Το «Γιαβούζ» άρχισε γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας

Το «Γιαβούζ» άρχισε γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή σύνδεση ανάμεσα στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή και την «προσοχή» στα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, έκανε από την 11η διάσκεψη πρέσβεων ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. Η σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο μόνο με προσοχή στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος)». Η αποστροφή του κ. Ερντογάν αποδίδει, βεβαίως, την ευρύτερη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Αγκυρα το τελευταίο χρονικό διάστημα και δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιήθηκε από το ίδιο βήμα, όπου μια ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στα συμφέροντα της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας μπροστά από έναν χάρτη ο οποίος «εξαφανίζει» την επήρεια του Καστελλόριζου στην περιοχή.

Χθες, έγινε γνωστό ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» άρχισε τις γεωτρήσεις του στα ανοιχτά της Καρπασίας. Ισως αποτελεί τη μόνη είδηση από τις πολλές που μεταδίδονται από τα τουρκικά ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία προσεγγίζει τη σφαίρα της πραγματικότητας. Ο κόλπος της Αμμοχώστου και η περιοχή γύρω από την Καρπασία έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO) και αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια ανακάλυψη φυσικού αερίου. Σε αντίθεση με την πολύ πιο αμφιλεγόμενη γεώτρηση που πραγματοποιείται από το «Φατίχ» στα δυτικά της Πάφου, οι δραστηριότητες στην Καρπασία θεωρούνται από τους ειδικούς ως βασισμένες σε πολύ πιο συμπαγή στοιχεία. Η είδηση για την έναρξη των γεωτρήσεων από το «Γιαβούζ» δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία επισημαίνει ότι το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» θα συνοδεύσει σύντομα το έτερο σεισμογραφικό σκάφος του τουρκικού στόλου «Μπαρμπαρός» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η «Σαμπάχ» τονίζει, επιπλέον, ότι οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιούνται υπό την προστασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Χθες το πρωί, στο ψευδοκράτος μετέβη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, όπου συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί και άλλους Τουρκοκύπριους «αξιωματούχους».

Εν τω μεταξύ, από χθες επαφές στην Αθήνα πραγματοποιεί ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους ενεργειακούς πόρους Φρανκ Φάνον. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, απάντησε σε ερώτηση για την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ως εξής: «Τα ανακοινωθέντα μας έχουν υπάρξει πολύ σαφή. Υποστηρίζουμε μια ειρηνική και σταθερή περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αποθαρρύνουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια από οποιονδήποτε παράγοντα». Οι επαφές του κ. Φάνον στην Αθήνα έχουν διπλή σημασία, καθώς αφενός ενισχύουν τη διμερή σχέση, ενόψει του στρατηγικού διαλόγου, αφετέρου εντάσσονται και στο σχήμα 3+1 (τριμερής Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ και ΗΠΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή