Μπαράζ καταγγελιών για τους χειρισμούς «Ρασπούτιν»

Μπαράζ καταγγελιών για τους χειρισμούς «Ρασπούτιν»

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο προχωρούν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που έχει συσταθεί για να ελέγξει τους χειρισμούς του τέως υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis, τόσο αυξάνονται οι καταγγελίες από τους εξεταζόμενους μάρτυρες που τον εμπλέκουν και σε άλλες υποθέσεις.

Εισαγγελείς εν ενεργεία, όπως η Ελένη Ράικου αλλά και ο Παναγιώτης Αθανασίου, κατέθεσαν στην επιτροπή και για άλλες υποθέσεις στις οποίες, όπως είπαν, παρενέβη με τον έναν η τον άλλον τρόπο ο τέως υπουργός, είτε για να «θαφτεί» μια έρευνα είτε για να κατασκευαστούν ένοχοι, χωρίς στοιχεία, από τους χώρους των ΜΜΕ και της επιχειρηματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταγγελίες από εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς που ήταν αποδέκτες πιέσεων είναι σοβαρές και προκαλούν προβληματισμούς σε νομικούς αλλά και σε μέλη της προανακριτικής επιτροπής, για το αν θα πρέπει να διευρυνθεί το κατηγορητήριο εις βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου και να μην περιοριστεί, όπως αρχικά είχε ξεκινήσει, στην υπόθεση της Νοvartis. Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου, εφόσον τελικά γίνει, θα σηματοδοτήσει αλλαγή πλεύσης και στη διενεργούμενη έρευνα, καθώς οι υποθέσεις που θα αξιολογηθούν θα είναι πολλές.

Η καταγγελία της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, σύμφωνα με την οποία, όταν η ίδια ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο πρώην υπουργός τής είχε ζητήσει να μην προχωρήσει την έρευνα για την Τράπεζα Αττικής, αλλά και η βαρύτατη καταγγελία του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ότι τον πίεζε για τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, να προχωρήσει σε διαδικασία δέσμευσης των λογαριασμών του, είναι ενδεικτικές του εύρους των παρεμβάσεων που καταγγέλλονται από αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς οι οποίοι ήδη έχουν εξεταστεί από την επιτροπή.

Παράλληλα, η υπόθεση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, για τον οποίο ο εισαγγελέας Αθανασίου κατήγγειλε ότι ο τέως υπουργός τού ζήτησε να τον ενοχοποιήσει χωρίς στοιχεία λέγοντάς του «φτιάξε κάτι», έχει προκαλέσει αίσθηση όσον αφορά τις μεθόδους που καταγγέλλονται ότι χρησιμοποιούσε ο τέως υπουργός. Ο ίδιος, βέβαια, ο Δ. Παπαγγελόπουλος, με δηλώσεις του μετά τις σοβαρές καταγγελίες των εισαγγελέων, υπεραμύνθηκε της θέσης του τονίζοντας με έμφαση ότι «τα θυμήθηκαν τώρα» και κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένα ψεύδη».

Ωστόσο, οι καταθέσεις των εισαγγελέων θα αξιολογηθούν από την επιτροπή και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίδια τα γεγονότα θα διαδραματίσουν τον ρόλο αποδείξεων. Οπως στην περίπτωση του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, του οποίου όντως δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί και υπέστη ποινική δίωξη, χωρίς να έχει τελέσει κάποια παράβαση. Και όλα αυτά έγιναν, σύμφωνα με τον Π. Αθανασίου, προκειμένου να εμποδιστεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, που τότε βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καταγγέλλεται από εισαγγελείς για παρεμβάσεις και σε άλλες υποθέσεις, αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο προφυλάκισης τριών πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παραμονές των εκλογών, ώστε να κερδίσει ξανά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάθεση Αγγελή στον Αρειο Πάγο περί οργανωμένου σχεδίου και η επίκληση της τέως εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, αλλά και της Μαρίας Παπασπύρου, γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ως γνωρίζουσες –και αυτές– τα σκοτεινά σχέδια, ανοίγει περισσότερο τη βεντάλια των ερευνών.

Εκτός από τους τρεις εισαγγελείς (Ιω. Αγγελής, Ελ. Ράικου, Π. Αθανασίου) που έχουν καταθέσει στη Βουλή κατά Παπαγγελόπουλου, αναμένεται και η κατάθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, της πρώτης που είχε καταγγείλει δημοσίως τον τέως υπουργό για παρεμβάσεις και άσκηση πιέσεων. Η συγκεκριμένη, μετά τις καταγγελίες, διώχθηκε κατ’ επανάληψιν πειθαρχικώς, στοχοποιήθηκε και δέχθηκε βομβιστική επίθεση στο σπίτι της, ενώ οι καταγγελίες της απασχόλησαν τη Βουλή. Η κατάθεσή της αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τα μέλη της επιτροπής, ενώ η περίπτωσή της και όσα ακολούθησαν των καταγγελιών της εκτιμάται από δικαστικούς ότι καθόρισαν τη στάση των υπολοίπων εισαγγελέων, οι οποίοι προτίμησαν να μη μιλήσουν άμεσα, φοβούμενοι ανάλογες συνέπειες. Αλλωστε, η Ελένη Ράικου αυτό το είχε δηλώσει αρμοδίως όταν εκλήθη να εξηγήσει τι εννοούσε για τα περί «Ρασπούτιν», λέγοντας πως δεν ένιωθε ασφαλής. Πάντως, πληροφορίες που καταφθάνουν στην Προανακριτική κάνουν λόγο και για άλλους δικαστικούς που επιθυμούν να εξεταστούν ως μάρτυρες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής έρευνας.

Το αν, τελικώς, η επιτροπή θα αποφασίσει να ανοίξει την έρευνα με τις καταθέσεις επιπλέον εισαγγελέων είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από το εάν τα μέλη της θα αξιολογήσουν ως επαρκή τα υπάρχοντα στοιχεία και ενδεχομένως κρίνουν πως δεν χρειάζεται να προστεθούν άλλα.

Οι καταγγελίες εις βάρος Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις και σε άλλες υποθέσεις και οι αποκαλύψεις Αγγελή για «στημένες» προφυλακίσεις πολιτικών προσώπων παραμονές των εκλογών γεννούν πλέον έντονους προβληματισμούς περί ύπαρξης ενός εξωθεσμικού παράκεντρου, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, κάτι που ερευνάται για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Παράλληλα, όμως, με τις καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου, αυξάνονται και οι καταγγελίες κατά της Εισαγγελίας Διαφθοράς, καθώς στη διενεργούμενη έρευνα από τον Αρειο Πάγο πολλοί είναι οι μάρτυρες που έχουν κάνει λόγο για πιέσεις που δέχθηκαν από τους εισαγγελείς προκειμένου να ενοχοποιήσουν πολιτικούς δίχως στοιχεία. Ανάμεσά τους και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής.

Οι πιέσεις

Ο Κ. Φρουζής, που εξετάστηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, φέρεται να επανέλαβε και ενώπιον του εισαγγελέα όσα είχε πει στην Προανακριτική, ότι δηλαδή δύο φορές η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθόρας Ελένη Τουλουπάκη του πρότεινε να καταθέσει επιβαρυντικά στοιχεία κατά πολιτικών, κάτι που ο ίδιος δεν δέχθηκε, ενώ και άλλοι μάρτυρες έχουν καταθέσει σχετικά με αντιδικονομικούς χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς που χειρίστηκαν τον φάκελο με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, ο οποίος έφθασε στη Βουλή.

Ωστόσο, τόσο η έρευνα της Βουλής όσο και εκείνη της Δικαιοσύνης θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρόνο, εκκαθαρίζοντας αυτή τη ζοφερή υπόθεση, που πλέον έχει προσλάβει χαρακτηριστικά αντιδημοκρατικών πρακτικών, με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και την οργάνωση διώξεων κατά πολιτικών και άλλων πολιτών, προσδίδοντας στο όλο ζήτημα και στοιχεία παραδικαστικών δράσεων οι οποίες, εφόσον αποδειχθούν και τεκμηριωθούν, θα σηματοδοτήσουν σοβαρές αποκλίσεις από τη δημοκρατική νομιμότητα και το κράτος δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή