ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kαταδίκη των υπερπτήσεων της Αγκυρας

katadiki-ton-yperptiseon-tis-agkyras-2378491

Την αυστηρή καταδίκη τους τόσο για την τουρκική πρακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας όσο και για την εξορυκτική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασαν στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Οπως αναφέρει το τελικό, συμφωνημένο προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ΥΠΕΞ, «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί τον διάλογο». Η δήλωση καλωσορίζει την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευθούν καλή τη πίστει» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών και τονίζει ότι «οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας (σ.σ.: με τη νέα αποστολή πλοίου για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ) κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση». Οι υπουργοί Εξωτερικών προσθέτουν: «Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις επανειλημμένες κλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες κινήσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου, όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο».

Για τα ελληνοτουρκικά αναφέρεται: «Η Ε.Ε. καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, που περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Η Τουρκία καλείται «να σταματήσει να εξαπολύει απειλές και να αναλαμβάνει δράσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Η δήλωση καταλήγει: «Η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος. Αυτός είναι ο λόγος, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, που η Ε.Ε. αναδεικνύει εκ νέου τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται του θέματος». 

Το ΣΕΥ εστίασε στη μάχη κατά του κορωνοϊού και στις εξελίξεις στη διένεξη Ισραήλ – Παλαιστίνης. Παράλληλα, χθες, το ΥΠΕΞ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις πρόσφατες δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τη Λιβύη, περί στήριξης της κυβέρνησης της Τρίπολης και των δυνάμεων Σαράζ. «Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του γ.γ. δεν απεδόθησαν ορθώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματάς. Πρόσθεσε δε ότι το περιεχόμενο της συνέντευξης Στόλτενμπεργκ, όπως αποτυπώθηκε, «προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας».