Σταθερότητα και κοινό όραμα

Σταθερότητα και κοινό όραμα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να περάσει η Ελλάδα στο επόμενο στάδιο μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της οικονομίας της, απαιτείται πολιτική σταθερότητα και οι κύριες δυνάμεις της χώρας να έχουν ενιαία στόχευση και κοινό όραμα, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, στην οποία ανήκει η Pimco, το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο (2 τρισ. δολάρια). Μιλάει για τεράστια πρόοδο σε ό,τι αφορά τη διόρθωση των ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας, αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που, όμως, υπολείπεται αυτού που δικαιολογούν οι προοπτικές της Ελλάδας, ενώ υπογραμμίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτούνται άμεσα μέτρα ελάφρυνσής του.

– Πώς αποτιμούν οι αγορές την ελληνική οικονομία σήμερα;

– Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια και ουσιαστική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη διόρθωση των ανισορροπιών της. Εχει νοικοκυρέψει τους οικονομικούς δείκτες. Αυτό είναι αναγκαίο, αλλά δεν αρκεί για την αποκατάσταση της οικονομικής δυναμικής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, τελικά, τη διασφάλιση της εθνικής ευημερίας.

– Τι πρέπει να ακολουθήσει;

– Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να εδραιώσει και να συμπληρώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα με προσπάθειες αναζωογόνησης των παραδοσιακών τομέων ανάπτυξης, να δημιουργήσει νέους και να ενεργοποιήσει μια ευρεία διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την αποτελεσματική διαχείριση του χρέους που επικρέμαται στη χώρα.

– Η έξοδος στις αγορές ήταν η σωστή κίνηση ή θα έπρεπε η Αθήνα να περιμένει;

– Ηταν η σωστή απόφαση. Οντως, η χρονική στιγμή ήταν καλή διότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να κεφαλαιοποιήσει την πρόσφατη οικονομική πρόοδο που έχει πετύχει στο εσωτερικό, αξιοποιώντας παράλληλα την ιδιαίτερα θετική φάση που διανύουν οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές όπου οι επενδυτές αναζητούν υψηλές αποδόσεις. Το κλειδί τώρα είναι να μην υπερεκτιμήσει η Ελλάδα τα δεδομένα καθώς είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται λιγότερο, όχι περισσότερο χρέος.

– Είναι το χρέος της βιώσιμο;

– Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι ακόμη βιώσιμο. Είναι σαφές ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για τη μείωσή του σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας.

– Πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» ή αρκούν η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση των δανείων;

– Η αναδιάταξη του χρέους και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του είναι αναγκαία συστατικά της αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να είναι η Ελλάδα σε θέση να προσελκύει μεγάλες μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα τη βοηθήσουν να οικοδομήσει την εσωτερική παραγωγική της υποδομή.

– Πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα;

– Η πολιτική σταθερότητα, και σε αυτό εντάσσονται η ύπαρξη ενιαίας προσέγγισης και κοινού οράματος από τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αποτελεί κλειδί για την ικανότητα της Ελλάδας να περάσει με επιτυχία στο επόμενo στάδιο μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει την υλοποίησή τους.

– Πόσο πραγματικό είναι το αυξημένο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, για το οποίο κάνει λόγο ο Ελληνας πρωθυπουργός;

– Είναι πραγματικό. Αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται αισθητά αυτού που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι, με δεδομένες τις δυνατότητες και προοπτικές της Ελλάδας.

– Πότε θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία η δυναμική που δημιουργείται;

– Είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο να δώσει κανείς ακριβή απάντηση. Απαιτείται χρόνος. Δεν πρόκειται για γραμμική διαδικασία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κεφαλαιοποιήσει η Ελλάδα την πρόσφατη πρόοδο και να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, με διαφάνεια, αλλά και στήριξη από ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή