Στήριξη προς Κύπρο από την Ε.Ε.

Στήριξη προς Κύπρο από την Ε.Ε.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας», επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη δημόσια πρόσκληση του εκπροσώπου του Ιμπραήμ Καλίν για διάλογο με την Αθήνα, αλλά και την αναγγελία και εντέλει την αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» για έρευνες στα ανατολικά της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας», είπε ο κ. Ερντογάν, συνδέοντας ουσιαστικά αυτή την ιδεολογικού χαρακτήρα πρωτοβουλία του με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προσπαθεί να επιτύχει τη νίκη σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, θέτοντας το πλαίσιο ενός επεκτατικού αφηγήματος.

Ενδεικτική των αντιλήψεων που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Αγκυρα ήταν και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της «Τζουμχουριέτ», ο Τούρκος αξιωματούχος, σε μια προσπάθεια συγκερασμού όλων όσων δυσκολεύουν την αμερικανοτουρκική σχέση –και συγκεκριμένα η υπόθεση των S-400–, ουσιαστικά ζήτησε από την Ουάσιγκτον τα «κλειδιά» της περιοχής. «Λέγεται ότι η γεωγραφία είναι πεπρωμένο», είπε ο κ. Ακάρ και συμπλήρωσε ότι «στην περίπτωσή μας η μοίρα της περιοχής εξαρτάται από την Τουρκία. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν και να δώσουν προτεραιότητα στην Τουρκία, ως τον βασικό εταίρο τους στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Χθες, πάντως, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου τον συνόδευσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η επίσκεψη του κ. Σάτερφιλντ έγινε μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός διπλωμάτης έσπευσε να ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, που πλέον λειτουργεί ως τζαμί, μια κίνηση η οποία προκάλεσε αρκετά ερωτήματα για τα κίνητρα και το χρονικό σημείο που επελέγη να πραγματοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στις Βρυξέλλες οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αντιμετωπίζονται ως «αρνητική εξέλιξη», σύμφωνα με όσα σημείωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. «Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.», είπε και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή, έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μια κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Στάνο, η NAVTEX για έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν βοηθάει καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή