Ερευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανακοίνωσε η Αγκυρα

Ερευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανακοίνωσε η Αγκυρα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κινήσεις συντήρησης ατμόσφαιρας τεχνητής έντασης πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να προχωρεί η Αγκυρα, διατηρώντας υψηλούς ρητορικούς τόνους μέσω των αρμόδιων υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας αλλά και στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο μέσω παραβιάσεων, υπερπτήσεων και προειδοποιήσεων ναυτικών γυμνασίων, ασχέτως αν τελικά αυτά τα τελευταία πραγματοποιούνται. Η αυξημένη τουρκική δραστηριότητα συνδέεται αρχικά με την πάγια πολιτική της Αγκυρας για προβολή των θέσεών της στην περιοχή. Δευτερευόντως, εκτιμάται ότι οι Τούρκοι με αυτό τον τρόπο υπενθυμίζουν ότι, παρά την εμπλοκή τους και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία, μπορούν πάντα να συντηρήσουν και τα θαλάσσια μέτωπα στα δυτικά τους.

Συγκεκριμένα, χθες, η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας εξέδωσε οδηγία NAVTEX (17/19) η οποία προανήγγειλε σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός» και των δύο συνοδευτικών του πλοίων σε μια θαλάσσια περιοχή που ξεκινάει από την κυπριακή ΑΟΖ και περιλαμβάνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από χθες μέχρι και το Σάββατο. Η συγκεκριμένη οδηγία δεν αλλάζει ιδιαιτέρως τον ελληνικό σχεδιασμό, καθώς στην ευρύτερη περιοχή πλέει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το «Μπαρμπαρός» ξεκίνησε να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στα οικόπεδα 4 και 5 και στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Βέβαια, η έκδοση NAVTEX δεν συνεπάγεται πάντα την εκτέλεση των δραστηριοτήτων που αναγγέλλονται. Ενδεικτικό παράδειγμα, η οδηγία που είχε εκδοθεί πριν από μία εβδομάδα για «διμερή άσκηση τουρκικών και συμμαχικών μονάδων», που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες σε μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή η οποία οριοθετούνταν σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων νοτίως του Καστελλόριζου. Τελικά χθες καμία τέτοια άσκηση δεν έγινε, ούτε και καταγράφηκε ο πλους στρατιωτικών πλοίων κάποιας συμμαχικής χώρας στην περιοχή. Δεν είναι ακόμα σαφές αν η άσκηση αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών ή αν επρόκειτο για μονομερή, δίχως άλλο ουσιαστικό περιεχόμενο, κίνηση της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες οι Τούρκοι είχαν παρουσιάσει μια τυπική συνάντηση και επιτόπου εκπαίδευση (passex) ανάμεσα σε ένα τουρκικό και ένα αμερικανικό πλοίο ως διμερή, προγραμματισμένη άσκηση. Παράλληλα, χθες, καταγράφηκαν στο Αιγαίο ακόμα δύο υπερπτήσεις, μία στο Φαρμακονήσι και μία στην Παναγιά Οινουσσών, από τουρκικά F-16, λίγο πριν από τη μία χθες το μεσημέρι, σε ύψος 28.000 ποδιών. Υπενθυμίζεται ότι εντός της εορταστικής περιόδου τα τούρκικα F-16 πέταξαν ανήμερα τα Χριστούγεννα πάνω και από τα τρία νησιά του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο, Ρω και Στρογγύλη), ενώ λίγο πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το ερευνητικό «Τσεσμέ» έκανε περιοδεία συνοδεία τριών τουρκικών πολεμικών σε μια μακρά πορεία που ξεκίνησε από τα νότια της Κύπρου μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και έφθασε μέσω του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τα Δαρδανέλλια.

Καμμένος: Δεν σας φοβάται κανείς πια

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδιώκει την ειρήνη στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συμμαχίες, είναι το κεντρικό νόημα του σχολίου που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται ότι προχθές, μιλώντας ενώπιον στελεχών της χωροφυλακής και της ακτοφυλακής της Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου είχε περιγράψει τον κ. Καμμένο ως «κακομαθημένο παιδί» το οποίο μπορεί να προκαλέσει ατύχημα στο Αιγαίο. Σχεδόν άμεσα, εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που απαντούσε στον κ. Τσαβούσογλου. Αργότερα, ο ίδιος ο κ. Καμμένος απάντησε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών μέσω Twitter. «Κύριε Τσαβούσογλου, σας ευχαριστώ για τις πρωτοχρονιάτικες απειλητικές σας δηλώσεις. Είναι το δώρο ότι κάνω καλά τη δουλειά μου, θα συνεχίσει η Ελλάδα το έργο αυτό επιδιώκοντας την ειρήνη, υπερασπιζόμενη την κυριαρχία της και χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες. Δεν σας φοβάται κανείς πια», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή