Αντετοκούνμπο και υβριστές

Αντετοκούνμπο και υβριστές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει δίκιο η Αλκηστις Πρωτοψάλτη στην ιντερνετική επιστολή της προς την οικογένεια Αντετοκούνμπο: «Με την άψογη συμπεριφορά σας, όχι μόνο στα παρκέ του αθλητισμού αλλά και στην κοινωνία, αλλάξατε πολλά μυαλά». Αυτό το βλέπουμε πια και στα σχόλια που γράφονται στο Διαδίκτυο κάτω από κάθε είδηση για τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ: τα υμνητικά είναι πολύ περισσότερα από τα χλευαστικά ή τα ευθέως ρατσιστικά. Το ερώτημα όμως αν η αλλαγή αυτή οφείλεται σε τίμιο αναστοχασμό ή προκύπτει από ωφελιμιστικούς υπολογισμούς, ακόμα και εθνικιστικής χροιάς («ε, τι να κάνουμε, αφού δοξάζει την Ελλάδα μας, ας πούμε ότι τον ανεχόμαστε»), δεν έχει εύκολη απάντηση.

Επειδή πάντως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά μυαλά που δεν άλλαξαν, και μάλλον δεν θ’ αλλάξουν ποτέ, η επόμενη φράση της Πρωτοψάλτη μόνο μερικώς αληθεύει: «Το δηλητήριο του ρατσισμού δεν μπορεί να σας κάνει απολύτως τίποτα, γιατί έχετε ποτιστεί με το αντίδοτο της αγάπης μας». Οι Αντετοκούνμπο δεν μπορεί παρά να φαρμακώνονται, διαπιστώνοντας ότι οι Μιχαλολιάκοι δεν στεγάζονται μόνο στη Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί παρά να δηλητηριάζονται βλέποντας την εθνικοφροσύνη να κηρύσσει προδότη τον Γιάννη, επειδή δεν αρνείται –τι πιο τίμιο– τη νιγηριανή καταγωγή του. Κι ας ξέρουν ότι πολλοί Ελληνες τους αγαπούν και τους τιμούν σαν συμπατριώτες τους, χωρίς να εξαρτούν την αγάπη τους από τις αθλητικές τους επιδόσεις. Τους σέβονται για τον πόλεμό τους ν’ αντέξουν σε ξένο τόπο, αλλά και για τον σεβασμό που ομολογημένα νιώθουν γι’ αυτόν τον τόπο, παρότι κάποιοι από τους «ιδιοκτήτες» του, όχι λίγοι, τους αντιμετώπισαν με όλη την περιφρόνηση που τρέφουν οι ανώτεροι λευκοί για τους «πιθήκους».

Ενας εξ όλων είναι ο τηλεοπτικός χυδαιολόγος και νταής κ. Τάκης Τσουκαλάς. Η πρόσφατη επίθεσή του κατά του Θανάση έχει μία από τις ρίζες της στο ότι ο μπασκετμπολίστας παίζει στον θανάσιμο αντίπαλο του Ολυμπιακού, τον ΠΑΟ. Η πιο βαθιά και γερή ρίζα της όμως είναι άλλη, «ελληνική». Μάρτυρας όσα είχε πει παλιότερα: «Το παίζει και Ελληνας ο καραγκιόζης ο Αντεμπακούμπο. Οι Ελληνες δεν κάνουν καραγκιοζιλίκια. Αυτός δεν ξέρω τι ρόλο παίζει. Εγώ δεν τον έχω για Ελληνα. Εσείς κάντε τον και Πρόεδρο τις Δημοκρατίας».

Δεν είναι κακή ιδέα κι αυτή. Πρώτα όμως να χαρούμε στην Εθνική και τους τέσσερις Αντετοκούνμπο: Γιάννη, Θανάση, Κώστα, Αλέξανδρο. Και πλέι μέικερ τον Τάιρελ Ντόρσεϊ. Τότε ίσως πούμε «άντε γεια» στους Τσουκαλάκους του τόπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή