Προχωρούν τα 3 data centers της Microsoft

Προχωρούν τα 3 data centers της Microsoft

Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025, λέει στην «Κ» ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της πολυεθνικής σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση στα τρία data centers της Microsoft καθώς προχωράει η αδειοδότηση, ενώ έχουν ήδη αποκτηθεί οι εκτάσεις που απαιτούνται. Το ίδιο έτος εκτιμάται πως θα ολοκληρώνεται και η εκπαίδευση συνολικά 100.000 Ελλήνων σε νέες ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος GR for GRowth, με τους πρώτους 35.000 να έχουν ήδη συμπληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Microsoft. Αυτά αποκαλύπτει μιλώντας στην «Κ» ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας.

– Σε τι στάδιο βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο για τα data centers; Πότε θα είναι έτοιμα;

– Η δημιουργία των τριών data centers είναι έργο κομβικής σημασίας που θα τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των cloud υποδομών της Microsoft. Για την υλοποίηση της επένδυσης έχουν ήδη γίνει σημαντικά προπαρασκευαστικά βήματα όπως η χωροθέτηση και η αγορά των τριών οικοπέδων που βρίσκονται στα Σπάτα και στο Κορωπί. Το επενδυτικό σχέδιο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει μια σειρά από διαδικασίες και αδειοδοτήσεις. Είναι ένα πολύπλοκο έργο στο οποίο δεν κάνουμε εκπτώσεις. Το σημαντικότερο για εμάς είναι ο αντίκτυπος που θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα και την οικονομία της. Μέσω της χρήσης των υπηρεσιών cloud, οι οποίες θα υποστηρίζονται και από τα ελληνικά data centers, οι πολίτες και οι καταναλωτές έχουν ταχύτατη και ασφαλή πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες. Η ολοκλήρωση του έργου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ωστόσο ευελπιστώ ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα είμαστε έτοιμοι.

– Γιατί έχετε επιλέξει την Ελλάδα για την επένδυση αυτή και όχι κάποιο άλλο κράτος;

– Tο σύμπλεγμα των data centers στην Ελλάδα είναι το πρώτο που θα κατασκευάσει η Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ισως, λοιπόν, στο πρόσφατο παρελθόν η επιλογή της Ελλάδας να μην ήταν προφανής. Η χώρα πέρασε μια δύσκολη δεκαετία, αλλά την άφησε πίσω και εμφανίζει μια νέα δυναμική, κάτι το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να ληφθεί η απόφαση για μια τόσο μεγάλη επένδυση. Στο σημείο αυτό να αναγνωρίσω τις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά της τοπικής μας ομάδας να αναδείξει αυτήν τη δυναμική εσωτερικά στην εταιρεία μας και να βάλει τη χώρα μας στο ταμπλό των χωρών που διεκδικούσαν με αξιώσεις μια επένδυση αυτού του βεληνεκούς. Επιπλέον, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και η εγγύτητά της σε σημαντικές αναδυόμενες αγορές αλλά και μια σειρά από άλλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως –και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό– το ανθρώπινο δυναμικό της, κατέστησαν τη χώρα προορισμό για αυτήν την επένδυση.

– Επειτα από 30 χρόνια στη χώρα ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που βίωσε εδώ ο όμιλός σας και ποια η πιο ευχάριστη;

Εχουμε ήδη πραγμα- τοποιήσει 35.000 εκπαιδεύσεις σε σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο του GR for GRowth.

– Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συμπληρώνουμε φέτος 30 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε ως ένα ολιγομελές γραφείο για να εξελιχθούμε σε έναν σημαντικό εταίρο στην προσπάθεια για ψηφιακό μετασχηματισμό και ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές μας υπήρξε σίγουρα η απόφαση και ανακοίνωση της επενδυτικής πρωτοβουλίας GR for GRowth και η δημιουργία τριών υπερσύγχρονων data centers αλλά και η παρουσίαση του έργου της ψηφιακής αναστήλωσης των μνημείων της Αρχαίας Ολυμπίας. Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες είμαστε υπερήφανοι που ακόμη και σε στιγμές που η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, η Microsoft Ελλάς ήταν εδώ. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι κατά τη δημοσιονομική κρίση και τα capital controls υποστηρίξαμε τους συνεργάτες και πελάτες μας σε όλες τους τις ανάγκες, ενώ και στην πρόσφατη υγειονομική κρίση υποστηρίξαμε εταιρείες, οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

– Πώς εξελίσσεται το υπόλοιπο κομμάτι του GR for GRowth;

– Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα εκμάθησης δεξιοτήτων που εντάσσεται στο πλαίσιο του GR for GRowth. Τον Οκτώβριο του 2020 που ανακοινώθηκε η επένδυση και ξεκινήσαμε το πρόγραμμα GR for GRowth, είχαμε δεσμευθεί για την παροχή συνολικά 100.000 δωρεάν εκπαιδεύσεων σε ψηφιακές δεξιότητες μέχρι το 2025 που πιστεύουμε ότι θα φέρουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, έχουμε πραγματοποιήσει 35.000 εκπαιδεύσεις σε σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες που «εξοπλίζουν» το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας απέναντι στις ανάγκες όχι μόνον του παρόντος αλλά και του μέλλοντος και εξοικειώνουν ουσιαστικά τους Ελληνες με την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Από το πρόγραμμα επωφελούνται εργαζόμενοι, άνεργοι, στελέχη του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

– Πώς διαμορφώνεται το πλάνο σας για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

– Ο σχεδιασμός έχει ως πυξίδα το όραμα της Microsoft που είναι «να ενδυναμώσουμε κάθε άτομο και κάθε οργανισμό στον πλανήτη να επιτύχει περισσότερα». Και αυτό ευελπιστούμε να κάνουμε και τώρα συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας συνολικά. Ενα μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων της χώρας όπως και ο δημόσιος τομέας αξιοποιούν ήδη το cloud. Τώρα στοχεύουμε να τους βοηθήσουμε να εκμεταλλευτούν καλύτερα τα ψηφιακά τους δεδομένα και με νέα εργαλεία να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικές. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών μοντέλων με εστίαση στην καλύτερη συνεργασία, με αυτοματοποίηση απλών επαναλαμβανόμενων διαδικασιών ώστε να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό σε πιο σημαντικές και, σε έναν βαθμό θα έλεγα, πιο ενδιαφέρουσες για τους εργαζομένους δραστηριότητες και λειτουργίες της επιχείρησης ή του οργανισμού. Καθώς μάλιστα εισερχόμαστε σε μια ακόμη απαιτητική περίοδο με τα κόστη της ενέργειας να ανεβαίνουν και με έναν πόλεμο σε εξέλιξη, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ακόμη ταχύτερα ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα. Και σε όλα αυτά εστιάζουμε έχοντας πάντα μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τη στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια και αξιολόγηση των ρίσκων, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις είναι όλο και πιο εξελιγμένης μορφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή