Η διά θαλάσσης μεταφορά της Φλόγας

Η διά θαλάσσης μεταφορά της Φλόγας

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή διόρθωση σε ρεπορτάζ της εφημερίδας σας (21/4/24), στο οποίο αναφέρεται ότι φέτος η μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας θα γίνει για πρώτη φορά διά θαλάσσης.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό, η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρθηκε από τον Πειραιά στο ιταλικό λιμάνι της Γένοβας με το ελληνικό αντιτορπιλικό «Ναβαρίνο». Είχε τοποθετηθεί ειδικός «βωμός» στο πρόστεγο του πλοίου όπου η Ολυμπιακή Φλόγα έκαιγε καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου. Η υποδοχή στο λιμάνι της Γένοβας ήταν εκπληκτική, με δεκάδες μικρών σκαφών να συνοδεύουν το «Ναβαρίνο» στα τελευταία μίλια, αεροπλάνα και ελικόπτερα να πετούν γύρω του, πλωτά πυροσβεστικά να εκτοξεύουν πίδακες νερού και με χιλιάδες κόσμου να παρακολουθούν από τη στεριά.

Τη Φλόγα παρέδωσε στους Ιταλούς με τη δάδα ο τότε Σημαιοφόρος Μιχάλης Κυριαζάνος. Ακολούθως η Φλόγα μεταφέρθηκε από τη Γένοβα στη Λισσαβώνα με το ιταλικό ιστιοφόρο «Amerigo Vespucci», από όπου και την παρέλαβαν οι Μεξικανοί, νομίζω και πάλι με ιστιοφόρο πλοίο.

*Αντιπλοίαρχος Π.Ν. ε.α.,Βάρη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT