Να αξιοποιήσουμε όσους έμειναν στην Ελλάδα

Να αξιοποιήσουμε όσους έμειναν στην Ελλάδα

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεχνολογικά η Ελλάδα δεν είναι τόσο πίσω όσο ακούγεται, ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες η χώρα να γίνει ένας κόμβος παροχής υπηρεσιών τεχνολογίας. Για να μπορέσει όμως αυτό να συμβεί και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η ανάπτυξη, χρειάζεται και το αντίστοιχο προσωπικό. «Εκτός από αυτούς που έφυγαν, πρέπει να νοιαστούμε και για αυτούς που έμειναν, διότι μιλάμε συνήθως για αυτούς που έφυγαν, ενώ υπάρχουν και αυτοί που έμειναν», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της SAP Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Ανδρέας Ξηρόκωστας. Η ελληνική θυγατρική της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας λογισμικού με προϊόντα και υπηρεσίες για την οργάνωση των διαδικασιών μιας επιχείρησης, μιλώντας στην «Κ», θυμίζει πως «τα πρωτογενή πλεονάσματα τα έβγαλαν αυτοί που αποφάσισαν να μείνουν εδώ και να παλέψουν».  H SAP Hellas βρίσκεται σε ανοδική πορεία και μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια διπλασίασε τα έσοδα λογισμικού της με αιχμή του δόρατος το Cloud business της, το οποίο τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 30% ετησίως, στο δε πελατολόγιό της προστέθηκαν 200 νέοι πελάτες από τη μικρομεσαία και τη μεγάλη αγορά.

– Θεωρείτε πως η χώρα μπαίνει σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο;

– Είναι σαφές ότι, εκτός από την ψυχολογία, πλέον, υπάρχει και μια διαφορετική δυναμική. Δεν είναι η εκρηκτική ανάπτυξη, δεν υπάρχουν τα θεμελιώδη για να γίνει η εκρηκτική ανάπτυξη, αλλά μετά τόσα χρόνια κι αυτό που ζούμε το αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς ως μια σοβαρή μορφή ανάπτυξης. Αρα είναι αισιόδοξο το μήνυμα.

Ζούμε σε μια καλύτερη κατάσταση. Νομίζω ότι είναι γενικότερο το κλίμα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε μάλλον καλύτερα, ενώ αν ρωτούσαμε πριν από τρία χρόνια θα έλεγαν ότι θα πάνε μάλλον χειρότερα. Αρα όλοι στοιχηματίζουν για το καλύτερο. Αυτό είναι θετικό. Ναι, τα θεμελιώδη ακόμα δεν έχουν γυρίσει όσο πρέπει προς το καλύτερο, αλλά θέλουν και περισσότερο χρόνο αυτά για να εμφανιστούν.

– Είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία του ψηφιακού μετασχηματισμού… Πόσο πίσω είναι όμως και τι μπορεί να κάνει για να καλύψει την καθυστέρησή της;

– Τεχνολογικά, η χώρα δεν είναι τόσο πίσω όσο ακούγεται. Ολα αυτά τα χρόνια υπήρξε μια πολύ συστηματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού η οποία έχει αποδώσει καρπούς. Η μέση ελληνική επιχείρηση δεν είναι τόσο πίσω όσο εκτιμάται. Οι επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει και έχουν ζήσει μέσα στην κρίση έχουν πολύ δυνατές προοπτικές. Μια εταιρεία που κατάφερε αυτή τη δεκαετία και επέζησε ή μεγάλωσε κιόλας, σε ένα καλύτερο περιβάλλον μπορεί να αρχίσει να κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και να αρχίσει να επεκτείνεται με εκθετικό τρόπο. Αρα η επιχειρηματικότητα που έχει επιβιώσει έχει πολύ δυνατές προϋποθέσεις, είναι σαφώς υγιέστερη από ό,τι ήταν όταν ήταν αλλιώς τα πράγματα και είμαι αισιόδοξος. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πάμε με πιο γρήγορα βήματα, πρέπει το Δημόσιο να εκσυγχρονιστεί με γρηγορότερα βήματα, νομίζω ότι εκεί είναι που πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια. Δηλαδή αυτό που λέμε το φιλικό κράτος είναι το κράτος με το οποίο μπορώ να συνδιαλλαγώ χωρίς να χρειαστεί να κάτσω μπροστά από ένα γκισέ. Στο κομμάτι της τεχνολογίας η Ελλάδα έχει τις προοπτικές να γίνει ένας κόμβος παροχής υπηρεσιών. Αυτό είναι κάτι που το βλέπει ο κόσμος και αυτή είναι μια συνολική προσπάθεια. Με την άνοδο της αγοράς που έχουμε στη χώρα, μπορεί να φιλοξενήσει ένα περιφερειακό team. Πρέπει να έχεις μια χώρα αρκετά ενδιαφέρουσα, η οποία να μπορεί να αποτελέσει τον χώρο εγκατάστασης για μια περιφερειακή ομάδα πολυεθνικού ομίλου.

– Εχει η χώρα το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για να διαχειριστεί την 4η βιομηχανική επανάσταση; Τι σχεδιάζει επ’ αυτού η SAP;

– Μπορεί κάποιος να δει ότι στην Ελλάδα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να εκπληρώσει αυτούς τους σκοπούς. Το θετικό ποιο είναι; Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Οταν μιλάμε για νέες θέσεις εργασίας, μιλάμε για θέσεις εξειδικευμένης εργασίας, καλές θέσεις εργασίας. Το έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2-3 χρόνια με ένα κέντρο που έχουμε εδώ για big data science. Θα κάνουμε στοχευμένες κινήσεις, έτσι ώστε να αυξήσουμε τη προστιθέμενη αξία, το οποίο νομίζω ότι είναι θετικό και για την οικονομία και για τη χώρα, αλλά και για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης. Για να μπορέσει να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη αυτή τη στιγμή, χρειάζεται και το αντίστοιχο προσωπικό. Εκτός από αυτούς που έφυγαν, πρέπει να νοιαστούμε και για αυτούς που έμειναν, διότι μιλάμε συνήθως για αυτούς που έφυγαν, ενώ υπάρχουν και αυτοί που έμειναν. Είναι σημαντικό διότι κάποιοι αποφάσισαν να μείνουν και να παλέψουν. Τα πρωτογενή πλεονάσματα αυτοί που έμειναν τα έβγαλαν. Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εκπαιδεύσεις τους υπάρχοντες, τα νέα παιδιά, και να τους δώσεις το κάτι παραπάνω που χρειάζονται, γιατί έχουμε φουρνιές από τα πανεπιστήμια που βγαίνουν διαρκώς. Ο στόχος ο δικός μας είναι να αξιοποιήσουμε τα νέα παιδιά που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια, τα οποία με τη σωστή επιπλέον εκπαίδευση να μπορούν να είναι άμεσα παραγωγικά.

– Σε ποιες νέες αγορές βλέπετε τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης τόσο της δραστηριότητάς σας όσο και των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτές;

– Αυτό που μας ενδιαφέρει ως καινούργια αγορά που επιθυμούμε να αναπτύξουμε είναι ο χώρος της ναυτιλίας. Είναι μια καθαρά ελληνική βιομηχανία στην οποία έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε σημαντικά πράγματα και μας εμπιστεύεται ήδη ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτή τη στιγμή να μπορέσει να εισέλθει η τεχνολογία πιο δυναμικά. Είναι και η εποχή, είναι και η νέα γενιά, είναι και οι συνθήκες. Πλέον οι ναυτιλιακές εταιρείες αποκτούν και μια πιο corporate λογική. Και ο τουρισμός είναι ένας από τους χώρους που μας ενδιαφέρουν. Αυτή τη στιγμή η γεωγραφία του χώρου του τουρισμού είναι αρκετά κατακερματισμένη. Εχουμε πολλές μικρές μονάδες. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό θα διαμορφωθεί στο επόμενο διάστημα. Εκεί πιστεύω ότι θα αρχίσουν να δημιουργούνται μεγαλύτερα σχήματα. Οσον αφορά τα παραδοσιακά κανάλια και τον παραδοσιακό τρόπο προμηθειών, κι αυτό θα αλλάξει. Αν δεις με ποιον τρόπο ο κόσμος κλείνει τις διακοπές του, θα καταλάβεις ότι χωρίς ένα σύγχρονο κανάλι επικοινωνίας δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Ενας τρίτος χώρος, που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρων, είναι ο χώρος τη ενέργειας και όπως διαμορφώνεται μετά το άνοιγμα της αγοράς.

Διπλάσιος τζίρος σε 3 χρόνια για SAP Hellas

– Είστε ικανοποιημένος με τις επιδόσεις της SAP;

– H SAP Hellas βρίσκεται σε ανοδική πορεία και έχει καταφέρει να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος των δέκα τελευταίων ετών της κρίσης. Ειδικότερα, τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία διπλασίασε τα έσοδα λογισμικού της με αιχμή του δόρατος το Cloud business της, το οποίο «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 30% ετησίως, στο δε πελατολόγιό της προστέθηκαν 200 νέοι πελάτες από τη μικρομεσαία και τη μεγάλη αγορά. Εχουμε τη χαρά και την τιμή να συνεργαζόμαστε με τις καλύτερες και μεγαλύτερες εταιρείες. Επιδιώκουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε κάποιος που έχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο, μία επιχειρηματική δραστηριότητα, να μπορεί να είναι πάντα ο καλύτερος. Αρα το βλέπουμε σε ένα συνεργατικό επίπεδο. Δημιουργούμε μία σχέση ετών, ελπίζοντας ότι προσδίδουμε αξία και τον βοηθάμε να πετύχει τους επιχειρηματικούς του στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή