Ποδοσφαιρικό μνημόνιο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προειδοποίηση πως, αν συνεχιστεί το «άρρωστο κλίμα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διακοπή του πρωταθλήματος, έστειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο πρωθυπουργός στο ίδιο πλαίσιο των προειδοποιήσεων, ώστε να λήξει άμεσα η ποδοσφαιρική διαμάχη, αποκάλυψε πως το επόμενο διάστημα θα προσκληθούν οι πρόεδροι της FIFA και της UEFA στην Αθήνα ώστε να υπογραφεί «μνημόνιο συνεργασίας» για «την ανάταση και επανεκκίνηση της κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο», διαφορετικά απείλησε με αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις και απώλεια των εσόδων τους. Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού ανέφερε: «Πίσω από ένα διαχρονικό πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Θα ήθελα οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν. Με την ευθύνη και της FIFA και της UEFA», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Διαφορετικά οι ομάδες θα αποκλειστούν από τις διεθνείς οργανώσεις και οι ιδιοκτήτες τους από τα πολλά έσοδά τους».

Ο κ. Μητσοτάκης σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του χρησιμοποίησε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ζητώντας να μη μετατραπεί μια «ποδοσφαιρική διαμάχη» σε «κοινωνική», προτάσσοντας την ανάγκη να αποφευχθεί ο διχασμός. Σε αυτή τη λογική υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής τροπολογίας, υπογραμμίζοντας πως επρόκειτο για μια απόφαση «με κοινωνικά και όχι οπαδικά κριτήρια» που στόχο είχε να αποκρουστούν οι οπαδικές κραυγές. Χαρακτηριστικά η φράση του πρωθυπουργού ήταν πως επρόκειτο για μια «κίνηση καταλλαγής με σκοπό να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μία γνωμοδότηση».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει μια επιχειρηματική και ποδοσφαιρική αντιπαλότητα να μεταφερθεί στην πολιτική σκηνή. «Χρέος μας να μην αφήσουμε την κοινωνική ζωή να γίνει ποδοσφαιρική αρένα» ανέφερε, προσθέτοντας πως δεν πρέπει «να επιτρέψουμε καμία μάχη ιδιωτικών συμφερόντων να σκεπάσει την καθημερινή μάχη του Ελληνα πολίτη». Στο σημείο μάλιστα αυτό κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως «απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που επαναφέρει στο μυαλό όλων παλιούς όρους όπως νταβατζήδες και διαπλοκή, εσείς απλά σιωπάτε». Στο σημείο αυτό, δε, άφησε αιχμές λέγοντας πως «μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας και επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές από τα γήπεδα στην κοινωνία» προσθέτοντας πως «χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς για να απειλούν βουλευτές» και «μετατρέπουν ΜΜΕ σε φερέφωνα, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του, απάντησε στον κ. Τσίπρα, που τόνισε την αναφορά του πρωθυπουργού περί «νταβατζήδων». Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «ο κ. Μαρινάκης σας στήριξε με διθυραμβικά και κόκκινα πρωτοσέλιδα. Αλλά κάπου μετά δεν τα βρήκατε», ενώ όσον αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ ανέφερε: «Με τον κ. Σαββίδη πηγαίνατε αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη και αυτός είπε ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Αγκαλιά ήσασταν και με τους δύο, αλλά κάπου τσακωθήκατε».

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που ήταν και το θέμα της συζήτησης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να ψηφίσει «παρών». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά δημοσίων παρεμβάσεων των ΗΠΑ με τις οποίες στήριζαν την Ελλάδα, με πρώτη την προσωπική επιστολή Πομπέο στον ίδιο. Ταυτόχρονα «θύμισε» στον κ. Τσίπρα πως «η πώληση των F-35 στην Τουρκία μπλοκαρίστηκε από το Κογκρέσο» και αυτό ήταν «αποτέλεσμα μιας συνολικής παρέμβασης, η οποία έγινε από πολλές χώρες, οι οποίες έπεισαν τελικά την αμερικανική Γερουσία και το αμερικανικό Κογκρέσο ότι η αγορά F-35 από την Τουρκία, όταν ταυτόχρονα η Τουρκία έχει αγοράσει το σύστημα S400, θα έθετε σε κίνδυνο σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ». Ο πρωθυπουργός κατέληξε στην επιχειρηματολογία του με τη συμφωνία για τον EastMed Act, που στηρίχθηκε καθαρά από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή