Πρέσβης Κατάρ στην «Κ»: Διάλογος, η μόνη λύση

Πρέσβης Κατάρ στην «Κ»: Διάλογος, η μόνη λύση

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κατάρ απεύχεται μια κλιμάκωση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα, Abdulaziz Al-Naama, ο οποίος παρουσιάζει την εξέλιξη των γεγονότων από την οπτική της Ντόχα, σημειώνοντας ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι το Κατάρ θα καλωσόριζε τη συμβολή της Ελλάδας στην εκτόνωση της κρίσης μέσω της στήριξης της μεσολάβησης του Κουβέιτ, ενώ υπογραμμίζει την προοπτική σημαντικής αύξησης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, τόσο μέσω της προμήθειας ελληνικών προϊόντων στους κατοίκους του Κατάρ, όσο και με την προώθηση καταρινών επενδύσεων στην Ελλάδα.

– Μπορεί η παρούσα κατάσταση να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή του Κόλπου;

– Αυτό είναι αναμφισβήτητα το τελευταίο σενάριο που ευχόμαστε, και το οποίο προσπαθούμε μαζί με τα γειτονικά κράτη να αποφύγουμε. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε πως οι θέσεις του κράτους του Κατάρ βασίζονται στους διεθνείς νόμους και συνθήκες. Η στάση μας είναι πρώτα από όλα ανθρώπινη και ηθική. Το γεγονός ότι εμμένουμε σε αδελφικές σχέσεις με τους αδελφούς γείτονές μας δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε συμβιβασμούς σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, ούτε θα επιτρέψουμε σε καμία πλευρά να παρέμβει στα εσωτερικά μας. Το Κατάρ επιμένει ότι η μοναδική οδός για την επίλυση της παρούσας κρίσης –για την οποία δεν ευθύνεται– είναι ο διάλογος, δίχως διαταγές και επιβολές. Εχοντας ως βάση αυτήν την αρχή, αναμένει την επιστροφή των αδελφών του στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η κρίση

– Ποια η κύρια αιτία πίσω από την κρίση;

– Το κράτος του Κατάρ ήρθε αντιμέτωπο και συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια άγρια εκστρατεία από ΜΜΕ, η οποία έχει πολιτικά κίνητρα και στο στόχαστρό της το Κατάρ και την κυριαρχία του. Το σχέδιο κινήθηκε ως εξής: Η προπαγανδιστική εκστρατεία άρχισε μετά την αραβοϊσλαμική Σύνοδο του Ριάντ στις 21 Μαΐου, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζει το Κατάρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το πρωί της 24ης Μαΐου μια κυβερνοεπίθεση πλήττει την ιστοσελίδα του καταρινού Πρακτορείου Ειδήσεων και μεταδίδει ψευδείς δηλώσεις, στις οποίες δήθεν προέβη ο εμίρης της χώρας. Λίγες ώρες αργότερα, ο διευθυντής του Γραφείου Κυβερνητικής Επικοινωνίας του Κατάρ διαψεύδει τις εν λόγω δηλώσεις. Οι πλευρές που συμμετείχαν στην προπαγανδιστική εκστρατεία αγνόησαν την επίσημη διάψευση και συνέχισαν ακάθεκτες την εκστρατεία τους. Η προπαγανδιστική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε από ΜΜΕ που ανήκουν κυρίως στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία καταρινών εφημερίδων και η μετάδοση του Aljazeera στις χώρες που επέβαλαν τον αποκλεισμό του Κατάρ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εκστρατεία ξεκίνησε ύστερα από τρεις συναντήσεις αξιωματούχων του GCC. Και σε αυτές τις συναντήσεις, τα κράτη που πολιορκούν σήμερα το Κατάρ δεν ενημέρωσαν την Ντόχα για τυχόν διμερείς διαφορές που χρήζουν επίλυσης.

– Οι κατηγορίες περί συνεργασίας με το Ιράν;

– Οι ισχυρισμοί ότι το Κατάρ συνεργάζεται με το Ιράν εις βάρος των συμφερόντων των χωρών του Κόλπου είναι τελείως αβάσιμοι. Το Κατάρ έχει προβεί σε ανάκληση του πρέσβη του στο Ιράν μετά τον εμπρησμό της πρεσβείας της Σ. Αραβίας στην Τεχεράνη και μέχρι στιγμής δεν έχει επιστρέψει στη θέση του. Επίσης, η τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου μεταξύ του εμίρη της χώρας και του εκλεγμένου Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχάνι, και στην οποία επικεντρώθηκε η εκστρατεία, εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου πρωτοκόλλου του εμίρη για αποστολή συγχαρητηρίων μηνυμάτων με την ευκαιρία του μήνα του Ραμαζανίου, καθώς και στο πλαίσιο της πολιτικής του GCC για υποστήριξη του διαλόγου με το Ιράν. Δημοσιεύτηκαν επίσης ψεύδη σχετικά με την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών του Κατάρ στο Ιράκ στις 22 Μαΐου, καθώς και περί συνάντησής του με τον Ιρανό στρατηγό Κάσιμ Σουλαϊμάνι, γεγονός τελείως αβάσιμο και αναληθές. Η εν λόγω επίσκεψη αποσκοπούσε στην υποβολή πρόσκλησης προς τον Ιρακινό πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ και στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος των τότε Καταρινών απαχθέντων στο Ιράκ. Είναι πολύ λυπηρό ότι την προπαγανδιστική εκστρατεία εις βάρος του Κατάρ ακολούθησαν ένας εναέριος και συνοριακός αποκλεισμός και η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, με τέτοιο τρόπο που δεν συνάδει σε κράτη που διατηρούν απλές διπλωματικές σχέσεις. Φανταστείτε τότε την παρούσα κατάσταση μεταξύ αδελφών κρατών που συνδέονται με το GCC και με πολλούς άλλους δεσμούς.

Οι ΗΠΑ

– Πώς αξιολογείτε τον χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση Τραμπ;

– Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως μεγάλης δύναμης στην εποχή μας. Οντως, η αμερικανική διοίκηση ενθάρρυνε όλες τις πλευρές από την έναρξη της κρίσης, να καθίσουν μαζί για διάλογο και κατέβαλε παράλληλα προσπάθειες που χαίρουν κάθε εκτίμησης εκ μέρους μας, στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας μεσολάβησης του εμίρη του Κουβέιτ, Σαμπάχ Αλ Αχμαντ Αλτζάμπερ Αλ Σαμπάχ, προς επίλυση της κρίσης. Και αυτό που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επίλυση της κρίσης του Κόλπου είναι η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν το Κατάρ και οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη των πηγών της. Η εν λόγω συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Η συμφωνία έρχεται ως αποτέλεσμα των κοινών διεργασιών και ανταλλαγής εμπειριών και πληροφοριών. Επίσης, η συμφωνία αντανακλά τη σοβαρή επεξεργασία και τις αλλεπάλληλες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της Συνόδου του Ριάντ. Το Κατάρ που για πολύ καιρό κατηγορείτο για υπόθαλψη της τρομοκρατίας, είναι τώρα το πρώτο κράτος που υπογράφει με τις ΗΠΑ μια συμφωνία που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των πηγών της. Εμείς ελπίζουμε η συμφωνία που υπογράψαμε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τα κράτη του GCC με τις ΗΠΑ, με σκοπό την ενοποίηση των προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

– Αναμένετε από την Ελλάδα –ως χώρα-μέλος της Ε.Ε.– να διαδραματίσει έναν διπλωματικό ρόλο στην κρίση;

– Πρώτα από όλα πρέπει να επιβεβαιώσουμε τη δυναμικότητα και τη σταθερότητα των διμερών μας σχέσεων και την περαιτέρω σύσφιγξή τους σε όλους τους τομείς. Το Κατάρ διαβεβαίωνε από την αρχή της κρίσης την προτίμησή του να δράσει στο πλαίσιο των Κρατών του GCC, μέσω της πρωτοβουλίας μεσολάβησης του αδελφού κράτους του Κουβέιτ. Παρ’ όλα αυτά, το Κατάρ καλωσορίζει την κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της πρωτοβουλίας του Κουβέιτ.

– Μπορεί η Ελλάδα να προμηθεύσει τους κατοίκους του Κατάρ με ελληνικά προϊόντα;

– Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ υπάρχουν εδώ και κάποιο καιρό και βρίσκονται σε ποιοτική και ποσοτική ανέλιξη. Είναι επίσης γνωστό πως η ελληνική παροικία στο Κατάρ συμβάλλει στην οικοδόμηση και αναγέννηση της χώρας σε πολλούς τομείς. Το να καταφέρουμε να αυξήσουμε τους ρυθμούς των μεταξύ μας εμπορικών συναλλαγών, έτσι ώστε να γίνουμε εμπορικοί συνεταίροι, συν το γεγονός πως είμαστε δύο χώρες φιλικές η μια προς την άλλη, θα μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένους. Επομένως το Κατάρ καλωσορίζει τη συνεργασία με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, προς το συμφέρον των δύο λαών μας.

– Πώς διαγράφονται οι προοπτικές καταρινών επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη;

– Το Κατάρ προσπαθεί σε μόνιμη βάση να αναπτύσσει τις επενδύσεις του και την εμπορική του συνεργασία με όλα τα αδελφά και φιλικά κράτη. Αυτό πράττουμε και επιδιώκουμε με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, για σύναψη των απαραίτητων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Αναμφισβήτητα, η σημαντική γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά ένα σημαντικό επενδυτικό προορισμό. Εδώ να αναφέρω επίσης ότι το Κατάρ αποφάσισε την αύξηση της παραγωγής του υγροποιημένου φυσικού αερίου από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 100 εκατ. τόνους, γεγονός που σημαίνει περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντός του για παγκόσμιες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή