Αναπροσαρμογή στρατηγικής ΣΥΡΙΖΑ λόγω προσφυγικού

Αναπροσαρμογή στρατηγικής ΣΥΡΙΖΑ λόγω προσφυγικού

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπομπό της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο ανατολικό και στο βόρειο άκρο της χώρας αποτέλεσε η επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Νίκο Βούτση την προηγούμενη εβδομάδα στη Μυτιλήνη και σήμερα στον Εβρο, με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη.

Με την έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την αναπροσαρμογή όλων των οικονομικών δεδομένων, στην Κουμουνδούρου είδαν πως είναι μονόδρομος το προσφυγικό να ανέβει πολύ ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα. Οι αναβολές πολλών εκδηλώσεων, ενδεχομένως και του συνεδρίου, αναθεωρούν τις προτεραιότητες του κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να προταθεί τις επόμενες ημέρες δέσμη μέτρων για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά πως το θέμα δεν θα φύγει από την επικαιρότητα, αφού οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες δεν λαμβάνονται τόσο εύκολα, ειδικά όταν αφορούν την Τουρκία.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε πως το κλείσιμο των συνόρων στον Εβρο θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική ζημιά στο κόμμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη στήριξη της κοινής γνώμης στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Μαξίμου, επέβαλαν να επιδείξει προσαρμοστικότητα στις εξελίξεις. Πριν φθάσει στα όρια της πολιτικής αυτοχειρίας και δημοσκοπικής καθίζησης, ο πρόεδρος του κόμματος πήρε μια ξεκάθαρη θέση, η οποία τον νομιμοποιεί πλέον να ασκεί κριτική στους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Προτάσσοντας τη συναίνεση, η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητεί να συνεδριάσουν εκτάκτως οι «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εκμεταλλεύθηκε τη χθεσινή παρουσία του στο Βερολίνο, καθώς δεν έγινε αναφορά στην ανάγκη διαμοιρασμού των βαρών.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε τη Ν.Δ., που είχε επενδύσει σε ένα αφήγημα το οποίο θα παρέπεμπε στις παλαιές θέσεις του κόμματος, με την πολεμική για τους φράχτες. Δεν ήθελε, άλλωστε, να αφήσει το ΚΙΝΑΛ να παίζει μόνο του στο «γήπεδο του ρεαλισμού», με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων να αποτυπώνουν την ανησυχία που προκαλεί το προσφυγικό στη χώρα. Παράλληλα, οι «δημοσκόποι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλύουν περαιτέρω δύο στοιχεία από την πρόσφατη μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν θα πρέπει ή όχι να κατασκευαστούν κλειστές δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (46%-46%), ενώ 33% των ψηφοφόρων, που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Στο μεταναστευτικό παρενέβη και ο Νίκος Κοτζιάς, με την πολιτική απόφαση του «Πράττω» να κατηγορεί την κυβέρνηση πως αντιμετώπισε το ελληνοτουρκικό ζήτημα επιπόλαια, κάνοντας επικοινωνιακό σόου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή