Η αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα ψηλά στην ατζέντα

Η αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα ψηλά στην ατζέντα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση αποτελεί η αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζοντας τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία. Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Μάκη Βορίδη και τους υφυπουργούς Φωτεινή Αραμπατζή και Κωνσταντίνο Σκρέκα προκειμένου να τεθούν τα άμεσα αλλά και τα μακροπρόθεσμα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο συγκεκριμένο παραγωγικό υπουργείο.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ατζέντα των προκλήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «εξαιρετικά φιλόδοξη», εφόσον ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Η κυβέρνηση προβλέπει σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις και ελαφρύνσεις για τον αγροτικό τομέα με τον εισαγωγικό συντελεστή του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες να μειώνεται από το 22% στο 9%, τη διατήρηση του αφορολογήτου και τη θέσπιση επιπλέον αφορολογήτου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην ορεινή αιγοπροβατοτροφία και θα δημιουργηθεί Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Οπως επίσης έχει ανακοινωθεί, θα προωθηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην κάλυψη των ζημιών για τους παραγωγούς.

«Πρέπει να αλλάξουμε»

«Εχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, τα οποία και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Αλλά για να τα αξιοποιήσουμε, όπως είπε και ο υπουργός, πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα θέσουμε σε άμεση προτεραιότητα τη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφενός για να υπερασπιστούμε τα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών, αφετέρου για να τους διευκολύνουμε να κάνουν την απαραίτητη μετάβαση σε μια “έξυπνη γεωργία’’, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα αυξάνει και την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων».

Εντατικοποίηση ελέγχων

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελληνοποιήσεων. «Θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με όσους θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά ταυτόχρονα κοροϊδεύουν τους καταναλωτές, εμφανίζοντας προϊόντα, που δεν είναι ελληνικά, ως ελληνικά», τόνισε.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα δοθεί επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην αλιεία, ένας τομέας εξαιρετικά σημαντικός για τη χώρα, όπου όμως υπάρχουν δυσλειτουργίες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ανάμεσα στα δέκα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, τα οποία θα φτάσουν προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του έτους να είναι το νομοσχέδιο που αφορά τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις παραγωγών, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται και φορολογικά κίνητρα ώστε να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή