Ε. Τσακόπουλος – Κουναλάκη: «Η Ελλάδα είναι ασφαλής μόνο εντός της Ευρωζώνης»

Ε. Τσακόπουλος – Κουναλάκη: «Η Ελλάδα είναι ασφαλής μόνο εντός της Ευρωζώνης»

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Ελλάδα ασφαλής είναι να βρίσκεται εντός της Eυρωζώνης και της Ε.Ε., δηλώνει στην «Κ» η προσωπική φίλη και ισχυρή υποστηρίκτρια της Χίλαρι Κλίντον και πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Τσακόπουλος – Κουναλάκη. Τονίζει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προσφέρει ηθική στήριξη στην Ελλάδα, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα τα εργαλεία της λύσης βρίσκονται στα χέρια των Ευρωπαίων, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις, ομογενών και άλλων, που περιμένουν να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον για να έρθουν στην Ελλάδα.

– Τι διακυβεύεται στο δημοψήφισμα;

– Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον ελεύθερο κόσμο να παραμείνει η Ελλάδα ισχυρή και ασφαλής και ο πιο σίγουρος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η παραμονή της στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βάλουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Αλλά στην Αμερική λέμε ότι μερικές φορές «πρέπει να κλείνεις τη μύτη σου και να ψηφίζεις». Η παραμονή στην Ε.Ε. θα διατηρήσει ζωντανή την πιθανότητα βελτίωσης των συνθηκών και την προοπτική για οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

– Και η εναλλακτική πορεία;

– Η εναλλακτική είναι πολύ λιγότερο βέβαιη και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Δεν θέλω και δεν θα εμπλακώ στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας. Αλλά αυτό που μπορώ να πω ως Ελληνοαμερικανίδα που ενδιαφέρεται και θέλει να βοηθάει είναι πως ελπίζω ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Ελλάδα θα επιλέξει τον δρόμο που θα τη διατηρήσει στην ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει.

– Πώς βοηθούν οι ΗΠΑ την Ελλάδα;

– Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει την ξεκάθαρη ηθική υποστήριξη των ΗΠΑ, όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ πιέζουν για να διατηρηθεί η Ελλάδα ισχυρή και σταθερή. Ο ρόλος τους είναι μεν σημαντικός, αλλά εκ των πραγμάτων περιφερειακός. Σε αυτό το θέμα δεν έχουμε εμείς τα εργαλεία, τα έχουν οι Ευρωπαίοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

– Η προσέγγιση είναι μόνο οικονομική ή και γεωπολιτική;

– Νομίζω ότι το ζήτημα έτσι όπως έχει εξελιχθεί είναι εντελώς οικονομικό. Αν οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονταν με βάση τα γεωπολιτικά συμφέροντα, δεν θα φθάναμε ποτέ εδώ.

– Εχει ρόλο η ελληνοαμερικανική κοινότητα;

– Οι ΗΠΑ μόλις έχουν βγει από τη δική τους κρίση και αυτό έχει περιορίσει τη δυνατότητα ανταπόκρισης εκ μέρους πολλών Ελληνοαμερικανών. Βρέθηκα στην Ελλάδα για μια έκθεση προβολής της επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία, της οποίας ηγούνται 45 πολύ αφοσιωμένοι και ισχυροί Ελληνοαμερικανοί που συνεισφέρουν στηρίζοντας ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, αλλά και νέους επιχειρηματίες.

– Κάποιοι ρωτούν πώς τόσοι ισχυροί δεν έχουν κάνει περισσότερα.

– Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν τεράστια κεφάλαια που παραμένουν σε αναμονή. Επενδυτές έτοιμοι να έρθουν στην Ελλάδα. Αλλά αν δεν υπάρχει το στοιχειώδες επίπεδο προβλεψιμότητας, δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να κάνει τους υπολογισμούς και τα σχέδιά του. Είναι πολύ δύσκολο να επενδύσει κανείς αν ξέρει ότι θα ξεκινήσει σε ευρώ, αλλά αύριο μπορεί να βρίσκεται σε δραχμές. Υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως η συνεχιζόμενη επένδυση στο Costa Navarino, που ουσιαστικά είναι μια άμεση ξένη επένδυση διότι τα χρήματα προήλθαν από τις παγκόσμιες δραστηριότητες της οικογένειας. Και γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα, οπότε ήταν μια καλά υπολογισμένη επένδυση.

– Ο καπετάνιος ήθελε να βοηθήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του.

– Ακριβώς. Ετσι ήταν. Εχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας για Ελληνες, με τεράστια επένδυση στην εκπαίδευση του προσωπικού, για να μην αναφερθώ και στις εκτεταμένες φιλανθρωπικές δράσεις στην περιοχή. Αλλά αυτή είναι η εξαίρεση. Οι περισσότεροι περιμένουν να ξεκαθαρίσει και να σταθεροποιηθεί το τοπίο.

– Ποια εικόνα έχει διαμορφωθεί στις ΗΠΑ για την ελληνική οικονομία;

– Το 2014 υπήρχε αισιοδοξία. Ο προϋπολογισμός ισοσκελίσθηκε, επιτεύχθηκε έστω και ένα μικρό πλεόνασμα, ενώ κατέστη δυνατή η πρώτη έξοδος στις αγορές μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είχε αρχίσει να στρέφεται με ενδιαφέρον προς την Ελλάδα. Απλά καταθέτω τι συνέβαινε, δεν παίρνω θέση στα εσωτερικά πολιτικά της Ελλάδας, όπως και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υποστηρίζει το ένα ή το άλλο ελληνικό κόμμα, αλλά την Ελλάδα. Αυτό έκανε και ο πατέρας μου, αυτό κάνω και εγώ. Εμείς οι Ελληνοαμερικανοί συνεργαζόμαστε με όποια κυβέρνηση εκλέγουν δημοκρατικά οι Ελληνες πολίτες.

– Πώς βοηθάτε τη συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον;

– Με πολλούς τρόπους, ξεκινώντας με τα πιο βασικά. Τον Απρίλιο είχαμε στην Ουάσιγκτον ένα δείπνο για τον υπ. Οικονομικών Βαρουφάκη και εν συνεχεία ένα για τον υπ. Εξωτερικών Κοτζιά, για να τους εισαγάγουμε στα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων και στην πολιτική πραγματικότητα των ΗΠΑ. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προβάλουν τις θέσεις και τους στόχους της πολιτικής τους. Το κάνουμε για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

– Γιατί γράψατε το πρόσφατο βιβλίο σας «Madam Ambassador»;

– Ηθελα να μοιραστώ τις προσωπικές μου εμπειρίες ως πρέσβειρας της Αμερικής σε μιαν άλλη χώρα (Ουγγαρία). Να εξηγήσω πώς οι ΗΠΑ, παρά τα λάθη και τα ελλείμματά τους ως χώρα, παραμένουν η σημαντικότερη δύναμη του «καλού» στην ανθρωπότητα. Είμαι περήφανη που είμαι η πρώτη Ελληνοαμερικανίδα που έγινε πρέσβειρα. Χρωστάω πολλά στην ελληνική ανατροφή μου. Ο πατέρας μου (ο γνωστός ομογενής Αντζελο Τσακόπουλος) έχει διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και με μεγάλωσε με την παρότρυνση να δράσω σε αυτό το πνεύμα. Και αυτό έκανα, όπως δείχνει η συμμετοχή μου στα κοινά, μεταξύ άλλων και ως πρόεδρος των Ελληνοαμερικανών υπέρ της Χίλαρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή