ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Θα ήταν σοβαρό σφάλμα για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια άλλων «παικτών», ιδίως της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο κ. Μακρόν χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας το συγκεκριμένο τμήμα της Μεσογείου, ενώ επεσήμανε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι ένας αγώνας εξουσίας, ιδίως από πλευράς Τουρκίας και Ρωσίας, στις οποίες καταλόγισε ότι αξιώνουν όλο και περισσότερα, με την Ε.Ε. από την πλευρά της να μην κάνει αρκετά.

Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει σε βάθος τα θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αναγγέλλοντας την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο».

«Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να συμβάλλουμε ξανά και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του κ. Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Την Τετάρτη, ενόψει της συνάντησής του με τον κ. Μακρόν, αλλά και με φόντο την τουρκική Navtex για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο από το Oruc Reis, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είχα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης μέσω Twitter.

Πρόσθεσε δε ότι «συζητήσαμε για από κοινού δράσεις αλλά και για τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».

Διαβάστε επίσης:

Διπλωματικό παρασκήνιο μετά τη NAVTEX

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ