Η δυσφορία με τους θεσμούς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά ένα εξάμηνο ηπιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους με μια νέα διασκευή ενός κλασικού μοτίβου. «(Η δεύτερη φορά Αριστερά) θα αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και των κρίσιμων αρμών της εξουσίας», είπε το Σάββατο κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για «σταλινικές αντιλήψεις» του αρχηγού της αντιπολίτευσης, ενώ το Κίνημα Αλλαγής μετέδωσε έντονη δυσαρέσκεια σχολιάζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές αποπνέουν «ακροδεξιές πρακτικές και ολοκληρωτικές αντιλήψεις». Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διαφοροποίησε την κριτική του λέγοντας με νόημα ότι «ούτε ο ίδιος (ο Τσίπρας) δεν ξέρει τι είναι οι αρμοί της εξουσίας», εννοώντας ότι δεν μπορεί να ξέρει, αφού δεν είναι αυθεντικός κομμουνιστής. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στη χθεσινή εκδήλωση του iSYRIZA, διευκρίνισε ότι εκείνο που εννοούσε ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα κομματικό κράτος, αλλά δεν το άλλαξε. Οταν επανέλθει στην εξουσία θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικός στην εμπέδωση της αξιοκρατίας. 

Εντούτοις, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας διατυπώνει τη θέση ότι οι θεσμοί αντιστρατεύονται την Αριστερά. «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση», είχε πει στις 30 Ιουνίου 2017, θέλοντας να στηρίξει τον κ. Πολάκη. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε επιτεθεί στη Δικαιοσύνη με αήθεις χαρακτηρισμούς, προκαλώντας την απάντηση της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ασκεί «αστοιχείωτη κριτική».

Τρεις μήνες νωρίτερα, στις 5 Μαρτίου 2017, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «το να έχεις την κυβέρνηση δεν σημαίνει πάντα ότι έχεις και την εξουσία».

Παρόμοια ήταν η δήλωση του Νίκου Φίλη στις 6 Απριλίου 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέμενε στη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. «Παλιά έβγαζε κυβέρνηση το Παλάτι, που τώρα είναι οι Βρυξέλλες», είχε πει με νόημα ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, εννοώντας ότι οι Βρυξέλλες ήθελαν να κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ. Παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις του… Παλατιού με τον ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκαν θεαματικά στα επόμενα χρόνια.

Παγκόσμια τάση

Η δυσφορία με τους θεσμούς δεν είναι μόνο αριστερό ή μόνο ελληνικό φαινόμενο. Παρόμοια στάση υιοθετούν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ουγγαρίας, Μπόρις Τζόνσον και Βίκτορ Ορμπαν αντιστοίχως.

«Στην περίπτωση Τσίπρα, η δήλωση αυτή αποκαλύπτει έναν κομμουνιστικό τρόπο σκέψης, αλλά αυτό που απηχεί στην πραγματικότητα είναι το άγχος για την απώλεια της ηγεμονίας στην κοινωνία και στη διανόηση», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος. «Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας μιλούσε στο εσωκομματικό ακροατήριο, που περιμένει να ακούσει κάτι τέτοιο, αφού πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται με αυτούς τους όρους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή