Αλ. Τσίπρας: Προγραμματικός διάλογος με ΚΙΝΑΛ

Αλ. Τσίπρας: Προγραμματικός διάλογος με ΚΙΝΑΛ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «ζέσταμα» των προσυνεδριακών διαδικασιών στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε πιο δυναμικά την πρότασή του για συμπόρευση με τη Φώφη Γεννηματά μέσα σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Εχοντας το βλέμμα στην απλή αναλογική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αφού ξεκαθάρισε προς το εσωτερικό του ότι η απόφαση για αλλαγές είναι ειλημμένη, απηύθυνε νέο προσκλητήριο στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ: «Εμείς καταθέτουμε μια ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου πάνω στο τραπέζι. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αυτές που έφεραν πολλά δεινά στο παρελθόν και ενδεχομένως να φέρουν και στο παρόν και στο μέλλον. Αρα είναι μια ειλικρινής πρόταση –και μιας και δεν έχουμε χρόνο– ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να οργανώσετε ένα debate για να τη συζητήσουμε δημόσια».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δώσει για άλλη μία φορά το στίγμα του για τον μετασχηματισμό του φθινοπώρου, όπου εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Το άνοιγμα που επιχειρεί να κάνει είναι σαφές, αφού όπως σημείωσε στη συνέντευξη, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010-2012, ενηλικιώθηκε σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλαμβάνει έναν ευρύτατο χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Και εγώ γνωρίζω και πάρα πολλούς κεντρώους και δεξιούς που ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα».

Οσον αφορά τις γκρίνιες στην Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το αργότερο σε δύο χρόνια θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πεδίο της οικονομίας επέμεινε στην κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «η ύφεση στη χώρα μας ήρθε το τελευταίο τρίμηνο του 2019». Προέβλεψε, μάλιστα, πως τον Απρίλιο του 2021 ο πρωθυπουργός θα κληθεί να ψηφίσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να πάρει περιοριστικά μέτρα.

Σε σχέση με την ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στο φόρουμ των Δελφών να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο: «Θα είναι προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει αν συμφωνήσουμε και με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και το τι θα κάνουμε και στην Κρήτη. Γιατί είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να μας το αμφισβητεί η Τουρκία απειλώντας με έρευνες εκεί όπου είναι δυνητικά η αιγιαλίτιδά μας ζώνη, η κυριαρχία μας». Ξεκαθάρισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της τμηματικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Κριτική για την Παιδεία

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε νηπιαγωγεία – δημοτικά από 22 σε 25, αλλά και για την επαναφορά της διαγωγής στο απολυτήριο. Κριτική άσκησε στην πρόβλεψη για αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο από 4 σε 7, αλλά και στην επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο που οδήγησε στο παρελθόν, όπως τόνισε, στη μαθητική διαρροή.

Για τη φοίτηση πολιτών της Ε.Ε. σε ξενόγλωσσα προγράμματα των εγχώριων πανεπιστημίων έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16, αφού, όπως δήλωσε, σύμφωνα με το Ενωσιακό Δίκαιο στο μέλλον θα εγγραφούν και Ελληνες φοιτητές που θα πληρώνουν δίδακτρα για τις σπουδές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή