«Θέλουμε ελευθερία και ειρήνη»

Η σημαιοφόρος του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, Κίμια Γιουσόφι, μιλάει στην «Κ»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολυμπιακοί Αγώνες, Τόκιο, 23 Ιουλίου 2021: επίσημη πρεμιέρα με την τελετή έναρξης. Η Κίμια Γιουσόφι κρατάει με καμάρι τη σημαία της χώρας της, του Αφγανιστάν, και εισέρχεται στο ολυμπιακό στάδιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Επτά ημέρες αργότερα, η Αφγανή σπρίντερ τερματίζει στον πρώτο προκριματικό γύρο στα 100 μέτρα με χρόνο 13,29. Δεν καταφέρνει να προκριθεί, αλλά σημειώνει ατομικό και εθνικό ρεκόρ, την ώρα που εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη χώρα της, οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για την τελική επέλασή τους. 

Γεννημένη στις 20 Μαΐου του 1996 στο προπύργιο των Ταλιμπάν, την Κανταχάρ, η Κίμια βίωσε έντονα τις ανισότητες, τη βία και τις αντιφάσεις του Αφγανιστάν. Η μοίρα τής επιφύλαξε ακόμη ένα… γύρο δυστυχίας μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

«Ολοι οι άνθρωποι έχουν σοκαριστεί και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», λέει στην «Κ» φανερά τρομοκρατημένη.

Παραδέχτηκε ότι ήθελε να πετύχει έναν καλύτερο χρόνο στο Τόκιο για να ανταποδώσει την αγάπη και την υποστήριξη τόσων ανθρώπων στο ολυμπιακό ταξίδι της, αλλά αυτό δεν συνέβη, παρά τις προσπάθειές της. «Ο χρόνος της Κίμια είναι για εμάς σαν χρυσό μετάλλιο», τόνισε, παρ’ όλα αυτά, η Ολυμπιακή Επιτροπή του Αφγανιστάν, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά της.

Και τώρα τι; Η 25χρονη αθλήτρια έχει μεταναστεύσει ήδη μία φορά στο Ιράν, από το οποίο η κοσμική κυβέρνηση της Καμπούλ την έφερε πίσω. «Τίποτα δεν είναι σαφές πλέον στη χώρα μου και όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία τι θα συμβεί. Τίποτα δεν είναι προβλέψιμο για το μέλλον», μας λέει με έκδηλη αγωνία. 
 
– Τι σκοπεύεις να κάνεις πλέον, ως πολίτης, ως γυναίκα, ως αθλήτρια; Θα εγκαταλείψεις τη χώρα; Θα αντισταθείς; Αναζητείς τρόπους συμπαράστασης;

– Θα συνεχίσω να ζω ως μια Αφγανή κοπέλα στο μέτρο του δυνατού. Είμαστε μια ισχυρή γενιά Αφγανών κοριτσιών και αγοριών, προσπαθούμε να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν.

Το μέλος της ΔΟΕ από το Αφγανιστάν, Σαμίρα Ασγκάρι, περιέγραψε την Κίμια ως την υπερηφάνεια όλων των κοριτσιών για τη χώρα και τόνισε ότι ελπίζει να λάβει την κατάλληλη υποστήριξη στον δρόμο για το Παρίσι το 2024. «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποστήριζε πάντα τους Αφγανούς αθλητές. Είμαστε στη διάθεσή σας», διεμήνυσε.
 
– Κίμια, είστε σε επαφή με τη ΔΟΕ μετά τα τελευταία γεγονότα;

– Ναι, έχουμε επικοινωνήσει με τη ΔΟΕ, είμαστε σε επαφή.

Η Κίμια, όπως οι περισσότεροι πολίτες του Αφγανιστάν και φυσικά όπως όλες οι γυναίκες της πολύπαθης αυτής χώρας, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά τις δραματικές εξελίξεις του Αυγούστου, αλλά ως νέος άνθρωπος και αθλήτρια δεν παύει να κοιτάει στο μέλλον.

Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες τη γέμισαν με αυτοπεποίθηση και απερίγραπτη χαρά. «Σας ευχαριστώ όλους. Ευχαριστώ για την αγάπη του προπονητή, ο οποίος, αν και μακριά, ήταν δίπλα μου, την ομοσπονδία και την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας μου. Ευχαριστώ όλους εσάς που μου στείλατε ωραία μηνύματα», δήλωσε μέσω Facebook πριν από μέρες.

– Στα 25 σου νιώθεις ότι όλα αυτά θα τελειώσουν ή θα προσπαθήσεις να δυναμώσεις τη φωνή σου για να ακουστείς σε όλο τον κόσμο;

– Ολοι οι Αφγανοί έχουν κουραστεί από τον πόλεμο και θέλουν ελευθερία και ειρήνη. Οι άνθρωποι θέλουν την ελευθερία και τα δικαιώματά τους, ειδικά τα κορίτσια, σε ολόκληρη τη χώρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT