Στο αρχείο η υπόθεση Στουρνάρα

Στο αρχείο η υπόθεση Στουρνάρα

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία υπόθεση, έβδομη κατά σειράν, πολιτικού προσώπου το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis, αρχειοθετήθηκε χθες από την Εισαγγελία Διαφθοράς, μεγιστοποιώντας τις επικρίσεις που έχουν ήδη εκφραστεί από την πρώτη στιγμή για ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων χωρίς στοιχεία.

Η νέα αρχειοθέτηση αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και έρχεται να προστεθεί στη λίστα προηγούμενων αρχειοθετήσεων για την ίδια υπόθεση για πολιτικά πρόσωπα όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παν. Πικραμμένος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και πρώην υπουργοί όπως οι Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η αρχειοθέτηση για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έγινε με καθυστέρηση πολλών μηνών, όπως άλλωστε και άλλες αρχειοθετήσεις, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του για διακίνηση πολιτικού χρήματος, όπως τέτοια στοιχεία δεν προέκυψαν, αν και οι έρευνες για την υπόθεση έχουν συμπληρώσει πάνω από τρία χρόνια, ούτε για άλλους πολιτικούς από τους ελέγχους λογαριασμών των ιδίων η συγγενικών τους προσώπων και συνεργατών τους.

«Οι πραγματικοί ένοχοι»

Ο κ. Στουρνάρας, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, δήλωσε ότι «σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής. Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους».

Και ενώ οι αρχειοθετήσεις στην υπόθεση της Novartis ενισχύουν τις επικρίσεις που από την πρώτη στιγμή διατυπώθηκαν περί εμπλοκής πολιτικών χωρίς στοιχεία, η διαβίβαση στη Βουλή της σχετικής δικογραφίας σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, για παροχή άδειας του Κοινοβουλίου για άσκηση δίωξης, επιχειρεί να διασώσει το οικοδόμημα των ερευνών. Η διαβίβαση της δικογραφίας για τον κ. Λοβέρδο έγινε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενη κατά τις πληροφορίες από πολυσέλιδο πόρισμα –περί τις 200 σελίδες–, στο οποίο αναφέρονται όλα τα δεδομένα της υπόθεσης και στοιχειοθετούνται –κατά την Εισαγγελία– οι επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού για το αδίκημα της δωροδοκίας. Κρίσιμο είναι αν στη δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο υπάρχουν νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες ή αν είναι εκείνα που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή όταν ζητήθηκε η άδειά της για να παράσχει εξηγήσεις.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, από την πρώτη στιγμή, έχει αντιδράσει οργισμένα στην εμπλοκή του στην υπόθεση, έχει καταθέσει σωρεία μηνύσεων, έχει αρνηθεί να παράσχει εξηγήσεις προσκομίζοντας αντ’ αυτών τις μηνύσεις κατά των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων και άλλων που έχουν καταθέσει εις βάρος του, αλλά και κατά των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση. Χθες, σε έντονο ύφος τόνισε σε δήλωσή του ότι «η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας “Νovartis”. Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν.

Ομως, όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.

Τίποτε δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό. Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Ελληνες και όλες οι Ελληνίδες, χωρίς προνόμια και προσχήματα».

Πάντως, το μπαράζ των αρχειοθετήσεων στην υπόθεση Novartis, που είχε χαρακτηριστεί από τέως υπουργό της απελθούσας κυβέρνησης «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», αποδεικνύει το έωλο των αρχικών κατηγοριών που στηρίχθηκαν στις αμφιλεγόμενες καταθέσεις των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες έχουν δεχθεί βολές τόσο από τους πολιτικούς τους οποίους ενέπλεξαν όσο και από νομικούς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Αλλωστε, στη Δικαιοσύνη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ερευνών εκ του αντιστρόφου, δηλαδή για την αναζήτηση ευθυνών όσων ενεπλάκησαν στην ενοχοποίηση πολιτικών χωρίς στοιχεία και προς τούτο έχουν στραφεί δικαστικά τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Δημ. Αβραμόπουλος έχει καταθέσει αιτήματα για την άρση της προστασίας των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων στρεφόμενος και αυτός κατά εκείνων που οργάνωσαν την εμπλοκή τόσων πολιτικών στην υπόθεση, χωρίς στοιχεία.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρής ερευνά τα καταγγελλόμενα περί σκευωρίας, ενώ για παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα στην υπόθεση έχουν υπάρξει καταγγελίες τόσο από τον πρώην εποπτεύοντα τις έρευνες αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελή όσο και από την προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη, Ελένη Ράικου, η οποία είχε μιλήσει για την εμπλοκή στην υπόθεση πρώην κυβερνητικού στελέχους με το προσωνύμιο «Ρασπούτιν», για τον οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας έχει δηλώσει πρόσφατα ότι «δεν μπορεί να μένει για καιρό ακόμα στο σκοτάδι», σηματοδοτώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να φωτιστούν οι πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης με την πρωτοβουλία της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή