Φόβοι από ΗΠΑ για σύγκρουση στο Αιγαίο

Φόβοι από ΗΠΑ για σύγκρουση στο Αιγαίο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα αποφυγής μιας πιθανής σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σενάριο που ωστόσο δεν θεωρείται πολύ πιθανό, τόνισε η υπεύθυνη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, Γιούρι Κιμ, στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσιγκτον. «Ευελπιστούμε θερμά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι οι νατοϊκοί μας σύμμαχοι δεν θα έρθουν σε σύγκρουση. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα μέτρα για να αποφύγουμε μια τέτοιου είδους σύγκρουση», είπε η κ. Κιμ και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν και τις δύο πλευρές. Εχουμε τη δυνατότητα και θα προσπαθήσουμε να μην έρθουν οι δύο μας σύμμαχοι σε μια μεγάλη σύγκρουση». Η κ. Κιμ, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, τόνισε ότι ως διπλωμάτης οφείλει να είναι προετοιμασμένη ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως δεν θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η κ. Κιμ ετάχθη σαφέστατα υπέρ της διατήρησης διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα, αναφερόμενη, μάλιστα, στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), προκειμένου ακριβώς να αποφευχθούν παρεξηγήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Γνωρίζω ότι υπάρχει έδαφος για πολύ σκεπτικισμό και κυνισμό όσον αφορά τα ΜΟΕ. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να κατηγορήσει αυτούς που είναι σκεπτικοί; Θεωρώ όμως ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε», υπογράμμισε.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε (ΕΡΑ) ότι «κανείς δεν θέλει πόλεμο στο Αιγαίο, ούτε εμείς ούτε η Τουρκία. Και ακριβώς κανείς δεν θέλει και την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέτοιο, απ’ όλους αποκλειόμενο, αποτέλεσμα. Αλλά όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα. Γι’ αυτό κουβεντιάζουμε με την άλλη πλευρά τα ΜΟΕ, για να εκτονωθεί αυτή η συσσωρευμένη ένταση που μαζεύεται όχι με δική μας ευθύνη, λόγω των προκλητικών και μη νόμιμων ενεργειών εκ της τουρκικής πλευράς». Πάντως και χθες, μετά διάλειμμα λίγων ημερών, καταγράφηκαν 46 παραβιάσεις στο Αιγαίο και μία υπερπτήση τουρκικού F-16 στο Αγαθονήσι σε ύψος 26.000 ποδών.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ και αύριο θα συναντηθεί με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Αμύνης Πάτρικ Σάναχαν. Η επίσκεψη είχε συμφωνηθεί προ αρκετών μηνών, ωστόσο λόγω της προεκλογικής περιόδου είναι δύσκολο να γίνουν ουσιώδεις συμφωνίες. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίσει να ανελκύσουν από τον βυθό του λιμένα της Αλεξανδρούπολης μια βυθοκόρο, καθώς η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει ότι μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής θα γίνονται στο εξής όλες οι σημαντικές μετακινήσεις στρατευμάτων προς την Ανατολική Ευρώπη. Οπως φαίνεται, στην παρούσα φάση αλλαγές στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον (με κύριο αντικείμενο τη βάση της Σούδας), η οποία θα επιθυμούσε μια πολυετή συμφωνία, δεν αναμένονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή