Ο τουρισμός και η απασχόληση κυριαρχούν στην ατζέντα Μαξίμου

Ο τουρισμός και η απασχόληση κυριαρχούν στην ατζέντα Μαξίμου

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «διάσωση» του τουρισμού, που δέχεται ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, και η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες-στοιχήματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την τρέχουσα περίοδο.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον τουρισμό, αλλά είναι δεδομένο πως πολλά θα εξαρτηθούν από συνολικότερες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Eνωσης και, κυρίως, από την υγειονομική κατάσταση και το «κλίμα» που θα διαμορφωθεί στις παραδοσιακές για την Ελλάδα τουριστικές αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θα επιδιώξει διακρατικές συμφωνίες με κράτη εκτός Ε.Ε., όπως το Ισραήλ. Αντιθέτως, το εγχείρημα για διμερείς συμφωνίες με κράτη-μέλη της Eνωσης κατά πληροφορίες «ναυαγεί», καθώς διατυπώνουν ισχυρότατες ενστάσεις συγκεκριμένες χώρες, με πρώτη την Ιταλία.

Eμφαση θα δώσει η κυβέρνηση και στη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών από όμορες χώρες. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, και σε επίπεδο κορυφής τετραμερής με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας, η οποία θα είναι επικεντρωμένη στον τουρισμό. Μάλιστα, έχει αποφασιστεί σε αυτή να μετάσχουν πέραν των υπουργών Εξωτερικών και οι υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και Τουρισμού. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για το άνοιγμα των συνόρων των χωρών που θα συμμετάσχουν το συντομότερο δυνατόν, αφού μάλιστα όλες έχουν υψηλές επιδόσεις στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορωνοϊού. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι τουρίστες θα είναι δυνατό να έρχονται οδικώς και όχι με αεροπλάνα, εκτιμάται πως μπορεί να δώσει μεγάλη ανάσα στην τουριστική βιομηχανία της Βορείου Ελλάδας και όχι μόνο.

Τέλος, έπειτα από ενδελεχή μελέτη όλων των δεδομένων, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κατά το δυνατόν απλούστερη την άφιξη τουριστών από το εξωτερικό. Ετσι, δεν θα απαιτείται ο κάθε τουρίστας να έχει υποβληθεί σε τεστ 72 ώρες νωρίτερα.

Οπως προαναφέρθηκε, το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της απασχόλησης, με βασικό εργαλείο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, από το οποίο η Αθήνα προσδοκά να αντλήσει περί το 1,5 δισ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει μέρος του μισθού και ενδεχομένως των ασφαλιστικών εισφορών όσων μεταπέσουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Το SURE στόχος ήταν να εκκινήσει τον Ιούνιο, όμως λόγω καθυστερήσεων από ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η εκταμίευση των κονδυλίων ίσως καθυστερήσει. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να το δρομολογήσει –ενδεχομένως– από την 1η Ιουνίου με εθνικούς πόρους, που εν συνεχεία θα επιστραφούν, καθώς θα αντικατασταθούν από τους ευρωπαϊκούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα «πιάσει» όλους τους κλάδους και θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι.

Μπορεί ο κορωνοϊός, ο τουρισμός και η οικονομία να μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος μπορεί να οδηγήσει σε ένα δύσκολο καλοκαίρι με πολλές πυρκαγιές. Ετσι, ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς έχει στραμμένο το βλέμμα και στο συγκεκριμένο μέτωπο, σε συνεργασία με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλειο Παπαγεωργίου. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί καθίσταται, όπως λέγεται, εφικτή η άμεση ανταπόκριση των επίγειων δυνάμεων στα πρώτα λεπτά μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα είναι σε θέση να επιχειρούν σε διάστημα μόλις 30 έως 45 λεπτών από την απογείωσή τους.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός: Για τα εναέρια μέσα, ο μηχανισμός ενισχύεται με τρία επιπλέον βαρέος τύπου ελικόπτερα S-64 (Erickson), με τον συνολικό αριθμό που διαθέτει η χώρα να ανέρχεται στα εννέα. Συνολικά, η διαθεσιμότητα του εναέριου στόλου για τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχει ως εξής: εννέα αεροσκάφη τύπου Canadair CL-215 της Π.Α., πέντε αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415 της Π.Α., 19 αεροσκάφη τύπου PZL της Π.Α., δύο ελικόπτερα Super Puma του Π.Σ., τρία ελικόπτερα  B/K του Π.Σ., τρία ελικόπτερα τύπου CΗ-47 (Chinook) του Στρατού Ξηράς, καθώς και εννέα βαρέος τύπου και 12 μεσαίου τύπου μισθωμένα ελικόπτερα.  

Επίσης, 126 νέα πυροσβεστικά οχήματα προστίθενται στον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης. Εχουν ήδη παραληφθεί τα 83 και αναμένεται έως τον Ιούνιο να έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα. Οσον αφορά το προσωπικό, έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η αντίστοιχη διαδικασία πρόσληψης λιγότερων σε αριθμό εποχικών πυροσβεστών ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται εντός του μήνα η ίδρυση 80 πυροσβεστικών κλιμακίων εποχικής λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα, με κύριο κριτήριο την επικινδυνότητα κάποιων περιοχών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε περιοχές που αξιολογούνται ως ευαίσθητες ή πιο ευάλωτες, καθώς και στα νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή