Ηπιο πολιτικό κλίμα θέλει το Μαξίμου

Ηπιο πολιτικό κλίμα θέλει το Μαξίμου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαφορετική πολιτική φιλοσοφία και ταυτόχρονα τη στρατηγική του επόμενου διαστήματος για οριστική εγκαθίδρυση στον χώρο του Κέντρου έφερε στο προσκήνιο η πρώτη, έπειτα από καιρό, σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε κανένα σημείο της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής δεν ανέβασε τους πολιτικούς τόνους. Αντιθέτως. Σταχυολογώντας μερικές αλλά κρίσιμες εκφράσεις του, αποτυπώνεται η πρόθεση να προχωρήσει στη μετά κορωνοϊό εποχή επενδύοντας σε δύο βασικούς άξονες που ήδη έχει χτίσει το προηγούμενο διάστημα: πρώτον, στο ήπιο πολιτικό κλίμα που αποδυναμώνει τον Αλ. Τσίπρα και δεύτερον, με το βλέμμα σταθερά σε εκείνους τους πολίτες που αδιαφορούν για τις πολιτικές κόντρες και τον φανατισμό, αλλά εστιάζουν στις συνθήκες της ζωής τους και στην επόμενη, δύσκολη μέρα μετά την κρίση.

Ενδεικτικά, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «θα είναι μεγάλη κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα, καθώς επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς αντιπαράθεσης, να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας η τοξικότητα του παρελθόντος να αμφισβητήσει την εθνική ενότητα.

Η κυβέρνηση επιζητεί τη δημιουργική κριτική». Πρόκειται για μια φράση-κλειδί, που θα τη δούμε να ξεδιπλώνεται το επόμενο διάστημα ως κεντρική φιλοσοφία. Και πράγματι, με αφορμή το ζήτημα του πολιτισμού, που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μεγάλη μερίδα του καλλιτεχνικού και όχι μόνο κόσμου, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δικαίως ετέθη» από την αντιπολίτευση –μείζονα και ελάσσονα– και το θέμα θα επανεξεταστεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν επιβεβλημένο έπειτα μια τέτοια βαθιά κρίση, η οποία κανείς δεν ξέρει στην παρούσα φάση μέχρι πού θα φθάσει, να μην υπάρξει αναζωπύρωση των πολιτικών παθών. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην απαντήσει ούτε στην αιχμή του Αλ. Τσίπρα για σχέδιο πρόωρων εκλογών. Σε κάποιο σημείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αναρωτήθηκε γιατί θα ισχύει μόνο για ένα τρίμηνο, «εκτός εάν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε μέχρι τότε».

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν, όπως προαναφέρθηκε, πως με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης κατοχυρώνει τον κεντρώο, μετριοπαθή χώρο. «Με τη συγκεκριμένη τακτική εγκαθιδρύει την κυριαρχία του στον μεσαίο και μετριοπαθή χώρο», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει να σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο σε ανούσιες κοκορομαχίες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό είναι πως στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, όσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να σηκώσει τους τόνους δεν βρήκε ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό.

Με Σακελλαροπούλου

Την ίδια ώρα, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12.00, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου σε μηνιαία βάση. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ενημερώσει την ΠτΔ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την οικονομική διάσταση της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή