ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογαν: Εσωτερική μας υπόθεση η Αγία Σοφία

Ερντογαν: Εσωτερική μας υπόθεση η Αγία Σοφία

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις απέστειλε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση της Αγίας Σοφίας αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της χώρας του και ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να έχει άποψη γι’ αυτό. Εν συνεχεία, ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αντίδραση εκτός Τουρκίας για την υπόθεση μετατροπής ή μη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. «Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας», είπε ο κ. Ερντογάν χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια τελετής θεμελίωσης ενός νέου τεμένους στην οικονομική καρδιά της Κωνσταντινούπολης, την περιοχή του Λεβέντ, με το διόλου τυχαίο όνομα «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα», από τον ναύαρχο του 16ου αιώνα που εδραίωσε τη ναυτική κυριαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μεγάλο τμήμα της Ανατ. Μεσογείου.

Λίγο νωρίτερα, με αφορμή τη συζήτηση για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, επίθεση κατά της Ελλάδας είχε εξαπολύσει ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επανήλθε στην κριτική για τη μη λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για «πολιτική καταστροφής» των οθωμανικών μνημείων, υπό κρατική αιγίδα.

Ερντογαν: Εσωτερική μας υπόθεση η Αγία Σοφία-1
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας και Ν. Χριστοδουλίδης, συζήτησαν χθες, μεταξύ άλλων, για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό (φωτ. ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ).

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν με σκοπό να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, δεδομένων και των επικείμενων συναντήσεων της Ε.Ε. σε επίπεδο ΥΠΕΞ αλλά και κορυφής. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά τις σχετικές πρωτοβουλίες που φαίνεται ότι έχουν αναληφθεί και από το Βερολίνο. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία κωφεύει στις προσκλήσεις της Ευρώπης για συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και «έχει εξαγγείλει περαιτέρω έρευνες, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή μας». Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. Δένδιας ήταν ιδιαίτερα έντονη. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι επιθυμεί να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι «αν, έστω και καθ’ υπόθεσιν, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί εντός τουρκικής λίμνης ή θάλασσας να το ξεχάσει».

Ο κ. Χριστοδουλίδης από την πλευρά του επισήμανε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 13ης Ιουλίου «δεν θα είναι το τέλος, αλλά η απαρχή των ουσιαστικών συζητήσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και γενικότερα τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο». Ο κ. Χριστοδουλίδης γνωστοποίησε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Ιουλίου για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας «εδώ και καιρό, Ελλάδα και Κύπρος είχαν επισημάνει στην ευρωπαϊκή κοινότητα, με αφορμή τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ότι κατευνασμός της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της συμπεριφοράς της και ακριβώς είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ και όχι μόνο».