Σακελλαροπούλου: Aνάληψη ευθύνης και μεταμέλεια

Σακελλαροπούλου: Aνάληψη ευθύνης και μεταμέλεια

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας τίμησε χθες την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με γραπτή δήλωσή της αναφέρθηκε στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, τονίζοντας ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Ελλάδα και από άλλες χώρες αποτελεί «ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού». Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν έμεινε μόνον στην τραγωδία της γενοκτονίας, αλλά προσέθεσε μια σημαντική αναφορά στην «τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ό αιώνα». Δεν παρέλειψε, τέλος, να στείλει ένα έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας ότι «η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε γραπτό μήνυμά του ανέφερε: «Πριν από έναν αιώνα, οι Ελληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Η πολιτεία ανταποκρίθηκε ομόψυχα στο αυτονόητο καθήκον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας». Ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις σημερινές γενιές Ποντίων: «Η Ελλάδα ενσωματώνει στη νέα πορεία της τον δυναμισμό των παιδιών της του Πόντου. Εκείνων που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και τις παραδόσεις του τόπου τους». Και κατέληξε: «Θα τιμούμε την Ημέρα Μνήμης μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης!».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόδοση τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας καθώς και στην «καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική ανόρθωση της χώρας». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κάλεσε την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη, ενώ υπενθύμισε ότι η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων έπειτα από πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Το ΚΚΕ στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος», είπε ο κ. Κουτσούμπας στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Στην ίδια συνεδρίαση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, ενώ ο Α΄ αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης υπογράμμισε: «Χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και τη θυσία των Ελλήνων του Πόντου». «Χρέος μας είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του ελληνικού Πόντου, όχι μόνο αυτή τη μέρα, αλλά κάθε μέρα», τόνισε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή