Το «ελληνικό» Columbia αποκαλύπτεται: Το κτίριο στην Αθήνα και τα δύο προγράμματα που θα «τρέξουν»

Το «ελληνικό» Columbia αποκαλύπτεται: Το κτίριο στην Αθήνα και τα δύο προγράμματα που θα «τρέξουν»

Ο διευθυντής του Columbia Global Center της Αθήνας, Θεοκλής Ζαούτης, δίνει το στίγμα του εκπαιδευτικού κέντρου που θα ξεκινήσει το 2024 με έδρα ένα νεοκλασικό κτίριο στην καρδιά της πόλης

το-ελληνικό-columbia-αποκαλύπτεται-το-κτίρ-562780480

«Το Columbia Global Center της Αθήνας θέλουμε να αφήσει ένα αποτύπωμα το 2024. Μέσα στον Ιανουάριο έρχεται μια σημαντική στιγμή που θα σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας κοινής πορείας: “Η Ελλάδα μαζί με το Columbia University Global Center και μέσα στο Columbia” για να εγκαινιάσουμε από κοινού μια διαδρομή, που μόλις τώρα ξεκινά».

Ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης δίνει το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει το νεοσύστατο διεθνές πανεπιστημιακό κέντρο του Columbia στην Αθήνα, κάνοντας την αρχή το 2024. Περίπου 13 μήνες αφότου έγινε γνωστή η πρωτοβουλία για τη σύσταση του Global Center στην Αθήνα, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας το 2019, «το νερό έχει πλέον μπει στο αυλάκι».

Ο κ. Ζαούτης που, όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, θα είναι ο πρώτος διευθυντής του στην Ελλάδα, μεταφέρει στην «Κ» πως αυτή την περίοδο η ακαδημαϊκή κοινότητα του Columbia University και η διοίκηση του πανεπιστημίου εργάζονται από κοινού, σχεδιάζοντας πλέον εντατικά το πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί στη χώρα μας.

Τα πεδία έρευνας και εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, εστιάζουν στην κλασική και σύγχρονη Ελλάδα, την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία, την κλιματική αλλαγή, την υγεία και τη μετανάστευση.

«Σκεφτόμαστε – πράττουμε. Είναι οι δύο λέξεις που θα δούμε σύντομα ως “σύνθημα” στην έδρα του Columbia University Global Center στην Αθήνα, καθώς τώρα τρέχουμε για τον σχεδιασμό και την τεχνική προετοιμασία που απαιτείται. Αυτή θα είναι και η ουσία για εμάς. Ναι, ανήκουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όμως δεν θα είμαστε εδώ μόνο για τη θεωρία. Θα είμαστε εδώ για να αναδείξουμε πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η δράση, όταν έχει προηγηθεί η μελέτη και ο σωστός σχεδιασμός. Θα είμαστε εδώ, δηλαδή, με προγράμματα και παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα, με τους συνεργάτες που θα βρεθούν κοντά μας».

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Θ. Ζαούτης, συναντήθηκε με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Columbia στη Νέα Υόρκη.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Columbia είναι ήδη ενθουσιασμένη, ανυπόμονη και πολύ αποφασισμένη να συνδεθεί με την Ελλάδα και να δει τον κόσμο μέσα από τη χώρα μας.

«Εκεί με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, όταν κατάλαβα ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα του Columbia είναι ήδη ενθουσιασμένη, ανυπόμονη και πολύ αποφασισμένη να συνδεθεί με την Ελλάδα και να δει τον κόσμο μέσα από τη χώρα μας», λέει, μεταφέροντας το έντονο ενδιαφέρον των καθηγητών του αμερικανικού πανεπιστημίου που συνδέονται με την Ελλάδα.

«Υπάρχουν καθηγητές διαφορετικών βαθμίδων –και είναι πολλοί– που είτε κατάγονται από την Ελλάδα είτε συνδέονται με διαφορετικούς τρόπους με τη χώρα μας, οι οποίοι θέλουν όλοι να έρθουν στο Columbia Global Center στην Αθήνα, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τα ελληνικά πανεπιστήμια και να ανταλλάξουμε γνώση».

Η επιλογή του κτιρίου

Πριν από λίγες μέρες, η επίσκεψη ανταποδόθηκε. Τα στελέχη του πανεπιστημίου των ΗΠΑ βρέθηκαν στην Αθήνα και –μεταξύ άλλων προετοιμασιών– κατέληξαν στην επιλογή του κτιρίου που θα στεγάσει το «αθηναϊκό Columbia».

«Η επιλογή μιας τοποθεσίας και ενός κτιρίου στην Αθήνα έχει σημασία. Το ζήτημα για το Columbia University δεν είναι η εικόνα ή το κύρος του πανεπιστημίου. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι αυτό το πανεπιστήμιο συνδέεται με την πόλη της Αθήνας, έναν ασύγκριτο και μοναδικό τόπο στην ακαδημαϊκή σκέψη. Μια πόλη που φέρνει μαζί της ιστορία, φιλοσοφία, πολιτισμό, αλλά και έννοιες όπως η δημοκρατία, ο άνθρωπος και το μέτρο. Ολα αυτά θέλουμε να αντικατοπτρίζονται στην αισθητική, στον χώρο γύρω μας», λέει ο κ. Ζαούτης, αποκαλύπτοντας ότι το Columbia Global Center θα λειτουργήσει σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην «καρδιά» της Αθήνας και θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να καλύπτει σύγχρονες ανάγκες, αλλά και με πλήρη σεβασμό στη θέση και τη φυσιογνωμία του.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινωθεί η διεύθυνση της έδρας του Columbia Global Center στην Αθήνα. 

Μία πύλη διαρκούς ανταλλαγής

Μέσω των Global Centers, που με την Αθήνα φτάνουν πλέον τα έντεκα, το Columbia έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, τα πεδία έρευνας και εκπαίδευσης σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, εστιάζουν στην κλασική και σύγχρονη Ελλάδα, την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία, την κλιματική αλλαγή, την υγεία και τη μετανάστευση. Ομως, αυτή είναι η αρχή, τονίζει ο ίδιος.

Θα αναζητήσουμε νέες δυνατότητες σε τομείς όπου η χώρα μας διακρίνεται, αλλά και σε πεδία όπου αναπτύσσεται ισχυρή δυναμική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θα αναζητήσουμε νέες δυνατότητες σε τομείς όπου η χώρα μας διακρίνεται, αλλά και σε πεδία όπου αναπτύσσεται ισχυρή δυναμική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχουν τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, με πληθώρα επιτυχημένων συμπράξεων σε επίπεδο επιχειρήσεων, οργανισμών, Κοινωνίας των Πολιτών, ΜΜΕ. Θέλουμε να δώσουμε το έναυσμα για να ενεργοποιήσουμε δυνάμεις που υπάρχουν γύρω μας και αναζητούν αυτή τη συνάντηση».

Κλίμα και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Οι πρώτες ιδέες για τα προγράμματα που θα «τρέξουν» στο Columbia Global Center της Αθήνας έχουν ήδη «πέσει» στο τραπέζι και αυτή τη στιγμή εξετάζονται. Ανάμεσα σε αυτές, είναι ένα σχέδιο για μεταφορά τεχνογνωσίας που αφορά την κλιματική κρίση, το οποίο δεν περιορίζεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Μπορεί να μας χωρίζουν ο Ατλαντικός Ωκεανός και η Μεσόγειος, όμως το κλίμα μας αγγίζει όλους.

«Στόχος είναι η πόλη της Αθήνας να κερδίσει εμπειρία από το επιτυχημένο μοντέλο που σχεδίασαν επιστημονικές ομάδες του Columbia University για την πόλη της Νέας Υόρκης. Μπορεί να μας χωρίζουν ο Ατλαντικός Ωκεανός και η Μεσόγειος, όμως το κλίμα μας αγγίζει όλους. Η Νέα Υόρκη, ενδεικτικά, αξιοποιεί αυτό το μοντέλο για τις ημέρες με καύσωνες. Δεν αξίζει να το δούμε και για την Αθήνα;»

Ο Θεοκλής Ζαούτης αναφέρεται και στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο το ελληνικό Columbia Global Center προτίθεται να «αγγίξει» μέσα από τα προγράμματά του, εστιάζοντας στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

«Δεν μας απασχολεί ως θεωρητική συζήτηση, θέλουμε να επεξεργασθούμε συγκεκριμένες ιδέες και να τις εφαρμόσουμε», εξηγεί ο καθηγητής.

Συνέργειες

Ο ίδιος τονίζει ότι η καινοτομία θα έρθει από την κοινή προσπάθεια με τα ελληνικά πανεπιστήμια, μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Σχολιάζοντας το μεγαλύτερο όφελος που θα έχει η χώρα μας από τη λειτουργία του Columbia Center, εξηγεί ότι αυτό σχετίζεται με τις συμπράξεις τις οποίες θα επιδιώξει το διεθνές κέντρο σε ακαδημαϊκό, επιστημονικό, κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ανεξάρτητους φορείς και δημόσιους οργανισμούς.

Η Ελλάδα έχει μία παραπάνω ευκαιρία να συνδεθεί με τον κόσμο, αλλά και να χτίσουμε γέφυρες που θα συνδέουν το πανεπιστήμιο με τους ανθρώπους έξω από αυτό.

«Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μία γέφυρα διαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα μας και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσέξτε, όμως, τη λέξη Global, “παγκόσμιο”, που συνοδεύει αυτά τα 11 κέντρα, σε αντίστοιχες περιοχές του πλανήτη, σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Δεν μπήκε τυχαία η λέξη αυτή. Στο Columbia University σχεδίασαν αυτόν τον θεσμό για να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τις 11 πόλεις ως “φάρους” για τον πολιτισμό, τις επιστήμες, την εκπαίδευση, αλλά και για τις επιχειρήσεις, την Κοινωνία των Πολιτών και την εργασία», τονίζει ο κ. Ζαούτης και εξηγεί:

«Στη σκέψη μου, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μία παραπάνω ευκαιρία να συνδεθεί με τον κόσμο, αλλά και να χτίσουμε γέφυρες που θα συνδέουν το πανεπιστήμιο με τους ανθρώπους έξω από αυτό. Είναι μεγάλη πρόκληση, ξεπερνά το ακαδημαϊκό έργο που με απασχόλησε μέχρι σήμερα. Ομως όταν μιλάμε για καινοτομία, πρέπει εμείς οι ίδιοι πρώτοι να την εφαρμόζουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή