Προανακριτική: Προς διεύρυνση του κατηγορητηρίου και παράταση

Προανακριτική: Προς διεύρυνση του κατηγορητηρίου και παράταση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Μπουγά να διαβιβάζει επισήμως στον πρόεδρο της Βουλής αίτημα για εκκίνηση διαδικασιών διεύρυνσης, μέσω απόφασης της Ολομέλειας, του κατηγορητηρίου για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, την κατάθεση του κ. Δ. Τζανακόπουλου να ανεβάζει το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης κατακόρυφα και τα μέλη της να αιτούνται παράταση προθεσμίας για την υποβολή πορίσματος έως τις 20 Μαΐου, συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες της προανακρι-

τικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου συνοδεύτηκε από τέσσερις φακέλους με υλικό που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών αλλά και του επιχειρηματία Σ. Μιωνή στην επιτροπή. Το υλικό, βάσει των προβλεπομένων, θα μελετηθεί από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και αναμένεται να ακολουθήσει κατάθεση νέας (συμπληρωματικής) πρότασης από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Από τη σχετική ψηφοφορία θα κριθεί –αναμένεται πως αυτό θα συμβεί με τα σημερινά δεδομένα– το εάν θα διευρυνθεί ο κύκλος των ερευνώμενων αδικημάτων, με την παρούσα σύνθεση της επιτροπής –και όχι με τη συγκρότηση άλλης– να καλείται να φέρει εις πέρας το έργο.

Το κλίμα εντός του οποίου διεξάγονται οι εργασίες της Προανακριτικής, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από εντάσεις, όπως αυτές που καταγράφηκαν και χθες με επίκεντρο την κατάθεση του κ. Τζανακόπουλου. «Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν προσχηματικές, πολλές φορές ξεπερνούσαν τα όρια του κωμικού. Είναι πλέον δεδομένο ότι αφού η πλειοψηφία της επιτροπής βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να αποδείξει τις ανοησίες περί σκευωρίας, καταλήγει να αυτογελοιοποιείται», σημείωσε σε δήλωσή του ο υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος της εξέτασής του ως μάρτυρος από την επιτροπή. Η εξέταση ήταν «περιπετειώδης» και σε συμβολικό επίπεδο από την έναρξή της. Ως γνωστόν, ο κ. Τζανακόπουλος και ο κ. Πολάκης, αν και είχαν οριστεί μέλη της επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν με απόφαση της πλειοψηφίας, ως πρόσωπα που θα έπρεπε να κληθούν ως μάρτυρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε αποδέχθηκε την απόφαση και οι βουλευτές του χθες δήλωσαν πως, στο πλαίσιο της μη νομιμοποίησης της εξαίρεσης, δεν θα έθεταν ερωτήσεις στον μάρτυρα. Από την πλευρά του ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε να καθίσει μεταξύ των βουλευτών του κόμματός του, ως μέλος της επιτροπής, και όχι στη θέση όπου κάθονται οι μάρτυρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών που προέρχονται από την πλειοψηφία, μεταξύ άλλων φέρεται να είπε ότι η επίσκεψή του στον Αρειο Πάγο, τον Φεβρουάριο του 2018, η οποία είχε εντονότατα επικριθεί καθώς ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, έγινε κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν βάση δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, περί υπόθεσης στην οποία εμπλέκονταν πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η δήλωση Παπαγγελόπουλου τότε, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, περί του μεγαλυτέρου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ήταν εν γνώσει τόσο του πρωθυπουργού όσο και του ιδίου. Σε άλλη ερώτηση, πάντως, υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση του περιεχομένου του φακέλου που υπήρχε στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας είχε εντονότατο φραστικό επεισόδιο με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, με τη δήλωση που έκανε αργότερα ο κ. Τζανακόπουλος ουσιαστικά να την επιβεβαιώνει, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον κ. Κεγκέρογλου «μακρύ χέρι της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά, εντός και εκτός της επιτροπής».

Σημειώνεται, τέλος, ότι διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που σχηματίστηκε με βάση τις βαρύτατες καταγγελίες του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή