Ο κ. Λαρς Ράσμουσεν είναι ο δημιουργός των Google Maps και επενδυτής σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
«Η αίσθηση που λαμβάνω από το οικοσύστημα των start-ups στην Ελλάδα είναι πως εδώ όλοι έχουν πολλή όρεξη να πετύχουν και να δουλέψουν σκληρά. Το οικοσύστημα των start-ups έχει κάνει σημαντικά άλματα την τελευταία δεκαετία, ενώ οι δράσεις για το brain gain καθιστούν τη χώρα πολύ ελκυστικό μέρος για να επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ξένοι σαν κι εμένα». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «Κ-Επιχειρείν» ο Λαρς Ράσμουσεν, ο Δανός δημιουργός του δημοφιλούς χάρτη που μετεξελίχθηκε στο πιο ευκολόχρηστο app παγκοσμίως, το Google Maps. Από τις αρχές του 2021, ο κ. Ράσμουσεν έχει «τοποθετήσει» το δικό του γεωγραφικό στίγμα στη χώρα μας, αποφασίζοντας να εγκατασταθεί στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και να επενδύσει σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, αλλά και σε νεοσύστατα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.
Η εταιρεία των 50 δισ. δολαρίων
Ο ίδιος παρατηρεί πως στο οικοσύστημα επικρατεί μια έλλειψη αυτοπεποίθησης, μια αμφιβολία. «Θα μπορούσε η Ελλάδα να χτίσει μια εταιρεία των 50 δισ. δολαρίων με ένα προϊόν που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; Η απάντηση είναι φυσικά ναι! Απλώς, μπορεί να μην έχει συμβεί ακόμη». «Η ζωή στην Ελλάδα είναι υπέροχη, οι ευκαιρίες φοβερές, ενώ υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για όσους θέλουν να επιστρέψουν», προσθέτει. Ο ίδιος στέκεται και στην υψηλή κατάρτιση των Ελλήνων, κάτι που παρατήρησε και κατά τη συνεργασία του με Έλληνες μηχανικούς σε Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Αυστραλία, Νέα Υόρκη κ.α.
«Αυτό που ίσως λείπει στην Ελλάδα είναι απλώς να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει εδώ. Αρκετοί την έχουν συνδέσει περισσότερο με έναν από τους καλύτερους καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως, παρά με ένα μέρος για να χτίσεις μια start-up τεχνολογίας», αναφέρει, δίνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που έχει προσελκύσει ταλέντο από το εξωτερικό οργανώνοντας στη Λισαβόνα το διάσημο συνέδριο Web Summit. «Εβδομήντα χιλιάδες εργαζόμενοι και ειδικοί στον κλάδο της τεχνολογίας επισκέπτονται το συνέδριο για μία εβδομάδα. Το πιο σημαντικό είναι πως κάποιοι από αυτούς γοητεύονται και αποφασίζουν να εγκατασταθούν εκεί». Και η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί από αντίστοιχα events, δείχνοντας στον κόσμο πως είναι το καλύτερο μέρος τόσο για να δουλέψεις όσο και για να ζήσεις», λέει.
Επενδύοντας στην προοπτική
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο ίδιος στηρίζει ανερχόμενες νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας, όπως η Pnoe του Απόστολου Ατσαλάκη και του Πάνου Παπαδιαμαντή, η Feel Therapeutics, καθώς και η Protio, εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα του real estate, την οποία έχει ιδρύσει ο Αντώνης Φιοράκης. Έχει επίσης επενδύσει στην One Roof (Έλληνα συνιδρυτή), καθώς και στο νεοσύστατο επενδυτικό κεφάλαιο Genesis Ventures, το πρώτο ταμείο στην Ελλάδα που συνεπενδύει με επιχειρηματικούς αγγέλους. Κατά τη διάρκεια αυτών των 20+ ετών, ο κ. Ράσμουσεν μεταπήδησε από την Google στη Facebook, ενώ αργότερα ίδρυσε με την Ελληνίδα σύζυγό του, Ελομίδα Βισβίκη, τη start-up Weav.
O κ. Ράσμουσεν είναι από εκείνους που καταλαβαίνουν απόλυτα πόσο επίπονη είναι η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από επενδυτές. Ίσως γιατί το πρωτότυπο προϊόν των Google Maps, η ιδέα δηλαδή να προσαρμόσουν τον χάρτη όλου του πλανήτη σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, δεν βρήκε αρχικά τη στήριξη των επενδυτών μέχρι να φτάσει να περιέλθει στον έλεγχο του αμερικανικού κολοσσού Google.
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, την περίοδο της γνωστής «φούσκας» dot.com, όταν ο Λαρς μαζί με τον αδερφό του Γιενς, εργαζόμενοι σε μια start-up, είδαν την πόρτα της εξόδου. «Ήταν εξαιρετικά επίπονο», λέει και προσθέτει πως «την ημέρα που απολύθηκα, ο Γιενς μού είπε ότι θα φτιάξουμε χάρτες. Η ιδέα του ήταν να δημιουργήσουμε έναν διαδικτυακό χάρτη, στον οποίο θα προσθέταμε πληροφορίες, θα κλικάραμε πάνω σε αυτές και θα κάναμε ζουμ, χωρίς να χρειάζεται να ξαναφορτώσουμε τη σελίδα». «Η εταιρεία μας ονομαζόταν Where 2 Technologies και δημιουργήθηκε την περίοδο της μετάβασης από το Web 1.0 στο Web 2.0». «Αρκετός κόσμος θεωρούσε πως το Google Maps έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση, επειδή ήταν το πρώτο website που λειτουργούσε πιο πολύ σαν εφαρμογή στην οποία μπορούσες να μετακινείς πράγματα». Έξι μήνες μετά την ανάπτυξη του πρωτότυπου προϊόντος, οι δύο δημιουργοί των διάσημων χαρτών προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σηκώσουν κεφάλαια. Τότε είχε σκάσει η φούσκα dot.com, το επενδυτικό κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό και οι επενδυτές ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι να διοχετεύσουν κεφάλαια στην αγορά.
H συνεργασία με την Google
Τον ρωτάμε εάν παρατηρεί ομοιότητες με την κρίση που διανύει σήμερα ο κλάδος της τεχνολογίας. «Τα μεγέθη της βιομηχανίας ήταν εντελώς διαφορετικά», απαντά. «Τότε τα έσοδα όλων των εταιρειών, Google, Yahoo κ.ά., σε έναν χρόνο έφταναν τα 20 δισ. δολάρια. Τώρα το ίδιο ποσό αντιστοιχεί στα κέρδη της Google μόνο για ένα τρίμηνο». «Όταν έσκασε η φούσκα, η ιδέα του angel investor απλώς εξαφανίστηκε, όλος ο κόσμος έχασε λεφτά και έγινε πολύ “συντηρητικός”. Αντιθέτως, σήμερα τα επενδυτικά κεφάλαια διαχειρίζονται πάνω απο 300 δισ. δολάρια, ενώ οι άγγελοι επενδυτές είναι ακόμη ενεργοί. Εγώ είμαι ένας από αυτούς», δηλώνει. Το εγχείρημά τους κέντρισε τελικά το ενδιαφέρον του αμερικανικού Sequoia Capital, ωστόσο η πίεση από τη Yahoo ανάγκασε το fund να υποχωρήσει τελευταία στιγμή. «Δεν νομίζω πως το Sequoia έκανε λάθος, διότι δεν ξέρουμε εάν θα γνωρίζαμε την ίδια επιτυχία». Έπειτα από αρκετή αναμονή και προσπάθεια, το προϊόν τους περιήλθε στην αγκαλιά του κολοσσού. Ήταν 2004, τότε που η Google έμπαινε στο χρηματιστήριο.