«Οι δύο μάρτυρες έχουν λόγο στον τρόπο εξέτασης»

«Οι δύο μάρτυρες έχουν λόγο στον τρόπο εξέτασης»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων μπορεί να συμβάλει η απάντηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν, ώστε η κατάθεσή τους να γίνει απρόσκοπτα, προκειμένου να καταστεί δυνατόν οι προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που εποπτεύει της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παν. Μπρακουμάτσος, σε απάντησή του προς τα μέλη της επιτροπής που ζήτησαν να διασφαλίσουν οι εισαγγελικές αρχές την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο νόμος προβλέπει να έχουν λόγο για τον τρόπο της εξέτασής τους και οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Η εισαγγελική απάντηση, όπως δήλωναν κοινοβουλευτικές πηγές, θα ληφθεί υπόψη από την επιτροπή για τον ακριβή καθορισμό των μέτρων για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες είχαν κληθεί αλλά αρνήθηκαν να προσέλθουν, ενώ η πρόθεση του ενός εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, του «Μάξιμου Σαράφη», να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής δημιουργεί νέο περιβάλλον για την εξεύρεση λύσεως. Ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν λόγο για το πώς εξετάζονται από τις Αρχές, βασιζόμενος στην ισχύουσα νομοθεσία, που περιλαμβάνει τις διατάξεις του σχετικού νόμου, διατάξεις υπουργικής απόφασης και βέβαια ανάλογο άρθρο του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, στο οποίο αναφέρεται επί λέξει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για

την επιτυχία τους».

Σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελικές αρχές, στις οποίες απευθύνθηκαν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, έδωσαν ήδη απαντήσεις για σειρά θεμάτων που προκάλεσαν οξεία πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, η αξιοπιστία των οποίων αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά, όταν και όποτε εξεταστούν από τα μέλη της επιτροπής.

Ηδη σε ό,τι αφορά την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής που εκδόθηκε από την Προανακριτική όταν οι προστατευόμενοι δεν εμφανίστηκαν, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με έγγραφο του κ. Μπρακουμάτσου, απάντησε ότι η έκδοση των ενταλμάτων υπήρξε νόμιμη ενέργεια, ενώ ως προς τον τρόπο εξέτασής τους έλαβε τη θέση που διαγράφει η ισχύουσα νομοθεσία, προσθέτοντας επιπλέον ότι και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν λόγο επί του θέματος της εξέτασής τους.

Ομως, ως προς το θέμα που τίθεται από την Προανακριτική, για επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων αυτών, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές θα αποφανθούν τη Δευτέρα, καθώς η επιτροπή της Βουλής προσκόμισε ήδη στον Αρειο Πάγο καταθέσεις μαρτύρων, που πρέπει να αξιολογηθούν για την παραμονή ή μη των εν λόγω μαρτύρων στο καθεστώς προστασίας. Οι καταθέσεις αυτές είτε αναφέρονται στην ύπαρξη οικονομικών ωφελημάτων από την πλευρά των προστατευόμενων μαρτύρων είτε άλλος μάρτυρας δηλώνει ότι τους ξέρει και τους κατονομάζει παραπέμποντας σε πρόσωπα που δεν έπρεπε να είναι σε καθεστώς προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή