Ο Σταύρος Μπένος στην «Κ»: «Το πρόγραμμα θα ελέγχεται από τις Βρυξέλλες – μόνος εχθρός, η νοοτροπία»

Ο Σταύρος Μπένος στην «Κ»: «Το πρόγραμμα θα ελέγχεται από τις Βρυξέλλες – μόνος εχθρός, η νοοτροπία»

Ως μάχη ανάμεσα στο όνειρο και στην καθημερινότητα περιγράφει τους πρώτους έξι μήνες του προγράμματος ανασυγκρότησης ο επικεφαλής του, Σταύρος Μπένος. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα των 300 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί χάρη στη «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Μοναδικός του φόβος, καταλήγει, είναι η καθεστηκυία νοοτροπία

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μάχη ανάμεσα στο όνειρο και στην καθημερινότητα περιγράφει τους πρώτους έξι μήνες του προγράμματος ανασυγκρότησης ο επικεφαλής του, Σταύρος Μπένος. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα των 300 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί χάρη στη «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Μοναδικός του φόβος, καταλήγει, είναι η καθεστηκυία νοοτροπία.

– Πώς κύλησαν αυτοί οι πρώτοι μήνες της προσπάθειας;

– Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ονείρου και καθημερινής μάχης στα χαρακώματα. Η καθημερινή μάχη γίνεται όταν μια περιοχή είναι κατεστραμμένη και πρέπει να αρχίσεις να τη χτίζεις πετραδάκι πετραδάκι. Αν δεν υπάρχει όμως το όνειρο από πίσω, θα είναι μάταιο. Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό να κάνουμε ένα πρωτοποριακό, ολιστικό, ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα. Στη Βόρεια Εύβοια έχουμε ένα πεδίο ερευνητικό και πιλοτικό για ό,τι πιο προωθημένο γίνεται στον κόσμο, όχι μόνο στην πατρίδα μας.

– Πώς θα οργανωθεί στην πράξη το πρόγραμμα;

– Μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), που θα είναι ο πνευματικός και επιχειρησιακός πυρήνας. Φανταστείτε τρεις ομόκεντρους κύκλους. Ο πρώτος είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας. Ο δεύτερος κύκλος είναι τα τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Και στον τρίτο βρίσκονται το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ολα συνεργάζονται και είναι μέρος της ΟΧΕ. Αρα θα υποβληθεί ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει όλους τους χρηματοδοτικούς πόρους και όχι πολλά μεμονωμένα προγράμματα. Οσο για την υλοποίηση του προγράμματος, στην πρώτη γραμμή θα βρίσκονται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι δύο δήμοι της Βόρειας Εύβοιας. Να ξέρετε ότι έχω κάνει στη ζωή μου 300 μελέτες και δεν μου έχει μείνει ούτε μία «στο ράφι».

– Υπάρχει κάποια χρηματοδοτική «οροφή»;

– Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος περιορισμός. Το πρόγραμμα διαφαίνεται ότι θα ανέλθει περίπου στα 300 εκατ., συμπεριλαμβανομένης της πρώτης φάσης του νέου δρόμου, μέχρι τη Στροφιλιά.

– Πώς προχωράει η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία;

– Η πρώτη φάση της διαβούλευσης ήταν χαοτική. Μια πρόσκληση προς όλους, να μας προτείνουν ό,τι αισθάνονται. Και εγώ πήρα μια απόχη και άρχισα να μαζεύω τα «διαμαντάκια», μαζί με τους μελετητές. Τώρα η διαβούλευση θα είναι συγκροτημένη, δηλαδή με βάση τις προτάσεις. Η μεγάλη δυσκολία τους πρώτους έξι μήνες ήταν να «κατέβουμε» από τη γενική στρατηγική σε κάτι συγκεκριμένο. Παρουσιάζουμε πλέον μια γενική στρατηγική, που εξειδικεύεται με συγκεκριμένα έργα και δράσεις και τους «φωτοδότες».

– Υπάρχουν όμως και δομικά προβλήματα. Για παράδειγμα, πώς θα προχωρήσει το σχέδιο χωρίς προσλήψεις στους δήμους και στις υπόλοιπες δομές; Αυτά είναι πράγματα που δεν είναι στον δικό σας έλεγχο, δηλαδή της ΟΧΕ.

– Εγώ ζήτησα από τον πρωθυπουργό να μην έχω διοικητική εξουσία. Αρα τίποτα δεν είναι στον δικό μου έλεγχο, είμαι εθελοντής σε όλα τα επίπεδα. Τις αποφάσεις θα τις υπογράψουν άλλοι, η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση. Ηθελα λοιπόν αυτά που σκέφτομαι να γίνουν «ιδιοκτησία» των υπουργών και αυτό έχει επιτευχθεί σε χρόνο ρεκόρ. Για τη στελέχωση έχουμε κάνει ειδική επιτροπή με επικεφαλής στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. Ηδη έχουμε δρομολογήσει όλο το πρόγραμμα για προσωρινό και μόνιμο προσωπικό στα δασαρχεία και έχουμε ολοκληρώσει μια μελέτη για την προσωρινή και οριστική, μέσω ΑΣΕΠ, στελέχωση των δήμων και όλων των δομών.

– Βασικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος είναι το γρήγορο Ιντερνετ, που εξαρτάται από την ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει ανταπόκριση;

– Συζητούμε απευθείας με τις εταιρείες. Είναι πολύ πρόθυμες να μας βοηθήσουν και για το γρήγορο Ιντερνετ και για τη δημιουργία θυλάκων ελεύθερου Ιντερνετ.

– Σας φοβίζει ότι μπορεί να χαθεί το μομέντουμ; Οτι βαδίζουμε προς μια προεκλογική χρονιά και μπορεί όλα να ανατραπούν;

– Δεν με φοβίζει, γιατί το πρόγραμμα που σχεδιάζουμε δεν εξαρτάται από τις εναλλαγές εξουσίας ή την τοξικότητα του πολιτικού περιβάλλοντος. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δεν θα ελέγχεται από την κυβέρνηση αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενας είναι ο εχθρός: η νοοτροπία. Πώς θα καταλάβουν οι τοπικοί φορείς αυτό που γίνεται. Εμένα ο ρόλος μου τελειώνει στο τέλος του 2022, μόλις οριστικοποιηθεί η ΟΧΕ. Το πρόγραμμα θα το υλοποιήσουν οι δομές του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

– Η τοπική κοινωνία ζητάει άμεσα μέτρα. Πώς θα κλείσει το χρονικό κενό μέχρι την υλοποίηση του προγράμματος ανασυγκρότησης;

– Με τους «φωτοδότες», τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν φέτος. Τους είχαμε δοκιμάσει και στην Καλαμάτα με τεράστια επιτυχία. Είναι προγράμματα που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: πρόταση από την τοπική κοινωνία, δυνατότητα χρηματοδότησης και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Οι «φωτοδότες» θα ξεκινήσουν όλοι φέτος, σε όλα τα επίπεδα, από τα σχολεία και τον πολιτισμό μέχρι τις υποδομές, τον τουρισμό, το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή