Αλ. Τσίπρας: Σύντομα θα είμαστε στην κυβέρνηση

Αλ. Τσίπρας: Σύντομα θα είμαστε στην κυβέρνηση

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα σύντομα, προέβλεψε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, «η κυβέρνηση Σαμαρά δεν φθείρεται απλώς, δεν αποσαθρώνεται, δεν αιμορραγεί. Είναι υπό κατάρρευση». Εναντι αυτής της προοπτικής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πρόκειται, σε περίπτωση που του ζητηθεί, να υπογράψει για τη συνέχιση των Μνημονίων. Εμφανίσθηκε έντονα επικριτικός για τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής από την κυβέρνηση. Συνέδεσε την προσφυγή της χώρας στο Μνημόνιο και την εφαρμογή του με προσπάθεια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται, παρουσιαζόμενοι ως εκείνοι που πασχίζουν για να σώσουν τη χώρα. Επανέλαβε το αίτημά του για έλεγχο των επισφαλών δανείων όλων των τραπεζών, καθώς και των δανείων προς πολιτικά κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Κατήγγειλε ως «ανήθικη, άδικη, παράνομη, προκλητική, κολάσιμη» την προώθηση ρύθμισης για επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών σε τίμημα χαμηλότερο του ποσού ανακεφαλαιο ποίησής τους, τονίζοντας ότι «τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί» και ότι «θα κληθούν οι υπεύθυνοι να δώσουν λόγο για τις ενέργειες αυτές». Προέταξε προς τα στελέχη του κόμματός του το καρότο της εξουσίας, κροταλίζοντας, ταυτόχρονα, το μαστίγιο της αποπομπής, «στο πλαίσιο της αυτοπροστασίας», για όσους υπονομεύσουν «τη συλλογική προσπάθεια και τη συλλογική αξιοπρέπεια».

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο κ. Σαμαράς για ακόμη μία φορά δεν αξιοποίησε την ευκαιρία και το ευρωπαϊκό βήμα για να υπομνήσει τις παραδοχές ανώτατων αξιωματούχων για λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, για λάθος συνταγή και να καταδείξει με αριθμούς την αποτυχία που για τον κ. Τσίπρα αποτυπώνεται στην αύξηση του χρέους στο 175% του ΑΕΠ και της ανεργίας των νέων στο 60%. «Για άλλη μία φορά, ο πρωθυπουργός φάνηκε κατώτερος των απαιτήσεων και των προσδοκιών», πρόσθεσε και, ακολούθως, δήλωσε ότι ο ίδιος, στο πλαίσιο της καμπάνιας για την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, θα εστιάσει στην ανάδειξη της αποτυχίας των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. συζητήθηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας της, ο οποίος περιλαμβάνει πρόνοιες για να περιορισθούν οι «κακοφωνίες» και οι δημόσιες διαφοροποιήσεις, που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι προκαλούν σύγχυση στους πολίτες για τις επίσημες θέσεις του κόμματος και διαμορφώνουν συνθήκες εσωστρέφειας. Ο κανονισμός θα τεθεί προς έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ο., αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Κλείδωσαν» οι υποψήφιοι σε 16 δήμους της Αττικής

Αναβολή για το τέλος του μήνα παίρνει η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προγραμματιζόταν για το προσεχές Σαββατοκύριακο. Η δυσκολία να «κλείσουν» οι υποψηφιότητες για δήμους και περιφέρειες προκαλεί την καθυστέρηση, καθώς αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η επικύρωση των υποψηφιοτήτων. Οι διαγκωνισμοί ενδιαφερομένων για το χρίσμα, η προσπάθεια να εντοπισθούν οι ισχυρότερες υποψηφιότητες ώστε να κερδηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι και περιφέρειες, οι αντιδράσεις τοπικών οργανώσεων σε κεντρικές επιλογές της Κουμουνδούρου συνθέτουν το δύσκολο παζλ οριστικοποίησης των χρισμάτων, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.

Στην Αττική έχουν «κλείσει» οι υποψήφιοι που θα στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 16 δήμους. Πρόκειται για τους Δημήτρη Μπίρμπα στο Αιγάλεω, Θοδωρή Σπηλιόπουλο στο Χαϊδάρι, Νίκο Σακούτη στην Πετρούπολη, Γιώργο Κομματά στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Γιώργο Γεωργιαννάκη στην Αγία Βαρβάρα, Γιάννη Σταθόπουλο στην Αγία Παρασκευή, Αντώνη Φειδοπιάστη στην Πεντέλη, Χρήστο Κορτζίδη σε Ελληνικό – Αργυρούπολη, Ηρακλή Γκότση στη Νέα Ιωνία, Γιώργο Κοντόσταυλο στην Καισαριανή, Ακη Κατωπόδη στον Βύρωνα, Αρη Βασιλόπουλο σε Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, Μπάμπη Αλεξάτο σε Δάφνη – Υμηττό, Χρήστο Κοκοτίνη στην Ηλιούπολη και τις κυρίες Ειρήνη Κατσινοπούλου στο Ηράκλειο και Ελένη Μπελιά στον Αλιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή