ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γύρος διαμεσολάβησης από το Βερολίνο

Νέος γύρος διαμεσολάβησης  από το Βερολίνο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η απόπειρα διαμεσολάβησης του Βερολίνου σε Αθήνα και Αγκυρα, με στόχο την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τις αμέσως επόμενες ημέρες το διπλωματικό παρασκήνιο αναμένεται να ενταθεί, ιδιαίτερα ενόψει της λήξης (στις 23 Αυγούστου) της ισχύος της NAVTEX βάσει της οποίας το «Ορούτς Ρέις» δραστηριοποιείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στις 28 Αυγούστου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich) όπου αναμένεται ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει ένα έγγραφο επιλογών για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, την ίδια ημέρα (28 Αυγούστου) καταβάλλονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, η επόμενη τριμερής συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας (Σουρανή, Καλίν, Χέκερ), στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναθέρμανση των διερευνητικών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Την ίδια ημέρα λήγει και η περίοδος των τριών μηνών από το αίτημα της ΤΡΑΟ στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά είναι υπέρ του διαλόγου, προσθέτουν ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Αγκυρας και την προκλητικότητα που επιδεικνύει. Προσέθεταν επίσης ότι είναι νωρίς να κρίνει κάποιος αν οι νέες προσπάθειες διαμεσολάβησης θα αποδώσουν καρπούς.

Εν τω μεταξύ, στην καλή προσωπική του σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εκ νέου –δύο φορές μάλιστα– ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε χθες στον Λευκό Οίκο κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μουσταφά Αλ Καντίμι. Ο τελευταίος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά κουρδικών στόχων εντός του ιρακινού εδάφους, για να παρέμβει ο Ντόναλντ Τραμπ και να πει: «Εγώ και οι ΗΠΑ έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν και θα του μιλήσουμε. Εχω όμως μια πολύ καλή προσωπική σχέση με την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν».

Την ίδια ώρα, σε προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις προς το εσωτερικό αποδίδεται η χθεσινή δημοσίευση φωτογραφίας από τους επίσημους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο παρουσιάζει τη φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» να συνοδεύει μαζί με άλλα τρία πολεμικά το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις».