Αθηνά Χατζηπέτρου, επιστροφή και επανεκκίνηση

Αθηνά Χατζηπέτρου, επιστροφή και επανεκκίνηση

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλέχθηκε για τη θέση της προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) από την πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στις 8 Νοεμβρίου 2017. Προχώρησε με επιτυχία το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 11 χώρους, αλλά η απόκλιση απόψεων σε βασικά ζητήματα με τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή, την οδήγησαν στην έξοδο περίπου ένα χρόνο μετά. Ετσι, μεγάλα θέματα όπως τα κλειστά αναψυκτήρια αλλά και ο νέος οργανισμός του ΤΑΠΑ δεν προχώρησαν. Τώρα η κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, οικονομολόγος με πολυετή εμπειρία κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, επιστρέφει στην… ηλεκτρική καρέκλα, τη θέση της προέδρου του ΤΑΠΑ, και ο μεγάλος στόχος, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, είναι «η αυτοχρηματοδότηση του Πολιτισμού». Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «τα αποτελέσματα από τη νέα εκκίνηση του ΤΑΠΑ θα πρέπει να είναι διαφανή, άμεσα και μετρήσιμα».

Η κ. Χατζηπέτρου έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας από την προηγούμενη θητεία της –όσο κράτησε– στο ΤΑΠΑ, από την άλλη πλευρά όμως δεν έχει πολλά ελαφρυντικά σε περίπτωση καθυστέρησης των αλλαγών που επιθυμεί η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έθεσε ένα γενικό περίγραμμα των στόχων του ΤΑΠΑ: «Να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό, να στηρίξει τη στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από τους πόρους του πολιτισμού, να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία, να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος».

Με δεδομένο ότι το ΤΑΠΑ αποτελεί την «ατμομηχανή» εσόδων του υπουργείου Πολιτισμού, το στοίχημα για την κ. Χατζηπέτρου είναι μεγάλο. Οπως έγινε γνωστό, το νέο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ συγκροτείται από τους: Γιώργο Διδασκάλου, γενικό γραμματέα υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Λεωνίδα Χριστόπουλο, γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Σκάλκο, γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, και Αλεξάνδρα Χαριτάτου, ιστορικό – μουσειολόγο στο Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή