Αλλαγές στη λίστα διοικητών ΕΣΥ

Αλλαγές στη λίστα διοικητών ΕΣΥ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αλλαγές σε 13 ονόματα των επικεφαλής των μονάδων του ΕΣΥ ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας η τελική λίστα των 111 νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων, η αρχική επιλογή των οποίων έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες έντονες συζητήσεις και αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ως προς τα προσόντα τους. Μόλις διαπιστώθηκαν οι αστοχίες στην επιλογή ορισμένων διοικητών (π.χ. η τοποθέτηση 80χρονου στο νοσοκομείο της Καρδίτσας), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφή εντολή να «παγώσει» άμεσα η διαδικασία και να επανεξεταστεί όλη η λίστα των νέων διοικητών και των αναπληρωτών τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τη νέα λίστα, σε έξι περιπτώσεις οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που αρχικά είχαν επιλεγεί, παραιτήθηκαν και στη θέση τους ορίστηκαν νέοι από την τελική κατάταξη με τους «φιναλίστ» υποψηφίους της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης του υπουργείου.

Εκτός από τις έξι αλλαγές που έγιναν λόγω παραιτήσεων –μεταξύ των οποίων και η έπειτα από «προτροπή» του υπουργείου παραίτηση του 80χρονου Κωνσταντίνου Πατέρα–, ανακλήθηκε και η εντολή διορισμού επτά διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, στη θέση των οποίων επιλέχθηκαν νέοι πάλι με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής. Στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν τέθηκε θέμα παρατυπιών στα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν για κανέναν από τους νέους διοικητές και ότι οι αλλαγές αφορούσαν την επιλογή των καλύτερων, από άποψη προσόντων, «φιναλίστ». Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται ότι το 77% των διοικητών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και διδακτορικών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων υπερβαίνει το 80%.

Ετσι, με βάση τη νέα λίστα, σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας θέση αναλαμβάνουν οι: Αναστάσιος Γρηγορόπουλος (Ευαγγελισμός), Χρήστος Αντωνόπουλος (Λαϊκό), Λευτέρης Μπούλιας (Γ. Γεννηματάς Αθηνών), Μάριος Τίγκας (Ιπποκράτειο), Γιάννης Ηλιόπουλος (ΚΑΤ), Ηλίας Δαλαϊνάς (Σισμανόγλειο), Ολγα Μπαλαούρα (Αγιος Σάββας), Σπύρος Αποστολόπουλος (Αττικόν) Ανδρέας Πλεμμένος (Ασκληπιείο Βούλας), Παναγιώτης Παντελιάδης (ΑΧΕΠΑ), Δημήτρης Κατσικονούρης (Πανεπιστημιακό Λάρισας), Γιώργος Χαλκιαδάκης (Πανεπιστημιακό Ηρακλείου).

Οι αλλαγές που έγιναν αφορούσαν τις θέσεις διοικητών στα νοσοκομεία Σύρου (νέος διοικητής είναι ο Μιχ. Ζουλούφος), Κω (Σταμάτης Βασιλειάδης), Καλύμνου (Γεώργιος Λαζαρίδης), Καρδίτσας (Δημήτρης Κεχαγιάς) και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο (Ιωάννης Ευθυμιάδης), Αγία Σοφία (Ιωάννης Παύλου), Παίδων Πεντέλης (Ευσταθία Κατοίκου), Σερρών (Παναγιώτης Πεγίδης), Θήβας (Κωνστ. Χροναίος), Αμαλιάδας (Ειρήνη Αγγελάκου), Χανίων (Εμμανουήλ Μπολώτης), Σητείας (Μαρία Δαρατσιανού) και Νεαπόλεως (Βασιλική-Ειρήνη Χατζέα).

Αμέσως μετά την επικείμενη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διορισμού των νέων επικεφαλής των νοσοκομείων, αυτοί θα κληθούν να υπογράψουν συμβόλαια αποδοτικότητας με συγκεκριμένους στόχους, βάσει των οποίων θα αξιολογούνται. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η αξιολόγηση θα γίνεται ανά τρίμηνο και σε περίπτωση που οι διοικητές κριθούν «ανεπαρκείς», θα απολύονται αυτοδικαίως χωρίς αποζημίωση. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος για τους νέους διοικητές και ότι τα τρία βασικά σημεία στα οποία θα αξιολογηθούν σε πρώτη φάση αφορούν τη μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών στα Επείγοντα, τη σωστή λειτουργία των λογιστηρίων των νοσοκομείων και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή