Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται εκλογικό αιφνιδιασμό

Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται εκλογικό αιφνιδιασμό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αχρείαστο ρίσκο χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ολιγοήμερη επανέναρξη των σχολείων, με τον Αλ. Τσίπρα –συνομιλώντας με καθηγητές και επιδημιολόγους– να εκφράζει επιφυλάξεις για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών: «Τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η περίπτωση της Γ΄ Λυκείου είναι διαφορετική και ότι «οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για το ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων». Η «διεκδίκηση» της μεσαίας τάξης εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Κουμουνδούρου, με τον Ευκλ. Τσακαλώτο να καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Χρ. Σταϊκούρα σχετικά με τα μέτρα στήριξής της. Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται και μέσα από τη Βουλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν ξεκίνησε την άρση των περιοριστικών μέτρων από το Κοινοβούλιο.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, πέρα από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, παρακολουθούν από πολύ κοντά και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Μπορεί η πλειονότητα των στελεχών να υποστηρίζει πως η κακή εικόνα της οικονομίας τον Σεπτέμβριο θα αποθαρρύνει τον πρωθυπουργό να πάρει μια τόσο ριψοκίνδυνη πολιτική απόφαση, ωστόσο όλο και περισσότεροι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο Κυρ. Μητσοτάκης περιμένει την επιστροφή στην κανονικότητα για να λάβει τις αποφάσεις του. Από τη στιγμή που είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού λειτούργησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η προοπτική μιας διπλής εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ κοντά στην προηγούμενη, προκαλεί προβληματισμό.

Κινητοποίηση του μηχανισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών, από τους οποίους ζήτησε να κάνουν γνωστό το πρόγραμμα του κόμματος. Το lockdown δυσκολεύει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό που επισημαίνεται είναι πως τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ν.Δ. Για αυτό τον λόγο, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να αποκτήσουν ένα προβάδισμα στην επαφή με την κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τους τομεάρχες, ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στα στελέχη να πάρουν πρωτοβουλίες –ακόμα και με τη μορφή δημιουργίας βίντεο– για την καλύτερη επικοινωνία με την κοινωνία.

Αυτό που εκμυστηρεύεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους συνεργάτες του είναι πως «ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ήθελε πολύ να κεφαλαιοποιήσει το προβάδισμα που έχει», σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί». Στέλεχος της Κουμουνδούρου, που προέρχεται από τις τάξεις της Προοδευτικής Συμμαχίας, μιλώντας στην «Κ», δεν απέκλειε οι κάλπες να στηθούν ακόμα και στα τέλη Ιουλίου, για δύο λόγους: πρώτον για να επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να «ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ» και δεύτερον για να αποφύγει τα χειρότερα που, όπως υποστηρίζει, έρχονται στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή