Αρλέμ Ντεζίρ στην «Κ»: Η Γαλλία στηρίζει τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις

Αρλέμ Ντεζίρ στην «Κ»: Η Γαλλία στηρίζει τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις

6' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στενή συνεργασία του προέδρου Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα για να αποτραπεί το Grexit, αλλά και στο ζήτημα του χρέους, υπογραμμίζει στην «Κ» ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ, ο οποίος συμμετέχει σήμερα στη συνάντηση ομολόγων του και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που φιλοξενεί ο αναπληρωτής υπ. Ευρ. Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης. Μιλά, επίσης, για την από κοινού αντιμετώπιση του προσφυγικού, τη συμφωνία με την Τουρκία, το Brexit και την ανάγκη καταπολέμησης του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη.

– Η σχέση Γαλλίας – Ελλάδας και του προέδρου Ολάντ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;

– Η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν πάντα μια ιδιαίτερη σχέση. Είναι ριζωμένη στην ιστορία, στον πολιτισμό και –σήμερα– είναι πολιτικά μια πολύ ισχυρή σχέση. Η Γαλλία στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα για να βρεθεί λύση στην κρίση του Ιουλίου του ’15. Ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας συνεργάστηκαν για το ζήτημα του χρέους και για να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου Ολάντ ήταν μία ακόμη απόδειξη των στενών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας. Στηρίζουμε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται από τον πρωθυπουργό και οι χώρες μας έχουν πολλούς κοινούς στόχους στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο.

– Εχει κάνει η Ελλάδα αρκετά για να εκσυγχρονίσει την οικονομία;

– Η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσει την παραγωγικότητα μέσα από μεταρρυθμίσεις. Ηδη φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Εκανε τεράστια προσπάθεια και για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της. Οι προβλέψεις για το 2017 δείχνουν ότι σε μόλις 3 χρόνια το δημόσιο έλλειμμά της θα έχει μία μείωση άνω του 5%. Τα επίπεδα των δημοσίων δαπανών μπορούν να φθάσουν σε αυτά της Ευρωζώνης το 2017. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επιτυγχάνει καλά αποτελέσματα. Υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια για την ευελιξία που πρέπει να υπάρχει σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η στήριξη των επενδύσεων. Είναι επίσης ο πιο σύντομος τρόπος μείωσης των ελλειμμάτων. Η διαπραγμάτευση για το χρέος είναι επίσης απαραίτητη για το μέλλον και για ένα νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία.

– Πώς διαχειρίζεται το προσφυγικό η Ελλάδα;

– Hμουν εδώ με τους συναδέλφους των διαφόρων κρατών-μελών, τον Απρίλιο για να συναντηθούν με τον Γιάννη Μουζάλα και άλλους υπουργούς. Επισκεφθήκαμε ένα στρατόπεδο και είδαμε το τεράστιο έργο που έχει γίνει για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση τραγικών διαστάσεων. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι καθήκον. Εχει μεγάλη σημασία να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και η Γαλλία έχει αναλάβει την ευθύνη της στο σύστημα μετεγκατάστασης και την υποστήριξη της EASO και του Frontex.

– Θα συνεχισθεί η συμφωνία με την Τουρκία;

– Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τουρκία έδειξε την αποτελεσματικότητά της. Το σύστημα λαθρεμπόρων έχει αποδυναμωθεί σημαντικά. Πρέπει να συνεχίσουμε για να διασφαλιστεί ότι τηρείται αυτή η συμφωνία και να εργαστούμε στα αίτια που δημιουργούν τις ροές. Το κοινό συμφέρον μας είναι ότι η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου συνεχίζεται και αμφότερα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η συμφωνία αυτή έχει οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα – ιδίως στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων.

– Η στάση των χωρών του Βίσεγκραντ;

– Δεν μπορεί κανείς να υπερασπιστεί μια ευρωπαϊκή πολιτική που δεν βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Δεν θα δουλέψει. Δεν μπορείς να δέχεσαι την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τον εαυτό σου, αλλά να την αρνείσαι στους άλλους.

– Η Ε.Ε. μετά το Brexit;

– Το Brexit ήταν ένα σοκ για την Ευρώπη και ήρθε σε ένα σώμα που ήταν ήδη πληγωμένο από την οικονομική και κοινωνική κρίση, το προσφυγικό, τις διαιρέσεις μεταξύ κρατών-μελών για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και την άνοδο του λαϊκισμού. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι, σε κάποιο βαθμό, πολύ συγκεκριμένο και σχετίζεται με τις σχέσεις του Ην. Βασιλείου με την Ε.Ε. Αλλά αντανακλά και πολλές δυσαρέσκειες, κοινωνικά ρήγματα, φόβους σχετικά με τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση, την οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη που υπάρχουν στην Ε.Ε. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι. Αυτό το σοκ μπορεί να είναι ένα σήμα αποσύνθεσης ή μια αφύπνιση για την Ευρώπη. Πρέπει να επανασυνδεθεί η Ευρώπη με τους ανθρώπους, αποδεικνύοντας ότι είναι μια ζώνη προστασίας για την ασφάλεια και την οικονομία μας και μια απάντηση σε πολλές από τις προκλήσεις της εποχής μας. Αυτό είναι απαραίτητο, αν θέλουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να υπερισχύσει του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της ψευδαίσθησης ότι κάθε χώρα θα ήταν καλύτερα από μόνη της.

Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε για να δώσει μια νέα ώθηση στην Ε.Ε. των 27. Αυτό αφορά η συνάντηση στην Μπρατισλάβα την επόμενη εβδομάδα όπως οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις στην Αθήνα. Οι προτεραιότητές μας πρέπει να είναι η ασφάλεια και η ανάπτυξη. Η ασφάλεια, με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τη δημιουργία σώματος προστασίας των ευρωπαϊκών ακτών και των συνόρων, μια ισχυρότερη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μια πραγματική αλληλεγγύη στο πλαίσιο της κρίσης της μετανάστευσης και της προόδου προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας. Και η ανάπτυξη, διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ζήσει για πάντα σε κρίση και με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ανισορροπίες μεταξύ Βορρά και Νότου.

Βάσει του σχεδίου Juncker, θέλουμε να ενισχύσουμε τη στήριξη των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ψηφιακή οικονομία, η ενέργεια ή το πανεπιστήμιο και την έρευνα. Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και η επίτευξη της σύγκλισης των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών σε όλη την Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των σημερινών ανισορροπιών και είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα Ευρωζώνη προϋπολογισμό. Θα ήθελα να προσθέσω μια τρίτη προτεραιότητα, την υποστήριξη της κινητικότητας και της κατάρτισης των νέων στην Ευρώπη για τους νέους με την επέκταση του προγράμματος Erasmus για όλους.

– Πόσο σύντομα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία του Brexit;

– Πρέπει να μειώσουμε την περίοδο της αβεβαιότητας που είναι επιβλαβής για όλους. Οσο πιο γρήγορα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το άρθρο 50 τόσο το καλύτερο και πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019, πριν από τις επόμενες Ευρωεκλογές και την ανανέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Σας φοβίζει η άνοδος του λαϊκισμού, σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας με την Μαρίν Λεπέν;

– Ο λαϊκισμός, ιδίως ο ακροδεξιός, τρέφεται με τις κρίσεις, τους φόβους και τα ψέματα. Γέμισαν τον αέρα με μίσος. Αλλά μπορούμε επίσης να δούμε ξεκάθαρα πλέον ότι εκείνοι που θέλουν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν κανένα σχέδιο. Η Μαρίν Λεπέν κάνει το ίδιο. Προτείνει η Γαλλία να αποχωρήσει από την Ε.Ε., αλλά δεν είναι σε θέση να πει πώς θα διαχειριστεί τις συνέπειες. Για τη Γαλλία και για την Ευρώπη πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτής της δημαγωγίας. Αλλά ένας από τους όρους αυτής της μάχης είναι να ακούσουμε τους επικριτές και τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες σχετικά με την Ευρώπη. Αν υποστηρίζουμε ότι όλα δουλεύουν καλά, ζούμε μια άρνηση να δουμε την πραγματικότητα, τους φόβους και τις προσδοκίες θα είναι ο χειρότερος τρόπος για να αντιδράσουμε. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η λογική. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο με την αντιμετώπιση των προκλήσεων, την προστασία της Ευρώπης, και την προετοιμασία του μέλλοντός μας. Πρέπει να αναπτύξουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα θέματα αυτά. Η Γαλλία έχει υποβάλει προτάσεις για την προώθηση μιας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της κατά της τρομοκρατίας, η οποία ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοσιονομική ισονομία, η οποία δίνει ελπίδα στους νέους μας. Δουλεύουμε σε αυτό με την Ελλάδα και τους εταίρους μας. Πρέπει να παλέψουμε την ψευδαίσθηση ότι η επιστροφή των εθνικών συνόρων θα δώσει περισσότερες δυνατότητες στα κράτη μέλη να απαντήσουν στις προκλήσεις και στην κρίση της εποχής μας. Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο τη δημοκρατία, την ειρήνη και τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να διατηρήσουμε και να δώσει μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή