Νομοθετικές προτάσεις από ΟΤΑ προκρίνει το ΥΠΕΣ

Νομοθετικές προτάσεις από ΟΤΑ προκρίνει το ΥΠΕΣ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα των φορέων της Αυτοδιοίκησης να καταθέτουν νομοθετικές προτάσεις προκρίνει η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, στο πλαίσιο συνέντευξης για την πορεία του «ΦιλόΔημου». Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, αυτή θα είναι η πρόταση του υπουργείου στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι απέχει αρκετά από τις διεκδικήσεις των περιφερειαρχών που ζητούν να έχουν αρμοδιότητα έκδοσης κανονιστικών αποφάσεων, αλλά και να συμμετέχουν στις συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή για θέματα αυτοδιοίκησης.

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τις γιορτές ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στο χωροταξικό των δήμων. Οπως είπε ο κ. Χαρίτσης, επί του παρόντος θα αντιμετωπιστούν οι «ελάχιστες, εξόφθαλμες» περιπτώσεις δήμων που έχουν προβλήματα (σ.σ. Κέρκυρα, Λέσβος) και εν συνεχεία μετά τις εκλογές «αφού αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα των συνενώσεων των δήμων, θα παρέμβουμε όπου πρέπει».

Αναφορικά με τον «Κλεισθένη 2», ο κ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι θα αφορά κυρίως το ζήτημα της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως διευκρίνισε μάλιστα, ήδη έχουν συγκροτηθεί διυπουργικές επιτροπές οι οποίες εξετάζουν το επίπεδο της διοίκησης που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα το κάθε πρόβλημα ανάλογα με το είδος του.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του «ΦιλόΔημου», καθώς σε διάστημα έξι μηνών η ενεργοποίηση αυξήθηκε από 400 εκατ. ευρώ σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εντάξεις έργων συνολικά έφτασαν σε 706 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 43% της εξειδίκευσης του προγράμματος.

Ο κ. Χαρίτσης, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, ανακοίνωσε τρεις νέες προσκλήσεις του «ΦιλόΔημου 2», ύψους 81 εκατ. ευρώ, αλλά και νέες εντάξεις έργων ύψους 201 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα.

Οι νέες προσκλήσεις αφορούν:

• Εργα για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

• Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων για την αναβάθμιση των στάσεων των ΜΜΜ και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ.

• Σύνταξη / επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Υδρευσης και Ασφάλειας Νερού, έργο ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή