Η ενασχόληση με τους πολιτικούς «έθαψε» το πραγματικό σκάνδαλο

Η ενασχόληση με τους πολιτικούς «έθαψε» το πραγματικό σκάνδαλο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά θέματα σε πολιτικό και σε δικαστικό επίπεδο θέτει πλέον ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις αμερικανικές αρχές και τη Novartis, στον οποίο περιλαμβάνεται και η θυγατρική του φαρμακευτικού κολοσσού στη χώρα μας. Ηδη, στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ελληνικό τμήμα της Novartis θα πληρώσει 233 εκατ. δολάρια πρόστιμο στις αμερικανικές αρχές, καθώς έχει συνομολογήσει αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας μέσω δικτύου επαγγελματιών υγείας. Παράλληλα, η Novartis Ελλάς με επίσημη ανακοίνωσή της, μετά τη συμφωνία, ρητά ξεκαθάρισε ότι από την αμερικανική έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για Ελληνες πολιτικούς, επιβεβαιώνοντας προγενέστερες ανάλογες διατυπώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ότι οι Αρχές τους δεν διερευνούν εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο εγείρονται θέματα για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των δέκα πολιτικών, από τους οποίους για τους επτά η υπόθεση έχει τεθεί από τη Δικαιοσύνη στο αρχείο. Και ενώ για τους πολιτικούς δεν έχουν προκύψει ούτε στις ΗΠΑ αλλά ούτε και εδώ στοιχεία χρηματισμού, ανεκπλήρωτο έχει παραμείνει προς το παρόν το κομμάτι της έρευνας για το πραγματικό σκάνδαλο με γιατρούς και επαγγελματίες υγείας.

Μετά ταύτα και υπό το φως των νέων εξελίξεων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από χθες το πρωί μελετά και επεξεργάζεται νομικά εργαλεία, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διεκδικήσει, έστω και τώρα, αποζημίωση το ελληνικό Δημόσιο από τη Novartis, με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση να υποστηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια. Προς τούτο, ο πρόεδρός του Ιωάννης- Κωνσταντίνος Χαλκιάς αναμένει και τις απαραίτητες κυβερνητικές αποφάσεις.

Παράλληλα, προβληματισμοί διατυπώνονται ανοικτά πλέον από δικαστικές πηγές για τους χειρισμούς των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών, που έστρεψαν το ενδιαφέρον των ερευνών τους στην υπόθεση της Novartis στους πολιτικούς και άφησαν απέξω το κομμάτι των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας.

Ηδη διατυπώνονται φόβοι, ότι λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των ερευνών, πολλοί δεν θα βρεθούν ποτέ αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, διότι τα αδικήματά τους το πιθανότερο θα έχουν παραγραφεί, ενώ οι ίδιες πηγές σημείωναν πως είναι απορίας άξιον ότι ακόμα και σήμερα, τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι δικαστικές έρευνες, δεν έχει κληθεί από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Novartis Ελλάς Κωνσταντίνος Φρουζής για να απαντήσει στα καταγγελλόμενα περί δωροδοκιών σε πολιτικούς ή για τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας.

Δεν αποκλείεται, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η όλη υπόθεση σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς χειρισμούς να αποτυπώνεται με τη φράση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που είχε ξεκινήσει και την έρευνα, όπου καταθέτοντας ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής τόνισε πως «άφησαν το πραγματικό σκάνδαλο και έπιασαν το νήμα της σκευωρίας».

Πάντως, οι εξελίξεις μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό Novartis και αμερικανικών αρχών ξεκαθάρισαν το τοπίο ενόψει και της ολοκλήρωσης σε λίγες ημέρες και του έργου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής και της εξελισσόμενης έρευνας για τους εισαγγελείς Διαφθοράς που διενεργείται από καιρό από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή