Η έλλειψη στέγης και η αντιπαροχή

Η έλλειψη στέγης και η αντιπαροχή

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» (φ. Τρίτης, 9/4) δημοσιεύθηκε επιστολή του κ. Σπύρου Γιακουμάκη με τίτλο «Η “κληρονομιά” της αντιπαροχής» και με την οποία διατείνεται ότι ο Κων. Καραμανλής εφάρμοσε την αντιπαροχή, που κατέστρεψε την Αθήνα. Στα όσα αναφέρει ο κ. Γιακουμάκης στην εν λόγω επιστολή του, δεν συμφωνώ για τους ακόλουθους λόγους, που εκθέτω:

1. Στη δεκαετία 1950, και συγκεκριμένα το 1954, ήμουν πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και αντιμετώπιζα και εγώ θέμα στέγασης, ως προερχόμενος από την επαρχία.

2. Μετά την ήττα της Αριστεράς, στον Γράμμο και το Βίτσι, την 29η Αυγούστου 1949, εισέρρευσαν στην πρωτεύουσα, δηλαδή στην Αθήνα, χιλιάδες Ελληνες πολίτες από τις επαρχίες, που είχαν άμεση ή έμμεση ανάμειξη με την Αριστερά ή τη ∆εξιά, και με την προσέλευσή τους δημιούργησαν στην Αττική οξύτατο πρόβλημα στέγης, που έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης από την ελληνική κυβέρνηση.

3. Η ιστορία της Αθήνας αναφορικά με το πρόβλημα της στέγης των Ελλήνων πολιτών της εποχής της πρώτης επταετίας διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι γνωστή, και δεν πρέπει να αγνοείται.

4. Οι νομικοί σύμβουλοι και οι πολεοδόμοι του πρωθυπουργού τον συμβούλευσαν ότι άμεση λύση στο οξύτατο πρόβλημα της στέγης των χιλιάδων Ελλήνων, που είχαν εισρεύσει στην Αθήνα μετά τη λήξη του Εμφυλίου, δίνει μόνο η υιοθέτηση της αντιπαροχής. Αντίθετα η επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου της Αττικής είτε προς Βορρά είτε προς Νότο, είτε προς Ανατολάς είτε προς ∆υσμάς, εκτός του ότι είναι χρονοβόρος και πολυδάπανη, δίδει λύση στο οξύτατο πρόβλημα της στέγασης των χιλιάδων Ελλήνων, που είχαν εισρεύσει στην Αθήνα, μετά δεκαετία.

5. Ο Κ. Καραμανλής από τις προτάσεις των συμβούλων του επέλεξε, για τη λύση του οξύτατου προβλήματος της στέγης, που αντιμετώπιζαν χιλιάδες Ελληνες πολίτες, την υιοθέτηση της αντιπαροχής, δηλαδή εκείνη που έδινε άμεση λύση στον άνθρωπο, στον άστεγο. Γιατί, κατά τον Πρωταγόρα, πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος.

*Επίτιμος Δικηγόρος στον Α.Π. και στο ΣτΕ, πρώην Νομικός Σύμβουλος και Διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας της ΔΕΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή