Προεκλογικά

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα για τις ευρωεκλογές. Την απόφαση υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί Ν. Παππάς και Αλ. Χαρίτσης καθώς και ο υφυπουργός Λ. Κρέτσος. Με την ΚΥΑ καθορίζονται ο χρόνος και ο τρόπος προβολής των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων στις ευρωεκλογές, καθώς και των διαφημιστικών σποτ. Συγκεκριμένα, από τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο συνολικής αξίας 4,4 εκατ. ευρώ (ΕΡΤ και ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας), στον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχούν 1,6 εκατ. ευρώ, στη Ν.Δ. 1,3, στη Χ.Α. 450.545 ευρώ, στο ΚΙΝΑΛ 392.982, στο ΚΚΕ 318.759, στο Ποτάμι 295.935 και στους ΑΝΕΛ 194.488. Ως προς τα κανάλια, από 20,71% του διαφημιστικού χρόνου αναλογεί σε ANT1 και ALPHA, 20,19% στον ΣΚΑΪ, 17,53% στο STAR, 9,83% στο OPEN και 11,03% στα κανάλια της ΕΡΤ.

Εγκύκλιο με την άδεια που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εξέδωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οι άδειες κυμαίνονται από 1 έως 3 ημέρες, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση του τόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αλλά και με το εάν ο υπάλληλος εργάζεται πενθήμερο ή όχι.

Το πρόγραμμα του συνδυασμού του «Πειραιάς Νικητής» 2019-2023, παρουσίασε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ο κ. Μώραλης έκανε έναν σύντομο απολογισμό για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής τα τελευταία 5 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η προσπάθεια για την ανάπτυξη της πόλης απέδωσε καρπούς.

Στόχος αγνώστων έγιναν τα εκλογικά γραφεία του συνδυασμού «Πειραιάς για Ολους», του υποψήφιου δημάρχου Νίκου Μπελαβίλα και μάλιστα την ώρα των εγκαινίων. Αγνωστοι χτύπησαν με βαριοπούλα το σημείο όπου βρισκόταν η αφίσα του κ. Μπελαβίλα και εν συνεχεία αποχώρησαν. «Ακούστε μπράβοι: Εχουμε νικήσει ήδη για να τρομάξουμε. Είμαστε πολλοί και παλιοί για να μας φοβίσετε. Συνεχίζουμε σαν να μην τρέχει τίποτα, νηφάλια, ειρηνικά, δημοκρατικά!», είναι η απάντηση του Ν. Μπελαβίλα σε ανακοίνωση που ακολούθησε της επίθεσης.

Τα «πυρά» της ΠΟΠ-ΟΤΑ προσείλκυσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με την ΠΟΕ-ΟΤΑ προσανατολίζεται σε αύξηση του εκλογικού επιδόματος κατά 15% για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Η ΠΟΠ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει «ψίχουλα» την αύξηση, καταγγέλλει αποκλεισμό από τις συζητήσεις για τον καθορισμό της και ζητεί από τους υπαλλήλους στις υπηρεσίες καθαριότητας να μη συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές.

Επιστολή στον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι το εκλογικό του περίπτερο τοποθετήθηκε στην πλατεία Κοραή, δίπλα από αυτό της Χρυσής Αυγής, απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ διά του γραμματέα της Κ.Ε. Π. Σκουρλέτη, του γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, αλλά και των βουλευτών της Α΄ Πειραιώς. Στην επιστολή κάνουν, μεταξύ άλλων, λόγο για «απόφαση εκτός κανόνων δεοντολογίας» και ζητούν τη μετεγκατάσταση του εκλογικού περιπτέρου επί των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Ηρώων Πολυτεχνείου.

Ο Γιώργος Μπρούλιας είναι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, μετά την παραίτηση του Γιώργου Καμίνη ο οποίος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ. Ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας εξελέγη νέος δήμαρχος Αθηναίων σε ειδική συνεδρίαση της παράταξης Καμίνη με 18 ψήφους (σ.σ. επί 26 παρόντων), έναντι 7 που συγκέντρωσε ο συνυποψήφιος Επαμεινώνδας Λαμπρακάκης.

Αύριο, στον κινηματογράφο Μπομπονιέρα, στην Κηφισιά παρουσιάζει το πρόγραμμα και τους υποψήφιους του συνδυασμού του «+ εργαζόμαστε για την πόλη της καρδιάς μας», ο υποψήφιος δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης.

Στη Ζάκυνθο, προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση του συνδυασμού «ΑΝΑΣΑ» του υποψήφιου περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης.

Την υποψηφιότητα του συνδυασμού του «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ» κατέθεσε στο Πρωτοδικείο ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Βουλγαράκης. Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού στελεχώνουν 51 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στον κεντρικό τομέα και συνολικά 109 υποψήφιοι διαμερισματικοί σύμβουλοι.

Καταγγελία και μήνυση υπέβαλε στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο συνδυασμός #Ενωμένο Μαρούσι του Γιώργου Καραμέρου αναφορικά με ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook, που από άγνωστη πηγή χρηματοδότησης προβαίνουν σε χορηγούμενες διαφημίσεις υπέρ ή εις βάρος δημοτικών παρατάξεων με συγκεκριμένη στόχευση κατά παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας. «Οι χειρότερες πρακτικές του κομματισμού, με τρολ που υποστηρίζουν είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη Ν.Δ., είτε άλλα κόμματα, και μολύνουν την ίδια τη Δημοκρατία, δεν πρέπει να έχουν θέση στο Μαρούσι», δήλωσε ο κ. Καραμέρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή