«Οχι» Τσίπρα σε συναινετική εκλογή Προέδρου

«Οχι» Τσίπρα σε συναινετική εκλογή Προέδρου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα τα τραπεζικά σκάνδαλα, τόνισε: «Να το καταλάβετε καλά, Πρόεδρο της Δημοκρατίας επόμενο θα εκλέξει η Βουλή στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που αντιμάχονται το Μνημόνιο και τις πολιτικές της καταστροφής». Αν και από την Κουμουνδούρου επιμένουν στην άποψή τους ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί νωρίτερα σε εκλογές, χθες ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά προσδιόρισε το απώτατο όριο του βίου της παρούσας Βουλής, δηλώνοντας για πρώτη φορά ανοιχτά αυτό που από καιρό στελέχη του κόμματός του αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις: ότι στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αξιοποιήσει την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, και την αυξημένη πλειοψηφία 3/5 που απαιτείται, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Των δηλώσεων του κ. Τσίπρα προηγήθηκε, χθες, σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο εζητείτο από την Προεδρία της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις συζητήσεις που τροφοδοτήθηκαν κατά την τελετή κοπής πίτας του Προέδρου, περί παραίτησης του κ. Παπούλια πριν από το πέρας της θητείας του. Η Προεδρία της Δημοκρατίας έσπευσε να απαντήσει ότι ο Πρόεδρος πρόκειται να εξαντλήσει τη θητεία του.

Κυβέρνηση: «Γελοιότητες»

Από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι προχώρησαν στο σχετικό δημόσιο αίτημα προς την Προεδρία προκειμένου «να απεμπλακεί το ζήτημα εκλογής Προέδρου από τη δημόσια συζήτηση, καθώς είναι ζήτημα που θα χειρισθεί η επόμενη κυβέρνηση». Από το Μαξίμου έσπευσαν, πάντως, να χαρακτηρίσουν «γελοιότητες» τα σενάρια της Κουμουνδούρου ότι οι αναφορές του κ. Παπούλια που προκάλεσαν συζήτηση για ενδεχόμενη παραίτησή του πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του ούτε τυχαίες ήταν ούτε εκ παραδρομής. Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, περιλαμβάνεται προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο να πιεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί ότι δεν συναινεί σε κανένα πρόσωπο (με τις προτάσεις που θα υποβληθούν να αφορούν άτομα με ισχυρούς δεσμούς με τον χώρο της Αριστεράς, όπως φάνηκε από την πρόταση του κ. Ευ. Βενιζέλου για τον Μίκη Θεοδωράκη) και ότι μοναδικό κριτήριο των αποφάσεών του είναι η κατάληψη της εξουσίας έναντι οποιουδήποτε κόστους.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι -πάντοτε σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει φθάσει σε αυτούς- στη συνάντηση που είχε πριν από τα Χριστούγεννα ο κ. Παπούλιας με τον πρωθυπουργό και το περιεχόμενο της οποίας δεν δημοσιοποιήθηκε, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους σχεδιασμούς αυτούς, ζητώντας του να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που αυτό κριθεί από την κυβέρνηση ότι διευκολύνει τους χειρισμούς της.

Από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για παιχνίδια της κυβέρνησης με τους θεσμούς, καθώς, όπως αναφέρουν, «φλερτάρει» με την ιδέα να χρησιμοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εκλογικό αιφνιδιασμό και προσθέτουν ότι αυτός ήταν ο λόγος του αιτήματός τους προς την Προεδρία της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί επισήμως και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή