, προσβλέποντας στη διαίρεση της άλλης πλευράς, ανάμεσα σε αυτούς που θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας και αυτούς που θα απόσχουν.

«Αυτοί που θα ψηφίσουν θα αποφασίσουν αν πετύχει ή όχι. Εκείνοι που δεν ψηφίζουν δεν μετρούν», ήταν το μήνυμα που επέλεξε να εκπέμψει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο οποίος δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα. Και με αυτό το σκεπτικό κατέληξε στο συμπέρασμα που υπηρετεί τον στόχο του: «Αν υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία υπέρ, τότε αυτό σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις, θα πρέπει να συμμορφωθούν με την εντολή του λαού. Πιστεύω ότι η ψήφος του λαού και η απόφασή του δίνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα».

Ετσι όπως τίθεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι αποτελεί απόπειρα εγκλωβισμού, αν όχι εκβιασμού. Παράλληλα, η κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας υπήρξε το τελευταίο διάστημα αποδέκτης απίστευτων πιέσεων και άκομψων παρεμβάσεων από τη διεθνή κοινότητα, με επισκέψεις, δηλώσεις, μαγνητοσκοπημένα μηνύματα, επιστολές, ακόμη και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που άγγιζαν τα όρια της απειλής – «η επιλογή σας είναι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βόρεια Κορέα».

Μετά όλα αυτά, και πέρα από τις νομικίστικες ερμηνείες της μιας και της άλλης πλευράς περί δεσμευτικής ή όχι διαδικασίας, η ορθή αποτίμηση του αποτελέσματος του καθοριστικού δημοψηφίσματος της Κυριακής επιτάσσει να προστεθούν τα ποσοστά της αποχής και της απόρριψης της συμφωνίας στην κάλπη. Μόνον έτσι θα γνωρίζουμε πραγματικά τι θέλουν οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή