Μοχάμεντ ελ Εριάν: Ελάφρυνση χρέους, νέα κεφάλαια, μεταρρυθμίσεις

Μοχάμεντ ελ Εριάν: Ελάφρυνση χρέους, νέα κεφάλαια, μεταρρυθμίσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να σωθεί η Ελλάδα, χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημαντική ελάφρυνση του χρέους και μεγάλη εισροή νέων κεφαλαίων, σημειώνει στην «Κ» ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, οικονομικός επικεφαλής της Allianz.

– Πόσο επιδεινώνει την κατάσταση η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία ήταν σε ύφεση και πέρυσι;

– Η πρόσφατη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι μια ηχηρή και θλιβερή υπενθύμιση ότι πολλές οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις εξακολουθούν να μην έχουν αντιμετωπισθεί, πρωτίστως η ανάπτυξη νέων, ανθεκτικών και ισχυρών δράσεων της οικονομίας που θα οδηγούν σε υψηλή ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

– Πώς αποτιμά σήμερα η διεθνής κοινότητα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

– Πάλι υπάρχει σημαντική αμφιβολία για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα, την ικανότητά της να διασφαλίσει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις προοπτικές να ανταποκριθεί στις εύλογες προσδοκίες των πολιτών της. Μέρος αυτής της εκτίμησης αντανακλά τις δυσκολίες που έχει η κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικά ακανθώδους και κοινωνικά ευαίσθητης που αφορά τις συντάξεις.

– Πόσο επηρεάζει η μη αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους;

– Μέρος του προβλήματος προκύπτει από τις επανειλημμένες αποτυχίες του παρελθόντος να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά το υπερβολικό χρέος της Ελλάδας και να αρθεί ένα εμπόδιο που αποθαρρύνει την προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων. Η διάσταση αυτή είναι απόρροια της διστακτικότητας που παρατηρείται στους πιστωτές τόσο του επίσημου (θεσμοί και κράτη) όσο και του ιδιωτικού (επενδυτές) τομέα να συνεργασθούν πλήρως με την Ελλάδα. Ομως, ταυτόχρονα, προέρχεται και από την εξασθένηση του περιφερειακού περιβάλλοντος και των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η κρίση των προσφύγων, η οποία έχει πλέον λάβει ιστορικές διαστάσεις.

– Σε ποιο βαθμό πλήττει την υπόθεση της Ελλάδας το αρνητικό διεθνές περιβάλλον;

– Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει επιβαρύνει τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και έχει δυσχεράνει το περιβάλλον εντός του οποίου κινείται, ενώ ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις έχουν και οι αναθεωρήσεις επί τα χείρω των προοπτικών ανάπτυξης ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπροσθέτως, υπάρχει και η αυξανόμενη ανησυχία για το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να συνεχίσουν να είναι οι μη συμβατικές πολιτικές που υιοθετούν οι κεντρικές τράπεζες.

– Τι πρέπει να γίνει;

– Με τον κίνδυνο να ακουστώ σαν ένα χαλασμένο γραμμόφωνο, θα τονίσω ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ταχεία και ταυτόχρονη πρόοδο σε τρεις τομείς: την προώθηση αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των πιο ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας, την ελάφρυνση του χρέους που πηγαίνει πέρα από την απλή παράταση λήξης πληρωμής και μια σημαντική εισροή νέων κεφαλαίων και γενικότερα χρηματοδότησης.

– Ποια είναι η εικόνα του κ. Τσίπρα στη διεθνή κοινότητα;

– Ενθυμούμενοι αυτά που συνέβησαν πέρυσι, πολλοί αναρωτιούνται αν θα είναι σε θέση να βγάλει άλλον ένα λαγό από το μαγικό καπέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή