Στήριξη από Ε.Ε. προς την Αθήνα σε όλα τα επίπεδα

Στήριξη από Ε.Ε. προς την Αθήνα σε όλα τα επίπεδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος δεσμεύθηκαν να προσφέρουν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ όσο και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στην Αθήνα επιστρέφοντας από το ταξίδι τους στην Αγκυρα. Οπως τόνισε ο επίτροπος, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε η ευρωπαϊκή αποστολή στην Τουρκία, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η τουρκική πλευρά θα εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Σημειώνεται ότι παρών στη συνέντευξη ήταν ο πρέσβης της Γαλλίας, καθώς η παρουσία του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών ακυρώθηκε λόγω της αιματηρής επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα της Πέμπτη, στο Παρίσι. «Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

«Τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο Χορστ Ζεεχόφερ, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην Ελλάδα βοήθεια τόσο σε διοικητικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί σε διμερές επίπεδο. Ο κ. Ζεεχόφερ διευκρίνισε ότι εκπροσωπεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και την Ευρώπη. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τα κράτη που αποτελούν τις πύλες της Ευρώπης, κάτι που έως σήμερα δεν το κάναμε επαρκώς», τόνισε. «Επιβάλλεται να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα, από τη μία, αλλά και να κατανείμουμε τους αιτούντες άσυλο με περισσότερο έλλογο τρόπο από ό,τι κάναμε έως σήμερα», συμπλήρωσε καταλήγοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε αναλογική κατανομή βαρών ειδικά για τα ασυνόδευτα παιδιά που φθάνουν στην Ελλάδα. Οσον αφορά την εφαρμογή της κοινής δήλωσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η σχεδόν μηδενική απόσταση από τα παράλια της Τουρκίας των ελληνικών νησιών επιτείνει το πρόβλημα και τόνισε ότι απαιτείται διευκρίνιση δύο σημείων της κοινής δήλωσης.  «Είναι ουσιώδες να σεβαστούν όλοι το γράμμα της δήλωσης χωρίς πολιτικές που ακυρώνουν στην πράξη τη συμφωνία αυτή», ξεκαθάρισε. Ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί δυνατότητα επιστροφών ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του αιτούντος άσυλο, «γιατί αλλιώς η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη». Ο γεωγραφικός περιορισμός που έχει επιβληθεί ασφαλώς δεν βοηθάει την Ελλάδα να εφαρμόσει επιστροφές, δεδομένου ότι το πλήθος των ανθρώπων στα νησιά πιέζουν αφόρητα τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε να μπορούν να πραγματοποιούνται επιστροφές στην Τουρκία ανεξαρτήτως της εθνικότητας των αιτούντων άσυλο.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή