Τα ραντεβού Μητσοτάκη με τους δυο ισχυρότερους άνδρες του Αραβικού Κόσμου

Τα ραντεβού Μητσοτάκη με τους δυο ισχυρότερους άνδρες του Αραβικού Κόσμου

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι ταξιδεύει σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο να σφυρηλατήσει ακόμα στενότερες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπο το φως και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, άλλα και για να κινητοποιήσει επενδύσεις των μεγάλων κρατικών επενδυτικών ταμείων τους.

Επενδύσεις στην Ελλάδα που δυνητικά μπορεί να προσμετρηθούν σε δισεκατομμύρια δολάρια εάν αναλογισθεί κανείς πως τα δυο sovereign funds διαχειρίζονται αθροιστικά άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολάρια. Χαρακτηριστικό του οικονομικού εκτοπίσματος των δύο ταμείων είναι το γεγονός πως τα κεφάλαια υπο διαχείριση του Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) υπολογίζονται στα επίπεδα των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ αυτά του Public Investment Fund of Saudi Arabia (PIF) ξεπερνούν τα 320 δισεκατομμύρια σύμφωνα με το swfinstitute.org που καταγράφει τα σχετικά στοιχεία διεθνώς.

Εκ των δύο κρατών αξιόλογη δραστηριότητα στην Ελλάδα αναπτύσσουν κεφάλαια από τα ΗΑΕ, που εμφανίστηκαν τόσο στην αξιοποίηση του Ελληνικού, κοινοπρακτικά με την Lamda (αν και μετέπειτα αποχώρησαν), όσο και στο σχήμα που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Παράλληλα τα δυο αραβικά κράτη τρέχουν προγράμματα επενδύσεων στην ενέργεια (ανανεώσιμες στην Σαουδική Αραβία) , στις υποδομές, τις κατασκευές, τις ιχθυοκαλλιέργειες , τα αγροτικά προϊόντα αλλά και τις βιομηχανίες. Παράλληλα αποτελούν πεδίο δραστηριοποίησης ελληνικών ομίλων με έμφαση σε κατασκευές, αγροτικά προϊόντα και παραγωγή και μεταποίηση όπως για παράδειγμα τα προφίλ αλουμίνιου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους δυο ισχυρότερους άνδρες του Αραβικού κόσμου. Συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία και συναντάται με τον διάδοχο του Θρόνου και de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad Bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Αύριο ταξιδεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου και θα έχει συνάντηση με τον διάδοχο του Θρόνου και de facto ηγέτη του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan. Οι σχέσεις Bin Zayed και Bin Salman θεωρούνται στενότατες και σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές απολαμβάνουν αμοιβαίας μεταξύ του στήριξης.

Επίσης ο πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κώστα Φραγκογιάννη θα έχει συναντήσεις και με τους επικεφαλής των δυο κρατικών ταμείων. Συγκεκριμένα την Δευτέρα έχει κλειστεί το ραντεβού με τον διοικητή του Public Investment Fund of Saudi Arabia, Yasir Al-Rumayyan και το επιτελείο του και την Τρίτη με τον διευθυντή του Abu Dhabi Investment Authority, Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan .

Με τη Σαουδική Αραβία οι σχέσεις έχουν εσχάτως συσφιχθεί έτι περεταίρω μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μεταφορά μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία για την αεράμυνά της μετά και τις επιθέσεις στα διυλιστήρια της τον Σεπτέμβριο. Οι κύριοι τομείς συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με τις σαουδαραβικές είναι επί του παρόντος ο τομέας των πετρελαιοειδών και ο κατασκευαστικός.

Η στρατηγική συναντίληψη Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για θέματα ειδικού ελληνικού εθνικού ενδιαφέροντος και ειδικότερα την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τη γενικότερη στάση της Τουρκίας επιβεβαιώθηκε προ ολίγων ημερών από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών σε σχετική τους συνάντηση. Η Αθήνα όπως και η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στηρίζουν ανοικτά την πλευρά Χαφτάρ στην λιβυκή αντιπαράθεση. Η πλευρά Χαφτάρ έχει καταδικάσει το μνημόνιο Λιβύης Τουρκίας για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών τους ζωνών που παραγνωρίζει την ύπαρξη της Κρήτης και των υπολοίπων ελληνικών νησιών. Επιπλέον Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επιβάλλει αυστηρότατες οικονομικές και άλλες κυρώσεις ήδη εδώ και δυο χρόνια κατά του Κατάρ το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία. Παράλληλα η Ντόχα φέρεται ως να στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους προκαλώντας την αντιπαλότητα και του Καΐρου που συμπαρατάσσεται με την Ελλάδα στο λιβυκό ζήτημα.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή