Οι αφίξεις από το εξωτερικό ίσως αλλάξουν την εικόνα του ιού

Οι αφίξεις από το εξωτερικό ίσως αλλάξουν την εικόνα του ιού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «συναγερμός» από τον εντοπισμό 12 επιβατών πτήσης από την Ντόχα του Κατάρ, θετικών στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, εντείνει τον εύλογο προβληματισμό των υγειονομικών αρχών της χώρας για τη –σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις– σίγουρη εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό ενόψει του ανοίγματος των συνόρων αλλά και της τουριστικής περιόδου.

Ηδη το τελευταίο διάστημα, η επιδημιολογική εικόνα της νόσου έχει προδιαθέσει για το δύσκολο καλοκαίρι και την εγρήγορση που καλούνται να έχουν όλοι σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το δεκαήμερο από 24/5 έως και 2/6 έχουν καταγραφεί 25 κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό (μεταξύ αυτών και τα 12 της πτήσης από το Κατάρ), σε σύνολο 69 νέων κρουσμάτων που δηλώθηκαν συνολικά στη χώρα, δηλαδή ποσοστό 36,3%. Από την αρχή της επιδημίας έως και προχθές το απόγευμα είχαν καταγραφεί στη χώρα 2.937 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά, εκ των οποίων τα σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό είναι 651 (ποσοστό 21,8%).

Οπως ανέφερε στην «Κ», ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, παθολόγος και επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του Παν. Πατρών, εξειδικευμένος στις λοιμώξεις σε νοσοκομεία του Λονδίνου Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, «το τελευταίο διάστημα, η βασική λέξη που ακούγεται στις συσκέψεις, τα γραφεία, τους διαδρόμους του ΕΟΔΥ, είναι “αφίξεις”. Με δεδομένο ότι η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα έχει σχεδόν σταματήσει, αυτές είναι που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα στη χώρα μας».

Προς το παρόν, οι επιστήμονες αισθάνονται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά. Προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, σχεδιάζουν πρωτόκολλα, αλλά είναι και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να τα αναμορφώσουν. Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με στελέχη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, του υπουργείου Τουρισμού και έπειτα από διαβουλεύσεις και με εκπροσώπους του κλάδου του τουρισμού έχει συντάξει πρωτόκολλο για το πώς θα κινηθεί η χώρα αναφορικά με τον έλεγχο των ταξιδιωτών από το εξωτερικό, και πάντα σε μία προσπάθεια να συνδυάσουν την προστασία των Ελλήνων πολιτών αλλά και την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Σύμφωνα με αυτό το πρωτόκολλο, το οποίο ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας ενδέχεται να υποστεί αλλαγές, έως τις 15 Ιουνίου ελέγχονται υποχρεωτικά όλοι οι επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό, και σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα, σε ξενοδοχεία που έχουν «δεσμευθεί» για τον λόγο αυτό. Το διάστημα 15 έως 30 Ιουνίου θα λειτουργήσει ως γέφυρα στην επιστροφή σε μερική κανονικότητα, καθώς επισκέπτες από πτήσεις από τις 29 χώρες για τις οποίες η χώρα ανοίγει τα σύνορα, θα ελέγχονται δειγματοληπτικά κατά την άφιξή τους. Δηλαδή θα ελέγχονται λίγοι επιβάτες από διαφορετικά σημεία της καμπίνας και σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος θετικός θα ενημερώνονται όλοι προκειμένου να ελεγχθούν. Για ταξιδιώτες από χώρες και περιοχές που σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), έχουν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού θα ισχύσει ο υποχρεωτικός έλεγχος. Από την 1η Ιουλίου, το πρωτόκολλο προβλέπει τον δειγματοληπτικό έλεγχο επισκεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή