Εκλογές «ανατροπών», νέων προσώπων και 18 γυναικών

Εκλογές «ανατροπών», νέων προσώπων και 18 γυναικών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καινούργια πρόσωπα, στη συντριπτική τους πλειονότητα γένους αρσενικού, επέλεξαν οι πολίτες κατά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των αυτοδιοικητικών εκλογών, στην οποία προέβη η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ), από τους 332 δημάρχους πανελλαδικά, οι 201, δηλαδή ποσοστό 60,5%, δεν ήταν δήμαρχοι την περίοδο 2014-2019, ενώ μόλις 131 πρόσωπα (ποσοστό 39,5%) ανανέωσαν τη θητεία τους για ακόμη μία τετραετία.

Οπως συμβαίνει συνήθως στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η πλειοψηφία των δημάρχων, συγκεκριμένα το 69% ήτοι 229 άτομα, αναδείχθηκε στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών.

Περιφέρειες του β΄ γύρου

Περαιτέρω, από την επεξεργασία των επίσημων στοιχείων προκύπτει ότι οι Περιφέρειες που ανέδειξαν μεγάλο ποσοστό (σ.σ. πάνω από 80%) των δημάρχων τους στον β΄ γύρο των εκλογών, είναι οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Στην Περιφέρεια Αττικής, οι ηγεσίες σε 51 από τους 66 δήμους αναδείχθηκαν στον β΄γύρο – ποσοστό 77,27%.

Εκλογές «ανατροπών», νέων προσώπων και 18 γυναικών-1

Ως προς το φύλο, από τους 332 δημάρχους μόλις 18 είναι γυναίκες, εκ των οποίων οι τρεις ήταν δήμαρχοι και την περίοδο 2014-2019 και κατάφεραν να ανανεώσουν τη θητεία τους. Από τις 18 γυναίκες, οι 10 εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με τις εκλογές του 2014, καθώς τότε είχαν εκλεγεί 15 γυναίκες δήμαρχοι.

Ενα από τα χαρακτηριστικά αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ήταν οι «ανατροπές», καθώς περίπου στο 1/3 των αναμετρήσεων του επαναληπτικού γύρου, οι «δεύτεροι», έγιναν «πρώτοι». Συγκεκριμένα, σε 60 δήμους από τους 229 που συμμετείχαν στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών, εξελέγη τελικώς δήμαρχος αυτός που είχε «έρθει» δεύτερος την πρώτη Κυριακή. Οι περισσότερες ανατροπές σημειώθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου στους μισούς δήμους –9 από τους 18– που συμμετείχαν στις επαναληπτικές εκλογές αναδείχθηκαν δήμαρχοι οι «δεύτεροι». Στην Αττική, τέτοιου είδους ανατροπή σημειώθηκε σε 14 από τους 51 δήμους.

Ως προς τον πρότερο βίο των δημάρχων, οι περισσότεροι από αυτούς, το 61%, δεν έχουν υπηρετήσει ξανά από αυτό το αξίωμα. Εννέα δήμαρχοι από αυτούς που προέκυψαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών έχουν ήδη περισσότερες από τρεις θητείες, ενώ ποσοστό 35%, σε απόλυτο αριθμό 80 δήμαρχοι, έχουν μία έως τρεις θητείες.

Επανεκλογές

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές συμμετείχαν 254 συνδυασμοί με επικεφαλής υποψηφίους που είχαν εκλεγεί δήμαρχοι στις εκλογές του 2014. Από αυτούς κατάφεραν να επανεκλεγούν 131 δήμαρχοι. Τα μεγαλύτερα ποσοστά επανεκλογής δημάρχων σημειώθηκαν στην περιφέρεια Αττικής, όπου οι πολίτες ανανέωσαν την εντολή προς τα ίδια πρόσωπα σε 33 από τους 66 δήμους, στην περιφέρεια Ηπείρου όπου επανεξελέγησαν οι 10 από τους 18 δημάρχους και στην περιφέρεια Κρήτης, όπου επανεξελέγησαν οι 12 από τους 24 δημάρχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή