«Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε τις ελληνικές εταιρείες»

«Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε τις ελληνικές εταιρείες»

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυνατότητες που αποκτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να δραστηριοποιηθούν στην ενιαία αγορά Ρωσίας, Καζαχστάν, Λευκορωσίας, Αρμενίας και Κιργιζιστάν, οι οποίες απαρτίζουν την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (ΕΟΕ ή Eurasian Economic Commission) τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της εκτελεστικής της επιτροπής Τιγκράν Σαργκσιάν. Ο Αρμένιος τραπεζίτης, που ηγείται του ευρασιατικού αντίστοιχου της ευρωπαϊκής οικονομικής ένωσης, όταν αυτή ήταν στα πρώτα της χρόνια, ξεχωρίζει μεταξύ των πεδίων με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων, τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, φαρμάκων, πλαστικών αλλά και μεταφορικών υπηρεσιών, όπως και τη συνεργασία στις νέες τεχνολογίες.

– Τι μπορεί να περιμένει ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος από την προσέγγιση Ελλάδας-Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (ΕΟΕ);

– Την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των χωρών μας. Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στα κράτη της ΕΟΕ και στην Ελλάδα μειώθηκε. Αν και το 2014 ήταν πάνω από 5,5 δισ. δολ., το 2016 συρρικνώθηκε κάτω από τα 4 δισ. Πιστεύω ότι αυτή η αρνητική δυναμική δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των χωρών μας. Το 2016 οι τρεις από τις πέντε χώρες της ΕΟΕ (Ρωσία, Καζαχστάν, Λευκορωσία, Αρμενία, Κιργιζιστάν) παρουσίασαν ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ οι προβλέψεις των οικονομολόγων για το 2017 είναι ευρύτερα θετικές. Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι χώρες μας είναι παλαιοί εμπορικοί εταίροι. Μόνο η Ρωσία έχει πάνω από 50 εμπορικές συμφωνίες και συμβόλαια με την Ελλάδα. Η ΕΟΕ είναι ένας από τους βασικούς εξαγωγείς των ορυκτών και ενεργειακών πόρων στη χώρα σας. Το μερίδιο της Ελλάδας στο εξωτερικό εμπόριο των κρατών της ΕΟΕ είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας.

– Με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη συνεργασία και σε ποιες κατευθύνσεις;

– Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι καταργούμε φραγμούς και περιορισμούς στις εσωτερικές συναλλαγές των κρατών της ΕΟΕ. Τι σημαίνει αυτό για τους Eλληνες επιχειρηματίες; Θα μπορέσετε να εξάγετε τα προϊόντα σας σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΟΕ και μετά η διανομή τους, στo πλαίσιo του ενιαίου χώρου, θα πραγματοποιείται χωρίς κανέναν φραγμό, χωρίς κανέναν περιορισμό. Ετσι εσείς οι ίδιοι θα επιλέγετε το «σημείο εισόδου». Η επιλογή του εταίρου στην ΕΟΕ μπορεί να γίνει με βάση τις υφιστάμενες εμπορικές σχέσεις. Κάνοντας το πρώτο βήμα θα βρεθείτε σε μια ενιαία, τεράστια αγορά, που λειτουργεί με κοινά πρότυπα και κοινούς κανονισμούς. Να σας θυμίσω ότι στην ΕΟΕ λειτουργεί μια ενιαία αγορά φαρμάκων και ιατρικών συσκευών. Πιστεύω ότι αυτός ο κλάδος της οικονομίας παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους Ελληνες παραγωγούς, μιας και τα ελληνικά φαρμακευτικά προϊόντα κυριαρχούν στις προμήθειες για τις χώρες της ΕΟΕ. Μεταξύ άλλων σημαντικών για την ελληνική οικονομία κλάδων, προϊόντα των οποίων εξάγονται στα κράτη της ΕΟΕ, είναι και τα μηχανολογικά, λέβητες, εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς σταθμούς και πλαστικά προϊόντα. Παραδοσιακή σφαίρα συνεργασίας είναι και η παραγωγή των υφασμάτων αλλά και η εμπορία προϊόντων από δέρμα και γούνα.

– Τι θα προτείνατε στους Ελληνες επιχειρηματίες;

– Θα τους πρότεινα να σκεφθούν την ίδρυση μεικτών επιχειρήσεων, ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση από αυτήν τη συνεργασία όλες οι συμμετέχουσες πλευρές. Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Τελωνειακός Κώδικας της ΕΟΕ θα διευκολύνει σημαντικά τους Ελληνες εξαγωγείς που συνεργάζονται με τις χώρες της ΕΟΕ. Σχεδιάζουμε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2017.

– Ποιους άλλους κλάδους θα πρέπει να προσέξουν;

– Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αγροτική οικονομία. Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές των προϊόντων που δεν καλλιεργούνται στις χώρες της ΕΟΕ. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο και οι ελιές. Οι εμπορικές συναλλαγές παρουσιάζουν και άλλες ευκαιρίες, αφού στην ευρωπαϊκή αγορά καλούνται να αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό από τους παραγωγούς της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, χώρες όπου υπάρχουν αγροτικοί κολοσσοί. Είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να χαρίσουν τις «κατακτημένες» αγορές τους στην Ελλάδα. Μεγάλοι παραγωγοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να παλέψουν για να βγουν στις αγορές της ΕΟΕ. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Πιστεύω ότι το επιχειρηματικό ελληνικό δαιμόνιο θα βρει και άλλα προϊόντα που έχουν ζήτηση στις χώρες μας.

– Θα μπορούσαν οι μεταφορές και η τεχνολογία να είναι επίσης πεδία συνεργασίας;

– Η συνεργασία στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και της δημιουργίας μεταφορικών διαδρόμων από την Ασία στην Ευρώπη έχει μεγάλες προοπτικές. Ο ελληνικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Η Ρωσία, από την άλλη, τα τελευταία χρόνια αυξάνει θεαματικά τη χωρητικότητα των λιμανιών της. Εκτός αυτού, στο πλαίσιο της ΕΟΕ πραγματοποιείται το έργο «ο νέος δρόμος του μεταξιού» ή, με άλλα λόγια, η ευρασιατική χερσαία γέφυρα που επιτρέπει να διπλασιαστεί η ταχύτητα χερσαίας μεταφοράς εμπορευμάτων από την Κίνα μέσω Καζαχστάν και Ρωσίας. Επίσης, μπορούμε να μιλήσουμε για την ενεργοποίηση της συνεργασίας στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών. Το 2016, η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο για τη συνεργασία στον τομέα της κβαντικής τεχνολογίας και μηχανικής. Προβλέπεται η από κοινού επιχορήγηση των έργων στην κβαντική νανοηλεκτρονική και στη νανοφωτονική. Απ’ ό,τι γνωρίζω, ανάλογα έργα τρέχουν και σε άλλες χώρες της ΕΟΕ.

– Υπάρχουν δυνατότητες για τη χρηματοδότηση κοινών έργων Ελλήνων με επιχειρηματίες από την ΕΟΕ;

– Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και οι επιχειρηματίες έχουν πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους των διεθνών τραπεζών που θα χρηματοδοτήσουν ευχαρίστως ενδιαφέροντα πρότζεκτ σε αγορές με προοπτικές. Ομως, εφόσον ενδιαφέρουν και επιλογές ευνοϊκού δανεισμού ή άλλες ειδικές μορφές χρηματοδότησης των εξαγωγών-εισαγωγών, στο πλαίσιο της ΕΟΕ λειτουργεί δυναμικά και η Ευρασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης. Σήμερα πραγματοποιεί σειρά προγραμμάτων, κάποια από αυτά σχετίζονται με το εξωτερικό εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή